Snöskon som koncept har flera tusen år på nacken. Under de senaste årens outdoor-trend har de fått ett rejält uppsving igen. Guidade snöskor-turer arrangerats på olika håll i norra Sverige och jag ser dagligen inlägg i mina friluftsgrupper om folks om planerar vandringsturer med hjälp av snöskor.

vandra med snöskor

Vad är snöskor?

Snöskor är, sitt namn till trots, inte skor. Det är ”ramar” som fästs under skorna och fördelar ut ens vikt på en större yta och därigenom gör att man kan gå ovanpå snön i stället för att sjukna ner i den.

Snöskor finns i olika storlekar, det vill säga med olika stor yta mot snön. Vilken storlek man själv väjer beror på hur mycket man själv väger och vilka förutsättningar man ska gå i. Ju större yta, desto mindre sjunker man ner. Men desto svårare att gå med dem.

Däremot har storleken inget med skostorlek att göra. One size fit all. Man spänner bara fast snöskorna på de vanliga vinterskorna.

vandra med snöskor

Varför ska man vandra med snöskor?

Snöskor är ju en genial uppfinning. Man blir lite som skräddaren på ytan av ett vattendrag. Man kan ta sig fram över områden som annars skulle vara omöjliga att besöka under vintern på grund av snödjupet.

Snöskon har alltså en given plats i varje frilufsares utrustningsgarderob.

När ska man ha skidor och när ska man ha snöskor?

Ja vilket som är bäst av skidor eller snöskor beror på tillfället.

Skidor går ju betydligt snabbare än snöskor. Är det stora avstånd man ska tillryggalägga är längdskidor att föredra. Samt om man vill utnyttja den fördel om man får med glid nedför.

Snöskor är mer praktiskt om man går i mycket tät skog och i sten- och blockterräng. Samt för den som inte kan åka skidor.

På denna utflykt åkte jag skidor och Christofer gick med snöskor.

vandra med snöskor

Hur jobbigt är det att gå med snöskor?

Hur jobbigt det blir beror mycket på snön. Vid porös nysnö kommer man att sjuka ner rejält även med snöskor och det blir jobbigt att gå. Med en bra skare och gammelsnö som har satt sig och blivit mer kompakt, blir energiförlusterna betydligt mindre.

Man måste dock alltid gå betydligt mer bredbent och lyfta fötterna aningen högre än när man går som vanligt på barmark, så jobbigare kommer det alltid att vara. Mellan 40 och 100% jobbigare är min uppskattning.


Det är också lätt att snubbla eller trassla in fötterna i varandra när man går med snöskor. Då stupar man ju förstås rakt ner i snön och att ta sig upp kan vara rätt besvärligt eftersom man då hamnar rakt i djupsnön och inte har något att ta stöd emot för att komma upp.

Har man dessutom en tung ryggsäck så blir det ännu trixigare att komma upp. Prova att falla hemma först kanske?

vandra med snöskor
Ja jag kanske föll! Men än sen?

Vad måste man veta innan man vandrar med snöskor?

Jag tänker att man måste veta att det är betydligt jobbigare än vanlig vandring. Så att man inte ger sig ut på för långa och avancerade turer med snöskor. Eller tror att man ska kunna gå en normal barmarksdagstur.

Samt då kanske att man vet att man kan ta sig upp om man ramlar?

Att vandra med snöskor – Rätt roliga spår blir det också.

Vilka skor ska man använda till?

När man går med snöskor ska man använda ett par rejäla bra vinterkängor. Varma, med skaft för snön och som man inte får skavsår av. Samma skor som man går i skogen med vintertid även utan snöskorna, alltså.

vandra med snöskor vandra med snöskor vandra med snöskor

Vilka snöskor ska man skaffa?

Det finns massor av billiga alternativ. De jag använt kostade nog 500 kronor och funkar bara bra. Det är väl storleken då som man ska fundera kring. Vad man behöver.

vandra med snöskor
I sällskap med en älg

Kan man gå på alla underlag?

Det går bara bra att gå med snöskor både brant uppför och brant nedför, samt även på isiga underlag eftersom de har isdubbar undertill. Man har alltid bra fäste. Det är bara den alltför fluffiga, porösa nysnön som man bör se upp med.

vandra med snöskor
Att vandra med snöskor

Ska man ha stavar till?

Man kan både gå med stavar och utan. Stavar ökar stabiliteten och minskar risken att man ramlar. Samt att det blir lättare att ta sig upp med ett par stavar, om man ramlar. Stavarna bör både vara teleskop så att man kan packa bort dem och ha den där lilla brickan (trugor heter de visst?) längs ner som gör att de inte far ner hela vägen genom snön.

4000mils egen enmans-testpatrull är ute och gör det hårda jobbet en solig vårvinterdag i Järnäsklubb. För er skull!

Läs också: Hur ska man klä sig i kyla och på vintern?

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *