2020 var sommaren när vi fick en svensk bucketlist. Eller en svensk excel-fil då, fullproppad med massor av nya fräscha Sverige-tips som vi plockat upp på sociala medier. En stor inspirationskälla har förstås varit alla resebloggare som i år rest Sverige runt och rapporterat om den ena sevärdheten mer fantastisk och intagande och fram till nu helt hemlig, än den andra.

Här kommer de 10 mest strålande tipsen vi fått från våra resebloggar-kollegor i sommar.

1. Akvedukten i Håverud

Dalsland är ett av de landskap i Sverige som jag vet absolut minst om och tillbringat minst tid i. Ryktet om akvedukten där har visserligen nått mig, men inte mer än så. Tror aldrig att jag sett någon bild på den. Innan FreedomTravel åkt dit och skev om den alltså. I samma sekund insåg jag att jag mycket väl kan komma att packa väskan och ge mig av till Dalsland. Bara för att få se just detta. Ingenjör som man nu en gång är och allt.

foto: FreedomTravel

2. Stendörrens naturreservat

Vandring och hav är en svårslagen kombination. Hos bloggen Från Stad till Strand hittar jag Stendörrens naturreservat i Södermanland där man vandrar på hängbroar mellan skärgårdsöar. Låter som något precis i min stil. Jag skulle förstås åka hit lite off-season, när öarna är tömda på bad-turister.

Foto: Från stad till strand

3. Brösarps backar – Österlen

Skåne. En del av Sverige i stort sett lika exotiskt för mig som utomlands. Vi passerade igenom på väg till Bornholm några gånger under barndomen. Syrran bodde faktiskt i samhället Furulund något år, innan en fast anställning som  veterinär vankades i Falköping och bopålarna slogs ner för gott. Jag jobbade som konsult åt ett företag som huserade i ubåtshallen i Malmö ett tag också. Men då såg man ju inte mer än flygplatsen, insidan på en taxi och ett kontor.

Visst har man tänkt att man borde turista någon gång. Men riktiga utlandet har dragit mer. Tills i år då, när Skåne kopplat greppet. Nu ska jag bara åka. Inom det närmaste året. Och definitivt ska Österlen och Brösarps backar besökas, om det är en tiondel så vackert som på bilderna hos bloggen Rucksack.

foto: Rucksack

4. Paddla kajak i Bohuslän

Bohuslän är ytterligare ett landskap som jag har begränsad erfarenhet av. En vecka hos pappas syster Gurli 1980, resulterade i en intensiv längtan efter en alldeles egen labrador. Medan en dagsutflykt 2013 med syrran och hennes familj till Tanumstrand mest resulterade i en alldeles för hög densitet av backslicks, skepparkavajer och åldrande män med alldeles för unga flickvänner.

Så sommaren 2020 blev faktiskt också första sommaren någonsin som jag insett att jag vill resa till Bohuslän. Bloggen Leva som Eva tipsar om att hyra kajak och äta Moules frites på restaurang Le Bistrot Port Sud i Skärhamn.

foto: Leva som Eva

5. Ästad vingård i Halland

Bloggen Fantasy Dining har hittat en medelhavsliknande vingård i Halland. Ästad vingård, komplett med böljande vinodlingar, vinprovning och gourmetrestaurang. Detta hamnar direkt på den där listan som vi ska beta av när vi äntligen, äntligen kommer oss för med den gemensamma resan till Christofers älskade Halmstad.

foto: Fantasy Dining

6. Hemfjället i Sälen

Vandring har ju varit sommarens jättetrend i Sverige och därmed också på sociala medier. Vi har sparat på oss exakt hur mycket tips som helt på fina vandringar i Sverige. Bland resebloggarna har det dock inte vandrats jättemycket förvånande nog. Men hos bloggen Halloj Världen hittade jag en intressant vandring på Hemfjället i Sälen. Jag har tidigare inte riktigt övervägt Dalarna för fjällvandring, men får kanske omvärdera det.

foto: Halloj världen

7. Grövelsjön

Mera Dalarna. För jag har som sagt, nog inte ens förstått att man kan fjällvandra så långt söderut förut. Grövelsjön har varit väldigt poppis i år har jag förstått. En av de platser som det rapporterats parkeringskaos från under semestern. Men nu vet jag att jag ska ta mig dit, men inte under högsommaren utan snarare i september kanske. När tystnaden lägger sig och jag får göra alla de 10 föreslagna vandringarna på bloggen Lycklig och levande ifred och ensam.

foto: Lycklig och levande

8. Söderhamn

Trots att jag är uppvuxen i Gävle och Söderhamn är en av Gävles närmaste grannstäder, har jag typ aldrig varit där. Ungefär som att en Umebo aldrig åker till Skellefteå. Det händer liksom inte.

Det finns ett minne, jag kan inte ha varit mer än 5. Det var jag och morfar, vi åkte till Söderhamn bara vi, i hans ljusblå Ford Taurus. På torget fanns en leksaksaffär där en sån där grävskopa ni vet, som man har i sandlådan och sitter på, men en skopa och två spakar att manövrera den med, tronade mitt i skyltfönstret. Det som inte skulle kunna hända, hände faktiskt. Vi for från Söderhamn med grävskopan i bagaget. Enda gången jag som barn pekade på en sak och fick den.

Men sen dess har jag ärligt talat inte ägnat Söderhamn en tanke. Förrän bloggen Resfredag åker dit i sommar och hittar världens coolaste utsiktstorn. Som ser ut att höra hemma i Centraleuropa allra minst. Tjeckien skulle man kunna tro. Hur kan jag inte ha varit där? Nu måste jag stanna i Söderhamn på någon av mina räder till Gävle.

Foto: Resfredag

9 och 10. Krama en Alpacka

Året 2020 kommer helt klart att gå till historien som året när jag insåg att jag bara måste krama en alpacka. Var har dessa djur varit hela mitt liv? Bloggaren Lite mer rosa har kramat aplackor på Visingsö och Come fly with me i Norrängen utanför Sala.

foto: Lite mer rosa
foto: Come fly with me

11. Gävle

10 resebloggar, 10 nya impulser. Ja eller 9 då, om man räknar alpackorna som en impuls. Men avslutningsvis, vilket av mina egna inlägg från Sverige i sommar har inspirerat andra mest? Ja det kan man ju aldrig så noga veta. Om man inspirerat någon till att åka, så får man ofta reda på det långt senare och i ett helt annat sammanhang.

Men alltså mitt inlägg om det bästa av Gävle på en dag, där fick jag ganska många kommentarer från läsare som för första gången övervägde ett besök i Gävle efter mitt inlägg. Så jag tror att jag sätter pengarna på det faktiskt.

Gävle

Läs också: Resorna vi varit avundsjuka på under 2019

Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

12 Comments

 1. Jag är förvånad över hur många (resebloggare) som inte känner till Dalsland eller Håverud. Trodde på riktigt att det var en nationell angelägenhet. Eller är jag bara hemmakär som dalslänning?

  • Gunilla Yourstone

   Hehe, man har kanske alltid en tendens att förstora upp hur väl andra känner till sevärdheter i ens eget närområde. Har synts tex i FB-grupperna i sommar när folk ALDRIG skriver var i Sverige den sevärdhet de tipsar om finns. Utgår från att alla vet precis var Olofström, Njurunda och Hagfors ligger. 🙂

   • Vad kul att du blev lite sugen på Skåne och Brösarps backar! Österlen har verkligen kopplat greppet om mig i år, så mycket företagaranda, god mat och framtidstro. Höst på Österlen är förresten en riktig höjdare om du har några dagar över… 😉

 2. Ann Beutler

  Söderhamn och Gävle är ännu outforskat för mig och Stendörren. Dalsland är fantastiskt..finns även ett Insta konto med det namnet..kanske alla lamdskap har?

 3. Detta är verkligen sommaren då man fått massor av Sverigetips! Kul och inspirerande inlägg! Och upplever precis som du skriver Gunilla, att många tror att man känner till deras hembygd väldigt väl. Vi träffade några trevliga människor i en liten by under resan, och de sa ”Vi brukar inte säga att vi bor i *namnet på lilla byn* eftersom ingen känner till den, istället säger vi att vi bor i *namn på aningen större ort intill* eftersom alla vet var det är.” Då vågade vi inte säga att vi aldrig hört talas om den där aningen större orten 😉

 4. Margareta

  Tack för kul inlägg med många tips – även om jag är bekant med akvedukten i Håverud och faktiskt växte upp i en liten ort utanför just Hagfors 😉 Det finns mycket fint att upptäcka hemmavid också – även om det suger lite efter Afrika just idag när ett minne dyker upp i ”flödet”.
  Passar på att tipsa om fina Karnelund, hos Janne och Peter, vid ett eventuellt besök på Österlen. En liten pärla. https://www.karnelund.se
  En bit av Kuba hittar man i Varberg – hotell Havanna. https://www.hotellhavanna.se/startsida/ Har inte varit där själv ännu, men det står på höstens program för en miniutflykt efter flera rekommendationer.

 5. Många bra tips och tack för länk! 🙂 Just akvedukten i Dalsland är jag också väldigt sugen på att åka och se.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *