Filippinerna är ett riktigt paradis-resmål. Men det gäller förstås att välja rätt tid på året. Så man inte hamnar mitt i någon monsun eller så. Som vanligt, höll jag på att säga, så är bästa tiden även beroende av vad du vill göra och vilken del av landet du tänker besöka. Så när är bästa tiden att åka till Filippinerna?

Filippinerna har ett hett, tropiskt klimat med hög luftfuktighet. Temperaturerna ligger i regel på 25-32 grader. Området närmast Stilla havet har nederbörd året om.

bästa tiden att åka till Filippinerna
bästa tiden att åka till Filippinerna

Bästa tiden för surf

Om det är bra surfing man är ute efter, (t.ex. på Siargao) är det mars-maj som anses absolut bäst. Då har man de rätta vindarna som ger de rätta vågorna.

Regnperiod

Regnperioden på Filippinerna infaller från juni-december. Jag besökte Filippinerna i mitten av december och då regnade det fortfarande en skur varje dag. Himlen var mer molnig än klarblå. Men jag skulle ändå säga att december är en helt okej tid att åka, för de där skurarna varade sällan mer än någon timme.

Giftiga maneter är vanligare under regnsäsongen.

Bästa tiden om man vill ha de lite svalare

November-mars är den svala perioden. Det blir på intet sätt kallt, utan håller mer 25 grader ungefär. Under denna period är det lättare att vara aktiv och uppleva saker på resan.

bästa tiden att åka till Filippinerna

Den varma, torraste perioden

Från mars blir det successivt varmare. Detta är också den torraste perioden, fram till regnperioden börjar i juni. Bra om man vill sola bara. Men kan bli väl varmt.

bästa tiden att åka till Filippinerna

När är bästa tiden att besöka risterrasserna i norr?

Risterrasserna i Banaue är ett vackert område väl värt ett besök. Om man vill se dem när de är som grönast, är april-maj eller oktober-november bäst. Vill man i stället komma i skördetider är det juni och december som gäller.

Juli och augusti ska undvikas eftersom det är regnperiod och det då blir farligt att vandra i området.

Summa summarum, så när ska man åka?

Ja men givet allt ovan, verkar väl mars som en ganska bra period? Eller april om man vill se risterrasserna.

bästa tiden att åka till Filippinerna

Läs alla våra inlägg från Filippinerna här.

Vill du läsa fler av våra resetips? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *