Inlägget är ett samarbete med Osprey

Att packa till Maldiverna. Kan det bli enklare? Badkläder och så är det klart liksom. Ja, alltså så himla mycket mer avancerat är det faktiskt inte, men vi blev ändå lite klokare på plats. Det var några saker vi saknade och några vi kunde ha lämnat hemma. Detta är våra bästa tips för att packa till Maldiverna.

Det första och uppenbara tipset är att packa med sig väldigt lite. Jag brukar vara ganska exakt i min packning. Kommer sällan hem med mer än max en t-shirt och ett tar trosor rena från en resa. Max alltså. Men till Maldiverna packade jag för mycket. Det går helt enkelt väldigt lite kläder. Dels för att man inte har på sig så mycket om dagarna och dels för att man lätt hamnar i att man kör samma kläder om och om igen. Det softaste som man trivs bäst i liksom.

Egentligen behöver man ju inte mycket mer än så här

Våra väskor på resan till Maldiverna

Eftersom vi skulle öluffa runt mellan öar valde vi ryggsäckar denna gång. Enkelt att få av och på båtarna och enkla att bära på öar där alla vägar är av sand och asfalt är ett okänt begrepp.

Vi hade varsin Osprey Archeon 65 liter för mig och 70 liter för Christofer. Vi gillar ju Ospreys produkter och detta är riktiga kvalitetsryggor som man ”frontmatar” med bra överskådlighet. Inbyggt regnskydd att dra över om man är ute en annan säsong än den som råder nu. Och så massor av praktiska fack, som vanligt på Osprey. Som till exempel ett litet värdesaks-/pengafack fram på höftbältet och fästen för tex nycklar. Vi packade ungefär 13 kg per person. Vilket alltså var lite för mycket. Å andra sidan hade Christofer inte med sin snorklingsutrustning eftersom att han inte trodde att snorklingen skulle funka för honom. Om den varit med hade det ju adderat vikt.

packa till Maldiverna
packa till Maldiverna

Till ryggorna hade vi köpt varsitt reseskydd från Clas Ohlson, dvs ett tunt fodral som skyddade ryggsäckarnas alla remmar och spännen under incheckningen på flyget. Bara 129 kr kostade de, en bra investering tänker vi, när man har nya fina ryggsäckar som man inte vill ska gå sönder.

Läs också: Bästa väskan för en tågluff? – Dessa använde vi och så här tyckte vi

Kläder

På de lokala öarna är befolkningen muslimsk. Kvinnorna går runt i heltäckande, gärna svarta kläder och slöja. Som besökande kvinna förväntas man inte se ut så, men väl att klä sig med respekt för lokala sedvänjor. Täcka axlar och knän hade jag läst mig till innan.

Mina ugandiska ”asienbyxor”

Dock, utvecklingen går i ett rasande tempo på öarna nu. Nya hotellbyggs för fullt på varenda ö, turism är helt klart en lukrativ business och alla vill vara med och tjäna en slant. Stor tolerans mot turisterna finns alltså och tillvänjningen sker snabbt. På vår första ö Ukulhas har man haft turister sedan 2014 och nu är det en mycket populär ö med många små och även lite större hotell och, med maldiviska mått, mycket turister. Ukulhas är också en relativt sett stor ö (igen med maldiviska mått), hela 1 km från norr till söder. Turisterna är koncentrerade till södra delen av ön, medan lokalbefolkningen håller sig mer i norr. På södra sidan mötte vi hela tiden turister (kvinnor alltså) i korta shorts  och linne. Men kom man upp till norra delen såg man knappt några turister alls.
Någon anpassad klädsel verkade alltså inte behövas här om man inte ville frottera sig med lokalbefolkningen i norr.

packa till Maldiverna
Lagom klädd för att mingla i hamnen

Nästa ö Bodufolhudhoo var mycket mindre och dominerades av lokalbefolkningen på ett annat sätt. Här kändes det naturlig att klä på sig lite mer när man gick ut på ”stan”. Vårt hotell tillhandahöll också ett litet info-blad med förslag på passande dresscodes.

Klänning som jag tog med för att passa in på Bodufolhudhoo. Kanske inte helt nödvändigt, de där byxorna dög ju också bra.

Här var dock vårt boende Lagoon View Maldives som en lite mini-resort. Avskärmat och med egen strandremsa. Och båtutflykterna gick direkt från egen kaj. Vi levde därför den absoluta majoriteten av våra dagar inne på hotellets anläggning (och ute på havet) där dresscoden var helt fri.

Viktigast är badkläderna

Bra kläder att packa till Maldiverna:

 • Badkläder förstås
 • Men även ”förstärkningsplagg” för bad. Heltäckande UV-skyddskläder är ingen dålig ide, vi såg flera som hade. Annars kan man ju improvisera med funktions-t-shirts och shorts i någon tunn och bra kvalité. Själv snorklade jag på slutet i mina nya knälånga shorts från Norrøna efter att ha bränt baksida lår en gång för mycket.
 • Sånna ”asienbyxor” ni vet är praktiska. Både för klädkoden och för att myggorna inte kommer åt en. Inte solen heller för den delen. Mina Asien byxor är dock köpta i Uganda.
 • En sjal att ta över axlarna om man vill vara mer klädd, är betydligt mer praktiskt än att springa iväg och köpa täckande klänningar som man kanske aldrig använder igen.
 • Alva levde typ i sin sarong hela veckan, så det blir hennes bästa tips.
Nya shortsen från Norrøna som var perfekta att snorkla i

Övrig utrustning

 • En dry sack, eller torrsäck då på svenska, är den perfekta väskan för alla båtutflykter. Så slipper man oroa sig för att känsliga saker ska bli blöta.
 • Mygga. Myggor finns det gott om och svenska Mygga funkar bra på dem.
 • Cyklop, snorkel, fenor. Allt man har i den vägen tar man förstås med. Att hyra kostar typ 70 kr om dagen.
 • Solkräm med HÖG solskyddsfaktor. Solkräm går åt i mängder och är dyrt på Maldiverna. Ta med ordentligt hemifrån alltså
 • Vattentålig kamera (alternativt fodral till mobilen då). Undervattenslivet på Maldiverna är galet bra. Alltså vill man fota när man snorklar. Dessutom tillbringar man halva sin semester skvalpandes i vattenbrynet, så utan vattentålig kamera blir det inte många bilder. Och så GoPro då förstås att filma med.
packa till Maldiverna
Dry sack

packa till Maldiverna
packa till Maldiverna

Vad man inte behöver packa till Maldiverna

Finkläder kändes helt overkill. Alla är väldigt avslappnade. Jag köpte två enkla billiga strandklänningar i Filippinerna i december och använde mest dem på kvällarna.

Skor använde vi typ nästan inte alls. Förutom rese-skorna tar man med ett par enkla sandaler, som åker på någon enstaka gång, när man reser till en ny ö typ.

Inga finklänningar
Och inga skor

packa till Maldiverna

Alla våra tips för att packa till Maldiverna gäller om man reser till de lokala öarna och inte resorterna. Där kan det säkert uppstå andra behov av mer ”flådiga” kläder.

Läs alla våra inlägg om Maldiverna här.

Missa inga inlägg. Gilla 4000mil på Facebook.

 

3 Comments

 1. Keps och hatt. Hade packat i min stråhatt ”utifallatt” och den använde jag jättemycket, framförallt när jag badade för att skydda mig lite extra från solen. Hade fått för mig att jag skulle träna på resortens gym, det blev förstås inget av det men träningstightsen och t-shirt var perfekt att snorkla i som skydd för solen. På vår resort var det en väldigt avslappnad stil vid maten (inga badkläder förstås) men jag passade på att använda en del av mina fina klänningar som jag aldrig får användning av annars. Vi hade packat med adapter för vi hade läst att det behövs. Men på vårt hotell passade våra mobilladdare som vanligt.

  • Gunilla Yourstone

   Hatt glömde jag, eftersom jag själv inte är någon hattmänniska. Men en nödvändighet för Christofer.
   Adapter hade vi också med, men som sagt, det behövdes inte.

 2. Mishel

  Grym inspiration inför resa till Maldiverna. Mer inspiration kan man hitta på https://hummingbird.se/resmal/resor-till-maldiverna/

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *