Florida är ett av de där lite kluriga resmålen som det kan vara lite svårt att avgöra när det egentligen är bäst att åka till. Inför vår resa för några år sedan fick vi fundera en helt del över vilken tid på året som egentligen var optimal för oss.

bästa tiden att åka till Florida

Florida på sommaren

Sommaren, juni-augusti, är den varmaste perioden i Florida. Jag har varit i Orlando en gång i juli för massor av år sedan och det var riktigt, riktigt dödshett!

Sommaren är dessutom den period när det regnar som mest i Florida. Ett normalt mönster är att det är soligt och fint på dagen. Sedan drar molnen in på eftermiddagen, med en störtskur som resultat vid 5- tiden. Regnet upphör sedan efter ungefär 2 timmar och resten av kvällen är i allmänhet regnfri. Inte så tokigt väder alltså om man tänker sig en strandsemester. Under regntimmarna är man på hotellrummet och duschar och gör sig i ordning för kvällen.

Men om man istället befinner sig i Orlando för att besöka parkerna, blir det besvärligare. För man hinner ju inte klart med en stor temapark till 4-5 på eftermiddagen, utan då blir det några timmar när man får försöka hitta regnskydd och trycka under tak innan man kan fortsätta upptäcka parken. Kanske inte det man tänkt sig.

Sommaren är också den tid på året då flest turister besöker Florida. Köerna i parkerna kan bli riktigt grymma denna tid.

bästa tiden att åka till Florida

bästa tiden att åka till Florida

Florida på hösten

Hösten är orkansäsong. Vissa år drabbas inte Florida, men andra gör man det. Omöjligt så klart att veta innan, men en klar trend är väl att orkanerna tenderar att komma oftare och oftare nu med klimatförändringarna.

bästa tiden att åka till Florida

Florida på vintern

På vintern kan det bli kallt i Florida. Det händer till och med att man får frost och snö. Framför allt är det i den norra delen, inklusive Orlando som det kan bli kallt. Södra Florida klarar sig i allmänhet bättre. Floridaborna själva skulle aldrig få för sig att bada under vintern, men för en svensk turist kan det gå utmärkt.

Vintern är den period som drar minst med folk till parkerna i Orlando, julhelgerna undantagna. Vintern är även den torraste perioden.

bästa tiden att åka till Florida

Florida på våren

Under mars-april regnar det ganska lite. Men under maj ökar nederbördsmängden. Mars har amerikanerna springbreak, och då går priserna upp i och med att många amerikanska tonåringar reser till Florida och  festar, badar och besöker nöjesparkerna.

Temperaturerna stiger successivt under våren. Under påsken är Orlandos parker fulla av besökare.

Under vårt senaste besök åkte vi de två sista veckorna i april, efter påsken. Vi hade perfekt nöjesparksväder, förutom att vi fick ett våldsamt regn på eftermiddagen under vår Epcot-dag.

Det var varmt nog att bada och vi kände inte att det var alltför mycket turister på plats. Dock var flera stora åkattraktioner i parkerna stängda för underhåll eftersom man hade lågsäsong där.

bästa tiden att åka till Florida

Så vilken är den bästa tiden att åka till Florida?

Svaret beror på vad du tänker göra i Florida. Om det är en strandsemester man är ute efter är april-maj en optimal period.

Är det i stället parkerna man är ute efter är vintern den bästa perioden, med jullovet undantaget. Om man, som kanske de flesta av oss, vill kombinera lagom värme, upplevelser, bad och Orlandos parker, verkar april vara den allra bästa tiden, dvs så länge man inte träffar av påsken.

En superbra sida för att kolla publiktrycker på Disney dag för dag hittar du här. Använd crowd-calender-länkarna till väster.

bästa tiden att åka till Florida
Ja vi provade faktiskt alligator, men inte så här…

Läs om vår familjeresa till Florida här.

 

Tags

2 Comments

  1. Staffan @bararesor

    Detta har orsakat mycket huvudbry hos mig. Tack för inlägget! Men jag vill ju både ligga på stranden och varva med parkerna på samma resa! Och titta på alligatorer och ta bilen längs key west. Är april fortfarande bästa månaden? Och hur varmt är det i vattnet då?

    • Gunilla Yourstone

      Ja april har en bra balans av det mesta. Det vill säga om man INTE åker över påsk. Vattnet hade en bra temperatur för oss att bada i nere i Key West. Annars badade vi i pool. Men många svenskar badar ju hela vintern i södra delen av Florida, Frågar du invånarna själva så är det dock för kallt då. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *