Saltoluokta Fjällstation är en unik miljö och en perfekt plats att bo på några dagar och göra dagsvandringar. Vi gjorde just detta över Christofers 50-årsdag. Detta är våra bästa tips till vandring i Saltoluokta.

Vandring i Saltoluokta

Samevistet vid Pietsjaure

En riktigt mysig tur. Ganska lättsam vandring över till nästa dalgång och sjön Pietsjaure. Här ligger ett sameviste med kojor och modernare stugor. Härifrån håller man koll på renhjorden som förstås vandrar vidare bortöver Sarek och Padjelanta, samt skjutsar turister över sjön till vandringarna i Sarek. Dessutom driver man ett lite kafé med flatbröd, renkorv och rökt sik på menyn. Vi har otur med vädret denna vandring och går väl mest fram och tillbaka hukandes i regnet. Annars och för den med mer väder-tur, bjuds det fina vyer på vägen.

Vandringen är 6 km enkel väg, 5 timmar tog den för oss inklusive fikastopp. Då höll vi ganska högt tempo på grund av vädret. I fint väder vill man nog ta längre tid på sig.  Man går först längs Kungsleden 1 km. Svänger av vid skylten mot Pietsjaure.

Vandring i Saltoluokta Vandring i Saltoluokta

Ravinen, Förfallna kåtan och Lilla tallsjön

Detta är en enklare halvdagsvandring. Perfekt till exempel att göra på eftermiddagen samma dag som man kommer över med båten från Kebnats. Tre tydliga hållpunkter på vägen, Ravinen, Lilla Tallsjön och Förfallna kåtan, men det är ändå fjällnaturen i sin enkelhet som är behållningen här.

Vandringen är 7 km lång i sin helhet. Det är delvis en rundslinga. Man startar längs Kungsleden och viker av vid andra skylten mot Ravinen. Den tar 4 timmar att gå och är en enkel och lättsam vandring utan några stora höjdskillnader.

Ravinen
Förfallna kåtan
Vandring i Saltoluokta
Naturen. I sin enkelhet.

Kungsleden

En given dagstur är ju förstås att gå Kungsleden söderut så långt man hinner, orkar och har lust. Kungsleden går upp på berget bakom fjällstationen och snart nog har man en mycket maffig ny över omgivningarna och ner över Lule älv.

Hela första etappen på Kungsleden till Sitojaure Fjällstuga är 19 kilometer lång och tar 6-8 timmar att vandra enkel väg. Men så långt behöver man ju inte gå.

Topptur Lulep Gierkav

Lulep Gierkav är det imponerande fjäll som finns i blickfånget var man än går i Saltoluokta- och Stora sjöfallet-området. 1139 meter högt och hyfsat svårforcerat ändå. Brant, så att man får ta i med händerna då och då och med vanskligt rullgrus.

Vandring i Saltoluokta
Lulep Gierkav är en värdig vandring i Saltoluokta

Väl på plats är utsikten förstås storslagen åt alla håll. Sarek, Stora sjöfallet och Lule älv. Vid klart väder kan man se Kebnekaisemassivet.

Vi avbröt själva tyvärr denna tur, Christofer fick problem nästa direkt när vi började klättra uppför. Jag lämnade honom och fortsatte själv, men vände efter 30 minuter eftersom jag inte ville att han skulle få sitta själv vid bergets fot alltför länge. Så vi har ingen tidsangivelse för denna vandring. Men räkna med en heldag.

Vandring i Saltoluokta Vandring i Saltoluokta Vandring i Saltoluokta

Topptur Buollámtjåhkka

Fjällstationens närmaste fjäll. Lättbestiget fjäll som betyder ”fjället som brann” på samiska.

Utflykt: Stora sjöfallet

En gång i veckan anordnar STF en båtutflykt till Stora sjöfallet. Eller ja till det som nu återstår av Stora sjöfallet. Ingen vandring, men nog en trevlig tur.

Stora sjöfallet – Fallet som blev en rännil

På andra sidan Langas: Soldalen

Sjön Langas, som egentligen är en del av Luleälven ställer till det lite med logistiken. För man är ju lite fast på sin sida av älven. En enkelbiljett över kostar 150 eller 200 kr beroende på om man är medlem i STF eller ej.

All vandring i Saltoluokta börjar med en båttur

Och båten går bara med 3 turer om dagen. Men om man väl tar sig över till Kebnatssidan finns här en mycket trevlig vandring till Soldalen.

Läs om när vi gjorde denna vandring här.

Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

5 Comments

  1. Monika Fransson

    Tack för fina inlägg och fantastiskt fina bilder. Jag blir inspirerad att vandra.

  2. Jo fint område men många som vill vandra så gör som jag lämna leden och gå med karta och kompass så är det mycket behagligare och vandra….går ej själv efter leder någonsin.
    PS/ fina bilder ja

  3. Pingback: Saltoluokta | www.svenskaturistforeningen.se - SwVast

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *