Det är ju ingen hemlighet att vi gillar att åka/klättra upp i saker och titta ner. Givetvis testar vi även Rigas bästa utsiktspunkter under våra dagar i stan. Här kommer våra bästa utsiktstips.

1. St. Peterskyrkan

Rigas allra bästa utsiktspunkt är kyrktornet i St. Peterskyrkan, 72 meter över marken. Avgiften är 9 Euro per person och det går hiss upp. Väl på plats hamnar man mitt i stan och kan hitta av de flesta platser som man redan besökt och ämnar besöka på marknivå.

– Titta, där är vår lägenhet, där är takterrassen från igår, där ligger ju järnvägsstationen och kan den där byggnaden vara den omtalade ”Stalins bröllopstårta”?

Man ser även ut över floden och längre bort över stan. Under vår vistelse, erbjuder även tornet den efterlängtade bieffekten att det blåser lite svalkande där uppe. En välbehövlig paus från den 30-gradiga hettan på marknivå.

En riktigt bra utsiktsplats alltså som inte får missas och vår givna etta på listan. En liten varning dock till den hissrädde; denna hiss trilskas och svajar en hel del innan ”landning”.
Under sommaren är tornet öppet till 19:00.

Där bor vi ju! Man ser att vårt fönster är öppet.
Svårslagen utsikt
Ögonblicket när vi får syn på det som bara måste vara Stalins bröllopstårta

2. Skyline Bar, Radisson Blu

Legendarisk utsiktsplats och skybar. Åtminstone i Riga-kretsar. Säg den Riga-turist som inte druckit åtminstone en liten futtig drink här. Vi vill förstås inte vara sämre, utan vallfärdar hit efter middagen vår andra kväll i stan.

Bord finns i två led mot fönstret på två sidor av byggnaden. Åt ena hållet har man en strålande utsikt över Old Town och längre bort floden. Åt andra hållet ser man delar av Riga som inte är kända för oss (och den genomsnittlige turisten). Lite tråkigare alltså. Åt nordväst, dvs där solen går ner nu på sommaren, ligger en låst och tom lounge. Hur bär man sig åt för att komma in där och åtminstone få fota lite, vill ju vi veta? Frågvisa som vi nu en gång är. Viftande lite diskret så där med våra ack så kära pressleg.

– It is closed, muttrar man bara. Så där som man bara kan i just Östeuropa.

Nåväl. På ”fel” sida finns ett bord kvar närmast fönstret när vi anländer strax före 9. Men vi väljer ändå att sitta med utsikten åt rätt håll, fast i andra led. Ett drag som ska visa sig ge utdelning. För innan drinkarna ens kommit in, reser sig ett sällskap närmast fönstret och går. Reptilsnabbt, innan alla asiater böjda över sina smartphones hunnit reagera, har vi slagit klorna i denna dyrgrip. Kvällen är räddad.

Skyline Bar har ingen åldersgräns, både Alva 15 år och yngre barn är välkomna. För att beställa alkohol finns förstås en åldersgräns på 18 år. För att beställa vodka måste man vara 19.

Radisson Blu är svår att missa
Utsikt åt ”tråkiga” sidan …
… och åt rätt håll
Och så en drink på det

3. Lettlands Nationalbibliotek

På andra sidan floden ligger en uppseendeväckande och modern byggnad. Detta är Lettlands Nationalbibliotek. Vi travar förstås över bron för att kolla läget. Biblioteket är bevakat som riksregalierna, man måste lämna in alla väskor och kassar och gå igenom spärrar med sensorer, samt bära en besöksbricka runt halsen. Stränga skyltar i hissen meddelar att det är förbjudet att besöka våning 11 och 12 utan guide. Vi låtsas att vi eventuellt har en guide eller kanske inte förstår engelska riktigt bra och tycker på 11:an ändå. Och det går ju bra att kliva ur där uppe. En strålande utsikt över floden får vi härifrån.

4. Hotel Gutenbergs takterrass

Inte den där ”över hela stan”-vyn, men en härlig lägre takterrass-känsla får man på Hotel Gutenbergs takservering precis bredvid domkyrkan. Att de serverar resans bästa mat gör inte saken sämre.

5. ”Stalins bröllopstårta”, Vetenskapsakademin

Vi gick förbi nedanför. Men hade fokus inställt på annat och valde därför att inte åka upp. Här kommer man ju lite längre ifrån själva Old Town än från St. Peterskyrkan. Utsikten blir över mer ”ruffa kvarter”.

Stalins bröllopstårta, en äkta Sovjetrelik

6. D’arte Terrace

När vi besökte Radisson Blu´s Skyline Bar såg vi denna takterrass öster om Radisson-skrapan. Skyline Bar är ju, som sagt, vänd så att man missar själva solnedgången under de ljusa sommarmånaderna. Men Dárte Terrace låg och simmade mitt i den varma ljuset från den nedåtgående solen. Här ser man nog inte så mycket av Old Town, men en härlig solnedgång får man garanterat.

Vi hann aldrig undersöka stället närmare, utan lämnar helt enkelt stafettpinnen vidare till någon solnedgångsälskade läsare att utforska.

D’arte Terraces egen bild
D’arte Terraces egen bild

Gillar du också att åka upp i saker och titta ner? Glöm då för allt i världen inte att gilla 4000mil på Facebook. Om vi säger så här, det kommer att betala av sig.

 

4 Comments

 1. Vad härligt att se dessa somriga foton från samma vyer i Riga som jag såg i vintras. Lika vackert men på olika sätt:)

  • Gunilla Yourstone

   Jag funderade en del på hur Riga är på vintern. Inga härliga uteserveringar, men säkert en 10-del av alla turister. Jag fick med ett bakhuvud på varenda foto tror jag. 🙂

 2. Jag vill tillbaka till Riga och prova alla grymma utkiksplatser, haha. Har skrivit om dem här också ( https://jennifersandstrom.se/2018/03/01/med-farja-till-riga-det-har-kan-du-gora-under-en-dag-i-riga/ ) + Rigas reklamvideo med ”The Birdwatcher” som handlar om just utkiksplatserna, om ni inte sett den är den väldigt rolig (och resten av filmerna de har).

  • Gunilla Yourstone

   Jag läste dina tips och inspirerades innan resan. 🙂 Får kolla filmerna.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *