Vi erkänner direkt. Detta är inte en gren som vi har svart bälte i. Vi är faktiskt riktiga reseväske-kramare när vi reser.

Vi har alltid incheckat bagage med där bak i lastutrymmet. Och ett så litet handbagage som möjligt i kabinen. Och så retar vi oss lite, lite på alla de som kommer med sina stora kabinväskor och ska försöka knö in dem på hyllan. Helst ovanpå våra små behändiga ryggor så att typ allt krossas i dem.

Men nu var det dags. Biljetten Umeå-Riga via Helsingfors innehöll inget incheckat bagage. Bara handbagage alltså.

Med bara handbagage finns inte så mycket utrymme för om och utifall att. Man bör veta ungefär vilket väder man kommer att ha på resan och vad man ska göra.

Att resa med bara handbagage - hur ska man packa? Väder

SMHI säger innan: mellan 28 och 24 grader i Riga under våra 3 heldagar. Som lägst 19 grader på natten. Sol, sol med moln och eventuellt också regn.

Vi vet innan att vi tänker åka ut till havet och förhoppningsvis bada där och tillbringa en dag på spa. I övrigt stads-sightseeinga lite och äta och dricka gott på lite trevligare etablisemang i stan.

Det där med ”lite trevligare etablisemang” ställer som vanligt till det, för då måste lite snofsigare kläder med ju. Man skulle man behöva tre par skor om man ska vara lite snofsig om fötterna också. För gåvänliga sandaler måste jag ha i den värmen och med mina legendariskt lättfrusna fötter vågar jag inte resa utan ett par ”riktiga” skor också. Och någon form av kofta måste väl ändå med för kvällen? Samt paraply då för det där regnet.

Att resa med bara handbagage - hur ska man packa?
Alltså jag skäms, men det måste bli tre par skor. Fastän det bara är 4 nätter.

Necessären innehåller bara reseförpackningar. Killarna får ta lite extra av mig och Alva, som börjar med varsin ”hudvårdrutin” nu i sommar. Mycket flaskor blir det då.

Att resa med bara handbagage - hur ska man packa?

Jag packar:

 • 1 par vita jeans
 • 1 tunn kofta
 • Strandhanduk för Jurmala
 • Bikini
 • 3 toppar varav en ”fin” för kvällsbruk”
 • 2 klänningar
 • 1 kjol
 • Och (snyft) 2 par skor, det måste bli så
 • Underkläder
 • Necessär med reseförpackningar
 • Paraply
 • iPad

På under resan:

 1. Shorts
 2. Topp
 3. Skor (de som tar mest plats)

Sedan min kameraväska som ”handväska”, med (bara en!) kamera, laddare, samt solglasögon och läsglasögon inklämt på sidan. Datorn, som annars alltid följer måste lämnas hemma denna gång. Så även den tomma vattenflaskan som jag alltid packar.

Så hur gick det för oss att resa med bara handbagage? Funkade utrustningen?

Jotack, det visade sig vara mer än tillräckligt, faktiskt. Jag hade kunnat lämna två toppar hemma och även de där snyggskorna. Riga är inget dresscode-ställe alls utan man kan vara avslappnat klädd även på Radissons Skybar.

De vita jeansen var alldeles för varma för att komma på tal och koftan åkte fram först på sista flyget hem. Och badlakanet hade ju kunnat vara en sarong, förstås. Däremot tog vår reseförpackning med duschtvål slut, för lite för 4 personer.

Hem och öva optimalt-minimalism-tänk alltså och försöka på nytt om ett tag igen.

Läs också om våra bästa packtips generellt här.

Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook för fler restips.

 

 

 

8 Comments

 1. Jag brukar ha mina tjockaste kläder (som tar mest plats) på när jag reser, för det brukar ändå va svalt på flygplanet. Tjockare tröjan eller koftan kan jag knyta runt midjan om det känns för varmt. Kan ha fler lager kläder på om jag reser under en kallare period 😉 packar aldrig med klackskor numera (använder knappt såna längre ens), utan vill jag ha finskor så kör jag på platta sandaler som är lite festligare. När jag reste runt i Skandinavien i juni (11-12 dagar) så hade jag faktiskt bara skorna jag reste i, då det inte beräknades bli så pass varmt att jag hade varit i nåt större behov av sandaler

  • Gunilla Yourstone

   Tyngsta skorna har jag också alltid på planet. Det brukar ju vara kallt, som sagt, så bra med rejäla skor. Jag reser nästan alltid med bara 2 par skor, så vet inte vad som tog åt mig den här gången. 🙂

 2. Hur gick det med din genomskinliga necessär i säkerhetskontrollen i Umeå? Inte lika petiga som du skrev om i våras? Jag råkade ut för samma paragrafryttare, som vägrade släppa igenom 1-liters genomskinlig necessär. Personalen på Arlanda brydde sig inte alls.

  • Gunilla Yourstone

   Vi flyttade över allt i flygplatspåsarna innan säkerhetskontrollen. Vill inte tjafsa i onödan. 🙂 Tror att Swedavia i Umeå ganska nyss nyanställt ett helt gäng och att de kanske är extra nitiska, förlåt jag menar säkerhetsmedvetna, nu i början av sin karriär?

 3. Helena

  Jag har läst er blogg mycket, då ni alltid har så bra tips. Dock är jag dålig på att kommentera, men tänkte att det nu var på sin plats när jag kunde bjuda tillbaka på ett tips.

  Vår familj har köpt microfiberbadlakan från Decathlon, https://www.decathlon.se/handduk-microfiber-xl-id_8361638.html, som vi packar i handbagaget. De är lätta och går att vika/rulla ihop så de tar liten plats. De torkar också fort.

  Vi åker ofta med Ryanair, där handbagaget (kabinväskan) nästan alltid blir incheckat gratis och sen har man bara den andra lilla behändiga väskan med sig på flyget.

  • Gunilla Yourstone

   Åh så praktiskt, det måste vi prova. Perfekt för vandring också, då man vill vara superlätt packad. 🙂

 4. fru.alm

  Det här inlägget passade mig! Jag är en hopplös tänker-på-resor-och-packning-förjämnan person. Min man blir tokig på mitt tjat om vilken väska vi ska köpa för att packa bäst i. Men jag vill ju ha så praktisk och snygg väska, till så bra pris som möjligt 😂 Sen ska den va i rätt mått och passa både resor med och utan barn.
  Vi (eller jag) vill packa så lite och smart det går och jag har lärt mig av alla resor att det oftast packas med för mycket. Det blir oftast att jag på långresor tvättar upp favoritplaggen för hand. Så jag kommer fortsätta leta efter det allra bästa gällande liten packning. Kan nog snart ge ut en bok om allt mitt sökande 😉

  • Gunilla Yourstone

   Visst är det roligt att planera och försöka packa så effektivt som möjligt?! En sån bok kanske skulle sälja ganska bra, många är dåliga på att packa.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *