Vår resa till Bulgarien i slutet av augusti gick till dels Svarta havet i öster och dels historiskt intressanta städer i centrala Bulgarien. Även om vi kanske allra mest är intresserade av vackra städer, historia och natur när vi reser, så vet vi ju att en majoritet av Bulgariens turister åker till Svara havet. För en klassisk badsemester. Så vad finns det då att se och göra, förutom det uppenbara att hänga vid stranden nedanför sitt hotell?

Vi hittade dessa saker på vår resa.

1. Sozopol

Sozopol är en charmig liten stad med gamla trähus på en halvö i Svarta havet. Stämning och miljö för tankarna till Italien. En härlig strandpromenad kantad med mysiga uteserveringar finns ovanför klipporna på södra sidan.


2. Arkeologiska museet i Varna

Visste du att i Varna, som annars mest förknippas med stränder, finns ett arkeologiskt museet med världens äldsta guldskatt med 6000 år gamla föremål? Detta är den perfekta platsen för att ta del av Bulgariens mycket gamla och rika historia.

3. Lerbad in Pomorie

Sånt här älskar jag. att smörja in hela kroppen med sulfatdoftande lera, medan stränga lokalbor och lerexperter instruerar och övervakar en så att allt går rätt till. Och sedan invänta den ofrånkomliga föryngringseffekten. Eller i alla fall doften som uppstår när lerpartiklarna tränger ut genom huden igen några timmar senare. Detta kan genomföras vid saltmuseet i Pomorie.

4. Ortodoxa kyrkor

Bulgarien har verkligen massor av oerhört vackra ortodoxa kyrkor. Sozopol och Varna är två exempel, men vilken ortodox kyrka som helst som man råkar springa på brukar funka bra också.

Dock, kyrkan i Sozopol har det oundvikliga dragplåstret i form av Johannes Döparens benknotor. Vem vill väl missa det?5. Öar – en raritet

Bulgarien inrymmer exakt 3 öar i Svarta havet inom nationens gränser. Det svartnar nästan när man tänker på det. Vi har fler öar än så som vi ser bara från stugtomten!

Att ta en båtutflykt till ön Anastasia Island utanför Burgas är alltså en rätt rejält stor grej för en bulgar. För oss andra är det en trevlig marin utflykt men en bra lunch-restaurang på ön.

8. Antika lämningar

Överallt finns ju massor av historiska lämningar. De romerska baden i  Varna är intressanta såväl som den lite mystiska och helt unika ”graven” (som sen har visat sig vara att mausoleum) från århundrandena före Kristus i Pomorie.

7. Varna beach

Okej, lite strand måste vi väl ha också. För i södra delen av Varna, längst mot hamnen, hittar vi riktigt sköna strandbar-vibbar med saccosäckar och sand-mellan-tårna-drinkar som för tankarna till betydligt sydligare breddgrader. Inte blir det sämre av att vi får en av våra bästa restaurangupplevelser här längs stranden senare på kvällen också på The Sea Terrace.

Läs också: Att se och göra i Sofia – Bulgariens historiemaxade huvudstad

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *