Sommarpratarna i P1 är alltid trevliga att lyssna på och i sommar hade jag verkligen laddat för att lyssna på så många av dem som bara möjligt. Nu blev det inte fullt så mycket tid som jag tänkt mig, varken för bokläsande eller för pod-lyssnande (nej jag lyssnar så gott som aldrig live), men en hyfsad samling har jag ändå hunnit med. Ett riktigt bra sommarprat enligt mig ska gärna beröra och vara känslofyllt. Men kanske ännu hellre lära mig något nytt inom ett ämne som jag inte hade full insyn i innan. Eller innehålla kloka tankar som får mig att inser något om mig själv eller andra som jag inte visste innan.
Detta är de bästa sommarpratarna 2019 som jag starkt rekommenderar att man lyssnar på vid tillfälle. Till exempel under någon resa i höst.

Jonas Gardell

”The fucking queen of everything” enligt honom själv. Och jag kan bara hålla med. Jag älskar i stort sett allt av och med honom och så även detta sommarprat. Han är en oöverträffat skicklig retoriker och så bra på att väva ihop flera historier till en helhet.

Årets program handlade om hur snäv mallen för att passa in var i Sverige när han (och jag) växte upp, om att bearbeta och komma över de tragedier som drabbar en och att det faktiskt inte är meningen att vi ska bli hela igen. ”Det är genom sprickorna i oss som omvärlden kan tränga in”

”Livet är fullt av idioter och du kan inte ta hänsyn till dem!” låter han också Ernst Hugo Järegård skandera. Och jag ler igenkännande, för jag tänker att ja, det var ju precis det jag försökte säga till Alva också, som jag berättade i mitt inlägg efter min mammas död.

Lyssna på programmet här.

Stina Wollter

Jag tyckte egentligen ingenting om Stina Wollter innan detta sommarprogram. Hade hört hennes namn, men inte mer. Stina visade sig vara en kvinna med massor av djup, skärpa och värdefulla insikter om livet. Jag gillar verkligen det jag hörde och tänker nu att jag även ska läsa hennes bok, Kring denna kropp

Stinas program handlar om hennes möte med 8-åriga Maja, döende i cancer.

Lyssna på programmet här.

Anders Hansen

Anders Hansen är överläkare i psykiatri och har skrivit flera böcker om hur våra hjärnor fungerar, bla:
Hjärnstark : Hur motion och träning stärker din hjärna, Hälsa på recept : träna smartare, må bättre, lev längre och
Skärmhjärnan : hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade, deprimerade och ångestfyllda.

Han berättar på ett enkelt och pedagogiskt sätt hur vi faktiskt ska göra för att må bra. För egentligen är det ju ganska enkelt och självklart. Men man kan behöva någon som säger det man innerst inne redan vet till en ibland.

Lyssna på programmet här.

Emma Leijnse

Världen kan beskrivas på så många olika sätt, beroende på vem som berättar. När Emma Leijne berättar om vad som händer runt om i världen när man satsar på att utbilda flickor, ryser jag längs hela ryggraden. Gång på gång. Jag älskar när någon överraskar mig, berättar saker som jag inte visst och som jag inte förväntade mig att få höra.

Emma är journalist med inriktning skola och utbildning och har även skrivit böcker i ämnet, tex Fördel kvinna: den tysta utbildningsrevolutionen.

”Många av vår tids brännande politiska frågor – gängkriminalitet, otrygghet, psykisk ohälsa, utanförskap, extremism å växande antidemokratiska krafter – har en stark koppling till att misslyckas i skolan”

Lyssna på programmet här.

Emma Frans

Emma Frans är författare, vetenskapsskribent och doktor i medicinsk epidemiologi vid Karolinska Institutet. Hon har utsetts till Årets folkbildare två gånger och även tilldelats Stora journalistpriset. Hon pratar om hur svårt det är att nu fram med sansade vetenskapliga argument i dagens medieklimat där det är den som skriker högst och med det enklaste och mest tilltalande budskapet som vinner.

Men också om när hennes nyfödda dotter fick en stroke. En berättelse som tar i mig från flera olika håll samtidigt.

Emma har bl.a. skrivit boken Larmrapporten: att skilja vetenskap från trams.

Lyssna på programmet här.

Magnus Ranstorp

Magnus Ranstorp är terrorexpert. Christofer har följt honom länge på Twitter. För mig är han ett nytt namn. Intressant och påläst om terrorister i olika tider och delar av världen.

Lyssna på programmet här.

Bästa sommarpratarna 2019

Vilka tyckte du var de bästa sommarpratarna 2019? Har jag missat något höjdarprogram?

Läs mer: De här böckerna läser jag i sommar.

Vill du läsa fler av våra blogginlägg? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

8 Comments

 1. Ja, missa inte Carina Bergfeldts program, som hon fått mycket uppmärksamhet för. En fantastisk berättare!

  • Gunilla Yourstone

   Ja jag hade med Carina också som kandidat. Mycket stark berättelse. Tror att den ”föll” på att jag inte fick några egna insikter av det programmet, om du förstår vad jag menar. Jag vill gärna lära mig något nytt också. Det ska i och för sig vara det om att Trump faktiskt har gjort bra saker under sin tid som president. Det hör man inte så ofta om i Sverige.

 2. Tack för tips på några jag missat. Jag grät mig igenom Stina Wollters program. Även jag rekommenderar Carina Bergfelts program.

 3. Tack för bra tips – några har jag missat, det får jag råda bot på! Min favorit är nog Tony Irving – överraskande och omskakande. Och så Caroline Farberger, förstås!

  • Gunilla Yourstone

   Nu har jag hört två personer nämna Tony Irving. Honom avfärdade jag innan lysning som totalt ointressant, men inser att jag får omvärdera det och lyssna. 🙂

 4. Minett

  Jag gillade också Stina Wollters program. Jag gillade även Eija Hetekivi Olsson som handlar om ungdomar, orten och klass.
  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1319493?programid=2071

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *