Vi är ganska många gissar jag? Som har bokade resor nu i vår. Och som gärna skulle vilja omboka våra flyg på grund av Corona-viruset. Åka vid ett senare tillfälle när allt, förhoppningsvis, lugnat ner sig.

Själva har vi nu närmast bokat Israel den 29:e april. En resa som ser mycket osannolik ut i dagsläget. Förutom att det just nu bara känns olustigt med alla resor, att man förmodligen inte alls bör resa utomlands på grund av risken att föra mer smitta åter till Sverige, finns funderingar på vad som händer om man skulle bli sjuk där. Och så vidare.
Att idag förutspå någonting alls om läget i världen den 29:e april känns bara som galenskap.

Vi har sagt att vi får se tiden ann, men tänker i första hand att vi få se den resan och pengarna för flygbiljetterna som förlorade. Och det känns inte ens som en jättegrej i det stora hela. Viktigast nu är att världens ska klara sig så helskinnad som möjligt ur denna pandemi.

Nu erbjuder flygbolagen gratis ombokning

Men då plötsligt händer det. Flygbolagen börjar en efter en erbjuda gratis ombokning av biljetter som köpts utan ombokningsrätt.

Först såg vi det hos Finnair. Sedan hos Lufthansa, som är det bolag som vi flyger till Tel Aviv med. Och nu har även SAS och Norwegian samma. Fler flygbolag har säkert samma sak, men det är hos dessa vi just nu hittat det.

Vilka är villkoren för att omboka flyg på grund av Corona?

Villkoren gäller för resor bokade bakåt i tiden från att detta infördes. Olika datum för olika bolag alltså. Biljetten, oavsett biljettyp, får ombokas till samma destination som ursprungsbiljetten. Ombokningen får göras en gång, inte upprepade gånger. Om den nya biljetten blir dyrare, får man själv stå för mellanskillnaden.

För just Lufthansa gäller det biljetter med avresa till och med 30:e april. Och den nya flygresan måste genomföras före den 31:a december. Vilka datum som gäller varierar mellan flygbolagen.

Detta gäller för SAS och detta gäller för Norwegian.

Omboka flyg på grund av Corona

Så vad gör vi nu?

Detta känns ju riktigt bra faktiskt. Att man nu kan omboka flyg på grund av Corona. Kanske är det säkert och fullt möjligt att åka till Israel i höst i stället? Vi kommer nog att avvakta ett tag innan vi ombokar dock, för att se hur läget utvecklas.

Läs också: Att resa i Corona-tider – hur var det för oss och hur kändes det att resa?

Missa inga inlägg, glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

10 Comments

 1. Carina

  KLM har oxå omboknings erbjudande. Till 31:e maj om man inte kan så får man en refund som gäller ett år.

  • Gunilla Yourstone

   Jättebra. Tror och hoppas att de flesta har infört eller snart kommer att införa samma nu.

 2. BA inte riktigt på banan än. De har det bara för biljetter bokade efter 3 mars e.d än så länge.. Får se hur det blir med New York 17 april. Hotellet som är en betydligt större kostnad har jag iallafall av o ombokningsbart till 2 dagar innan..
  Börjar även fundera på Champions League final 4 Handboll i Köln 29 maj.(arena för ca 20 000 pers). Eurowings.. bara att bevaka o se vad man bör göra..LOT har hakat på..skulle till Wroclaw 20-22 mar, eventet framflyttat till september.. så vill boka om till det datumet.. kanske bökigare när jag köpte via Supersaver? Well får se.. bra att jag tog avbokningsbart hotell även där :-).

 3. johanna

  kommer det se bättre ut till höst då?

  • Gunilla Yourstone

   Nej det har vi ju ingen aning om. Men bättre en chans att boka om till i höst OM det är över då än att förlora pengarna direkt ändå, tänker jag?

 4. emolis

  Ja det är skönt att Finnair har ombokningsbara resor nu. Än har jag inte avbokat min Japanresa om 2 veckor. Dåraktigt? Ja kanske, men eftersom jag jobbar i skolans värld där det dagligen nyses och hostas på mig (nä, man stannar inte hemma, inte ens idag, om man är lite krasslig) vetifan om min man som är i riskgrupp de lux har större chans om jag är borta några veckor hos dottern i Japan? För här hemma får jag allt vackert annars knata till jobbet och riskera att dra hem skiten. Nu har vi dessutom slutat testa här i Sverige. Risken att jag smittas i Japan finns naturligtvis, men japaner verkar mer var noga med att inte försöka smitta andra (till skillnad mot mannen vid fruktdisken på Willys igår som nös rakt ut!). Så pest eller kolera för min del. Men risken att Japan vill ha dit svenskar är nog minimal, så det blir förmodligen till att omboka senare i höst. Men resesuget är ju inte särskilt stort just nu.

  • Gunilla Yourstone

   Förstår din tanke om att det är bättre för maken att du inte är hemma och drar hem smittan. Men olustigt att resa nu. Även om det är till dottern du tänkt bege dig.
   Läste idag att man bara hostar vid Corona, inte nyser. Apropå mannen vid fruktdisken, så förhoppningsvis var det en vanlig förkylning han bar på.

   • emolis

    Nä, jag kommer naturligtvis inte åka, ville bara leka lite med tanken för att trösta mig 🙂 Dottern går det ju inte heller någon nöd på, hon åker inte hem förrän till sommaren. Det är nog sunt för både människor och natur med lite resefasta. Angående att corona inte skulle smitta vid nysning har jag dock lite svårt att tro på eftersom det är en droppsmitta.

    • Gunilla Yourstone

     Nej det var inte så jag menade. Förstås smittar en nysning om personen har corona. Men i den där guiderna som börjar komma nu för att folk själv ska kunna avgöra om det är corona de har eller en vanlig förkylning, så står det att nysningar inte är typiskt för corona. Om man nyser mycket är det mer troligt att han har en vanlig förkylning. Om man hostar är det större risk för corona.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *