Vilka är de bästa och mest användbara apparna för vandring och friluftsliv?
Dessa har vi hittat och använder.

Naturkartan

Naturkartan är helt underbar och ett absolut måste. Dels för inspiration och vandringsidéer. Här finns massor, massor av spännande vandringsleder att upptäcka. Men också under själva turen. I de allra flesta fall (fjällvärlden är undantaget) klarar man sig med Naturkartan som enda karta på dagsturen.

Bästa apparna för vandring

Fjällkartan

Fjällkartan innehåller detaljerade kartor över svenska fjällvärlden. Man laddar ner ”en ruta i taget”. Men i fjällvärlden måste förstås alltid en papperskarta med också. Mobilen kan snabbt ladda ur om temperaturen plötsligt faller på grund av ett oväder.

Bästa apparna för vandring

Viltappen

Vi tycker att det är vansinnigt spännande med viltspår i naturen. På vintern i snön ser man ju verkligen att man på intet sätt är ensam ute i skog och mark. Men vilka är de som gått före? Inte alltid så lätt att veta.

Viltguiden innehåller spåravtryck från de flesta av de olika djur man kan träffa på i Sverige och dessutom fakta om djuren.

Bästa apparna för vandring
Vem har gått här? Tja älgen är väl det lättaste djuret av alla att känna igen. Men andra kan vara trixigare.

Aurora Alerts

Vintertid är någon av de appar med aurora-forcasts kul att ha. Då kan man se från soffan hemma när det är dags att bege sig ut på norrskensspaning.

SMHI

Kan tyckas som en självklar app, men vi nämner den ändå. SMHI är bästa appen tycker vi för väderprognoser inför vandringen.

Altimeter digital

När man bestiger berg tycker vi att det är roligt att ha en höjdmätare med och kunna se hur högt upp man befinner sig.

Bästa apparna för vandring
På toppen av Pieljekaise

SOS Alarm

Om det händer en olycka ute på turen är SOS Alarms app ovärderlig. Där kan man ringa 112 med sin aktuella position. Om man t.ex. ligger skadad ute vildmarken är det ju annars helt omöjligt att förklara för räddningstjänsten var man är någonstans.

Man kan också använda appen för att skicka sin position till någon och till att se information om bränder, olyckor etc i närheten.

PlantNet

En app för att ta reda på namnet på de växter man träffar på under turen. Koppla till kameran, fota av och få växten identifierad! Perfekt för två botaniska analfabeter som oss.

Bästa apparna för vandring
Bästa apparna för vandring? – PlantNet är rätt häftig!

Någon app för-ruttning

Det finns ett antal ruttningsappar. De flesta kostar pengar att använda. Vi brukar oftast rutta med Garmin som hör till Christofers smart-klocka och därför att appen är gratis.

Strada har jag använt också.

Annars så söker jag fortfarande efter en bra app som loggar ens vandringar på en mer detaljerad  karta, utan att riktigt ha hittat någon jag är nöjd med än.

Det är det appar vi själv använder i friluftslivet. Vilka appar använder du?

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

14 Comments

  1. Använder flera av ovanstående. Kan rekommendera BirdNET som är en jättebra att för att identifiera fågelläten, har lärt mig många arter tack vare den.
    Lantmäteriets Min karta är också en bra kartapp med både karta, flygbilder, fastighetsgränser och historiska flygbilder.

    • Gunilla Yourstone

      Tack för tips! Har funderat lite på att skaffa mig en fågelapp.

      • Albert

        Använder ni android eller iPhone? Försökte hitta några appar som jag inte redan kände och några hittade jag men tva andra inte. Åtminstone inte med exakta namnet som ni skriver. Det handlar om fjällkartan och altimeter digital.

        Vidare är jag nyfiken om Aurora alert appen. Rekommenderar du att betala för delar av appen? Vilka eller alla? Vilka inställningar kör ni för bra notifikationer?

        • Gunilla Yourstone

          Vi har IPhone och de ska heta som jag skrev. Jag betalar inget för Aurora och har nytta av den ändå.

    • Annhild Svensson

      Birdnet ger inte exakta svar. T ex allmost certain eller highly uncertain. Man behöver själv bekräfta om Birdnets svar stämmer eller inte. Alltså behöver man ha grundkunskaper. Får ofta felaktiga förslag från Birdnet då ljudstörningar eller egna inställningar kan försämra ljudkvaliteten. Egen statistik visade att sextio procent var rätt och fyrtio var fel.

      • Gunilla Yourstone

        Jag har testat den lite nu och känner att det är ganska stor osäkerhet för mig som kan lite om fåglar. Men intressant ändå att kunna göra någon form av research.

  2. Christer Backlund

    Wikiloc innehåller fina vandringar i hela världen. Folk har registrerat sina vandringar i appen. Lätt att följa, även offline…

  3. Tänk vad mycket bra tips man får från bloggar! De flesta av dina appar har jag använt men ”Naturkartan” hade jag aldrig hört talas om, konstigt nog?!? Vilken bra app för oss som älskar att ge oss ut på längre eller kortare vandringar på våra resor. Jag ägnade en stor del av gårdagskvällen till att grotta ner mig i den!
    Toppen!

  4. Marie Olofsson

    Bästa appen för vandring både planera och spåra är Topo GPS . Finns för flera länder dessutom. Kostar en småslant.

  5. Anders

    Testade Topo GPS men den är alldeles för lågt upplöst i Norrland, Min Karta från Lantmäteriet mycket mer detaljrik.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *