Efter en övernattning längs vägen, kom vi igår fram till platsen där Christofer ska fira sin 50-årsdag på måndag. Nämligen Saltoluokta Fjällstation. Förutom Paltzerian i Öjebyn, hann vi även med en rain check på Storforsen och Norrbottens högsta (och myggtätaste?) berg Vi sov på Hotell Jokkmokk för att hinna med färjan över från Kebnats på förmiddagen.

Jokkmokkspanna på hotell Jokkmokk. Mycket gott!

Saltoluokta Fjällstation

Saltoluokta Fjällstation ägs av STF och ligger i väglöst land, på kommungränsen mellan Jokkmokk och Gällivare och intill världsarvet Laponia och nationalparkerna Stora Sjöfallet och Sarek. Kungsleden går förbi här, jag bodde själv här en natt 1998 när jag vandrat Kungsleden från Kvikkjokk till Saltoluokta.

Bröllopssviten Sirkas

Själva fjällstationen är en ärevördig byggnad från 1912 och vi bor i bröllopssviten, det enda rum på stationen som har hotellstandard, dubbelrum med eget badrum. Det kände jag att vi kunde vara värda när vi firar födelsedag och allt. Det ryktas att även kungen och drottningen har bott i detta rum. Vi har idag lördag haft hela 15 grader och varierande sol och moln, så kanonväder med andra ord i den här delen av världen. Vi kunde förstås inte låta bli att använda eftermiddagen till en halvdagsvandring till Ravinen och Förfallna Kåtan.

Vi kommer att vandra här i området i två dagar, innan vi tar båten tillbaka till Kebnats och vår bil på tisdag. Sedan väntar ytterligare tre nätter i stuga i Arjeplogfjällen innan vi återvänder hem igen.

Vi har bokat in oss med halvpension, dvs frukost och middag i restaurangen varje dag. I går vankades det renstek. Kungligt. Och så kanske något extra i morgon måndag? För att fira lite extra?
Så det blir nog ganska bra det här.

Köptes på Saltoluokta fjällstation för 22 år sedan. Fick förstås följa med tillbaka i år.

10 Comments

 1. Siri Skagerström

  Hej !
  Jag var på Saltoluokta fjällstation på 60-talet och åt mat. Vi åkte bil till Brygga 57 som det hette då sedan båt på Stora Lule-vatten till Stora Sjöfallet som var vårt mål. Då var det ordentliga vattenfall där. Tyvärr var vädret inte med oss småregnigt och disigt, men väldigt fin båttur. Vet inte om det går båtar där idag, är ju väg till Stora Sjöfallet som sedan går vidare tror jag ?
  Men kul att ha varit där.
  Ha en trevlig tur och njut.

  • Gunilla Yourstone

   Ja vägen går vidare, vi var där förra året. Men båtturer går också där man kan komma ända fram till fallet och gå iland på södra sidan.
   Det är mycket som är annorlunda nu från förr tycker jag, folk har en annan inställning tycker jag. Nu ska man prestera och checka av.

 2. Minns när jag efter 10 nätter i tält på KU gsleden norrifrån med diverse avstickare kom till trerätters middag och bäddad säng på Saltoluokta, härligt!
  Bra val för en överraskningsresa!

  • Gunilla Yourstone

   Ja det är den känslan jag minns också. Då uppskattar man all komfort! 🙂

 3. Marianne

  Kul att läsa och grattis till Christofer på den stora dagen!
  Trevligt resupplägg!

 4. Titti/Umeå/Huay Yang

  Hade fel!
  Gissade på en övernattning på Tree Top Hotel själva födelsedagen!
  Ett fint val du gjort, trevlig födelsedag önskas Christofer.

 5. GRATTIS i efterskott till C!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *