Innan pandemin kunde man det här med att flyga utomlands. Utan och innan och i sömnen kan man väl säga. Alla tips och trix och shortcuts och smarta saker att tänka på.

Läs också: 21saker rutinerade resenärer alltid gör på flygresan – gör du också dessa? 

Men nu liksom? Dels har vi inte flugit på ett och ett halv år, så man är ju ringrostig hur som haver. Men sen är man ju  lite osäker på vad som gäller nu för tiden. I pandemi-tider alltså. Så för alla er som undrar samma sak. Så här var vår flygresa till och från Bulgarien. Alla fakta om nya rutiner, covid-pass, kötider och munskydd.

Vår resa genomfördes med polska LOT Polish Airlines från Stockholm till Sofia med mellanlandning i Warszawa, alltså inom EU. Rutiner kan förstås skilja sig åt för andra flygbolag och på andra rutter.

Vi var ju fullvaccinerade när vi genomförde denna resa, så det är också denna variant vi beskriver här. Att man reser med grönt covid-pass.

Att flyga utomlands under Corona-pandemin
Att flyga utomlands under Corona-pandemin – vi har testat med LOT

På Arlanda

På Arlanda är bara terminal 5 öppen nu. 2:an 3:an och 4:an är stängda och all trafik är flyttad till 5:an. Man uppmanas att bära munskydd i hela byggnaden, även ute i Sky City. Vår uppfattning är att 9 av 10 också använde munskydd.
Dock fanns inga skyltar om munskydd inne på de hotell som ligger i terminalbyggnaden.

Det var inte tomt på folk på något sätt på Arlanda, men helt klart mindre folk än det brukade vara innan pandemin. Ingen trängsel någonstans vad vi upplevde. I säkerhetskontrollen var det också rätt lugnt med folk.

Vi tänker också att just Arlanda ju bör vara en hyfsat säker plats att vistas på eftersom alla utrikesresenärer ju antingen är vaccinerade, har antikroppar eller nyss tagit ett covid-test.

Vid incheckningen fick man visa upp sitt covid-pass. De läste förvånade nog av det manuellt i stället för att blippa QR-koden.

Boarding

På alla flygbolag (vad vi vet) är det obligatoriskt med munskydd under hela resa utom då man äter och dricker något. Jag hade läst innan om att olika flygbolag har olika specifikationer på vilken typ av munskydd som ska användas. Jag hade därför tagit med en dyrare typ av munskydd (de vita ”spetsiga”), men väl på plats godkändes alla typer av munskydd, även de i tyg, av boardingpersonalen.

Att flyga utomlands under Corona-pandemin
Den här typen tog jag med för att vara på den säkra sidan

Det gick även bra att boarda med näsan utanför munskyddet eller till och med munskyddet under hakan visade det sig. Men hade man inget alls i närheten av ansiktet fick man vända i boadring-kontrollen och uppmanades att köpa ett och sedan återvända.

Boarding genomfördes inte ”i säterordning” som jag hört om innan för andra flighter och flygbolag, utan det var som vanligt med ”först till kvarn”.

På flygplanet

På planet används ju alla platser, så man får vara beredd på att sitta bredvid en okänd person. Alla våra 4 flighter kördes dock med 2+2 plan, så vi satt inte bredvid någon okänd.

Även på planet var det okej att sitta eller till och med gå runt i mittgången med munskyddet ”på svaj” utan att någon i personalen reagerade.

För att få landa i Polen var alla passagerare tvungna att fylla i en pappersblankett. Den innehöll frågor om kontaktuppgifter, vilken plats man satt på i flygplanet, vilka man reste tillsammans med och vart man skulle bo vid ankomst. Samt även en hälsodeklaration och uppgifter om man nyligt träffat någon covid-sjuk och vilka länder man besökt de senaste 2 veckorna. Bra att ha med en penna i handbagaget alltså.

Att flyga utomlands under Corona-pandemin
Att flyga utomlands under Corona-pandemin – många blanketter blir det

Dessa uppgifter skulle förmodligen användas vid smittspårning, tänker vi.

Dessa blanketter samlades in av kabinpersonalen innan landning.

Vid transfer

Vid transfern i Warszawa behövde vi köa en gång genom en kontroll av först covid-pass och sedan pass. Vi gick även igenom ytterligare en säkerhetskontroll och fick slänga medhaft vatten. Lite trängsel vid passkontrollen, annars rätt lugnt. Förstås hade alla munskydd på flygplatsen i Warzawa också.

Man kan lugnt konstatera att det gräns- och passfria Europa är ett avlägset minne numera.

Att flyga utomlands under Corona-pandemin

Vid framkomst till Sofia

På flyget till Sofia fick vi fylla i ytterligare en hälsodeklaration. Denna blankett varken samlades in i kabinen eller avkrävdes av oss vid ankomst till Sofia, så vi känner oss frågande till vad den skulle vara till.

Vid ankomst fick vi däremot visa upp vårt covid-pass ytterligare en gång innan vi släpptes in i landet.

Vid framkomst till Stockholm

På Arlanda visade vi bara pass. Inget covid-pass och inga pappersdeklarationer.

Att flyga utomlands under Corona-pandemin – inte många plan ute nu

Så hur kändes det att flyga igen innan pandemin är slut?

Vi har ju levt väldigt isolerade under merparten av den här pandemin och faktiskt blivit lite folkskygga. Men vi upplevde det som okej att flyga ändå, corona-mässigt.  Det var först på sista flighten hem till Stockholm som det kändes lite besvärande faktiskt eftersom vi då fick sällskap av ett stort gäng svenska ungdomar som hade munskydden under hakan och stod upp i planet och ropade åt varandra och gick runt i planet och socialiserade under flighten.

Man visste ju då också att de inte hade behövt ta något test innan hemresan.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och Instagram.

 

6 Comments

  1. Jag upplevde en jobbig sak på min flygresa till Nice. Jag hade transfer i Schiphol, Amsterdam, och bussen från planet in till terminalen var nästan lika knökad som före corona. På hemvägen var det en man som protesterade högljutt (”mister, don’t shout at me!”), så satte de in ännu en buss.

    • Gunilla Yourstone

      Ja det blir lätt moment där man måste trängas lite när man är på resa dessvärre. 😬

  2. Märkligt ändå att det skiljer så mycket. Flygbolagen var ju ändå snabba med munskydd och SAS har ju exempelvis andra boardingprocedurer nu än innan pandemin. De bordar normalt sett från längst bak till längst fram (förutom ATR-72:orna som man boardar tvärtom eftersom det är ingång bak). För min del får man gärna fortsätta med det. Ser ingen vits med prioriterad boarding om man sitter i en klass längre fram, man har ju ändå ingen glädje av den ”servicen” inom Europa.

    I övrigt har jag inget generellt emot att resa med pass och lite kontroller, det får gärna vara kvar även post-pandemin. Grejen är väl att flygplatserna inte har tagit höjd för det nu, vilket jag har hört skräckexempel om från främst Arlanda, både vid pass- och säkerhetskontroll.

    Tack för genomgången, jag blir ganska resesugen så länge jag slipper topsa näsan åtta gånger för att ta mig utanför Sverige. 🙂

    • Gunilla Yourstone

      Jag har alltid efterlyst boarding i sätesordning. Förstår inte vem som tjänar på att den struliga familjen på rad 4 boardar föst och blockerar mittgången i 45 minuter för alla andra?
      Mitt personliga hatobjekt är annars säkerhetskontroller i transit. Då man måste kasta alla sina prima vattenflaskor.

  3. Ärligt talat känns det inte särskilt lockande.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *