Jag har två Instagram-konton. I teorin. Fast @gunillayourstone (eller vad det nu kan tänkas heta) har jag inte varit inne på på fler år, så vad som händer där har jag inte riktigt koll på. Men på 4000mil-kontot hänger jag dagligen. Följer 1023 andra Instagramkonton, i stort sett samtliga rese-, vandring och naturkonton. (undantag typ Hemnetknarkarna och min dotter).

Mitt Instagram är alltså ett ständigt flöde av bilder på vackra platser, och natur.

Att bli stressad av Instagram

Men jämna mellanrum hör man ju om hur dåligt folk mår av sociala medier. Blir stressade, känner sig otillräckliga och misslyckade.

Jag kan förstå det till 100%. De gånger jag råkar halka utanför min lilla sköna resebubbla på Instagram slutar nästan alltid i den typen av känslor.

Om jag hamnar i någon loop av bilder från kretsen av svenska kändisar.
– Varför är bor inte jag med den maffiga sjötomten och dricker bubbel med Niklas Strömstedt just nu, liksom? Eller ser utom jag vore 30 fastän jag just fyllt 50?

Eller om jag fastnar i en inredningsloop. Då dröjer det inte länge innan jag tror att jag måste beställa hem de och de ljusstakarna, byta soffbord eller ha färska snittblommor på bordet varje dag för att kunna ha en rimlig chans att bli lycklig.

Så får jag trassla mig ur de där knasiga Instagram-ångest-bubblorna med hast och hitta tillbaka till min lugna trygga vandrings-natur-resebubbla igen. Som gör mig så lycklig. Och inspirerad.

Där jag känner mig trygg och får varma glada, känslor av alla bilder.

En underbar soluppgång över Afrikas savann. En sagolikt vacker Alpsjö i Dolomiterna. En asiatisk strand. Ett tåg genom ett bergslandskap. Svenska fjällen i höstskrud.

Och att bli det av resebilder?

Det är då jag plötsligt inser det. Att för någon annan är det kanske just dessa bilder som stressar och ger en känsla av otillräcklighet.

Kanske, ve och fasa, har någon känt så på grund av mina bilder någon gång?

Vad tänker du som läser? Blir du stressad och olycklig av Instagram någon gång? Och i så fall av vilka slags bilder?
Hur känner du inför resebilder? Kan de göra dig stressad? Eller innebär de 100% inspiration?

Läs också: Att kommentera på en blogg – liten grundkurs (och ja, vi är irriterade)

Om du inte redan gör det, följ oss på Instagram. Om det inte gör dig stressad förstås, då ska du ju 100% låta bli!

 

8 Comments

 1. Olycklig minns jag inte att jag skulle blivit av Instagram. Kanske lite konstig till mods av t.ex. livsstilskonton som känns oerhört tillspetsade och oäkta. Samt alla män som skickar pm och vill bli min ”vän”, och spam och ”porrgrupperna” som jag taggas i. Men sällan mår jag nämnvärt dåligt eller känner stress av bilderna i flödet. (Kanske en aning ibland om det blir mycket bilder på barn, bröllop och dylikt 😆) Men jag tycker Facebook är betydligt värre med sitt ofta negativa innehåll.

  • Gunilla Yourstone

   Ja konstig till mods är en bra benämning. Ja dessa män, finns ju gott om på Facebook också. Även om de avtar när man blir äldre. 🙂

 2. Minett

  Jag blir inte stressad av bilderna på Instagram. Jag kan bli inspirerad och få tips på restauranger, caféer med mera som jag inte kände till. Jag gillar framförallt att se alla vackra och fina naturbilder. Fast nu tycker jag att det är färre personer som lägger upp bilder på Insta inklusive mig själv. En del av använder bara filmflödet på Insta. Insta känns helt enkelt inte så stort idag.

  • Gunilla Yourstone

   Så kan det vara, jag är inte så trendkänslig. 😅
   Ja med rätt konton på listan får man verkligen mycket inspiration av Instagram.

 3. Det gäller ju för mig att följa ”rätt” personer eller konton, de som jag vet kan ge mig tankar, idéer och inspiration, och inte följa alla de som visar upp bilden av sitt perfekta liv. Stressad över Instagram är jag absolut inte. Däremot kan jag bli smått irriterad över att ju enklare frågor man ställer (och ju mindre vettigt man skriver), ju flera interaktioner och reaktioner. Till exempel vid frågor som ”Vilket land har de vackraste människorna?” eller ”Vilket land har den godaste maten?” eller ”Vilken stad är bäst, London eller Paris?” Nåja, tack för att ditt inlägg gav gjorde att jag fick gnälla lite!

  • Gunilla Yourstone

   Precis, följer man rätt konton, blir det inspiration. Med fel konton stress eller irritation.
   Nej, djuplodande, intellektuella diskussioner är väl var varken Instagrams eller Facebook-gruppernas styrka. 😅

 4. Det är mycket katter och hundar i mitt instaflöde. Det mår jag bra av. Jag blir inte stressad av folk som reser eller har det fint eller är snygga. Jo, lite över folk som aldrig verkar ha stökigt och rörigt, men inte så farligt.

  • Gunilla Yourstone

   Som Christofer, han har alltid någon söt-katt- eller söt-hund-video på gång på sociala medier. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *