Katedralen är ju så klart huvudattraktionen i Santiago de Compostela. Alla pilgrimer som kommer till stan beger sig förmodligen allra först hit. Till torget utanför, men även in förstås. Genom entrén som ligger på sidan, sett från torget.

katedralens tak i Santiago de Compostela

För många är även en pilgrimsmässa här ett obligatoriskt inslag och en höjdpunkt.

Läs också: Pilgrimsmässa i Santiago de Compostela – med Botafumeiro

Men katedralen ruvar även på en annan, betydligt mer okänd höjdpunkt. Höjdpunkt i ordets bokstavliga bemärkelse. Man kan nämligen även boka en tur upp på taket på katedralen.

katedralens tak i Santiago de Compostela
På katedralens tak i Santiago de Compostela

Mitt takbesök

Jag börjar faktiskt takturen med låga förväntningar. Eller låga och låga. Men jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig. Som så ofta i Galicien är det regnsjukt på morgonen. Kommer det ens att gå att komma upp på taket? Sedan har vi blivit förvarnade om att det inte går att se ner mot torget däruppifrån. Så vilken typ av utsikt är det egentligen? Hur mycket kommer vi att kunna se? Och så, att turen är på spanska och en hel timme. Jag ser framför mig hur vi kommer att gå igenom ändlösa museirum, valv och portiker först. Som långsamt ska förevisas på spanska. Innan jag får komma upp till det som jag vill se, nämligen taket.

katedralens tak i Santiago de Compostela

Men så jädrans bra det är ibland med låga förväntningar. För då kan de ju överträffas? Och inte ens att just vår tur är på spanska faktiskt. För just vår grupp består av en majoritet engelsktalande. Och då swishar guiden blixtsnabbt om och tar hela turen på två språk. Guidningen får vi via audio-lurar. Man behöver inte hålla sig intill guiden för att höra, utan kan göra sin grej samtidigt som man lyssnar.

katedralens tak i Santiago de Compostela

Sin grej? Jo min grej på den här turen det är att ta in den fantastiska miljön där uppe på taket. Så storslaget och unikt att få komma upp här och se!
Det där regnsjuka också, som vi började med. Det är som bortblåst när vi väl kommer upp. Fluffiga moln med sol emellan. En skön morgonstämning och ett underbart ljus.

katedralens tak i Santiago de Compostela

En liten känsla av äventyr. Där man balanserar på taknocken. Som Karlsson på taket. I en egen värld svävar jag med min imaginära propeller på ryggen. Högt ovanför alla andra pilgrimer idag.

På katedralens tak i Santiago de Compostela
katedralens tak i Santiago de Compostela

Fakta om takturen

 • Turen måste köpas i förväg
 • Den kostar 12 Euro (10 Euro för den som har ett pilgrimspass)
 • Turen tar 60 minuter
 • Guidningen sker endast på spanska
 • Det är väldigt viktigt att man hela tiden följer guiden och inte går iväg på egen hand. De som gjorde det i vår grupp fick ”uppsträckningar” av guiden. Man är rädd att någon ska snava eller ramla på taket och skada sig.
 • Turen ställs in vid regn
 • Denna tur börjar vid den lilla porten vid stora torget, precis till väster som den magnifika trappan upp till själva kyrkan.
 • Man ska vara på plats 10 minuter innan turen påbörjas
katedralens tak i Santiago de Compostela

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

6 Comments

 1. Anne L

  Vilken udda men cool upplevelse. Inget för oss höjdrädda dock. 😬

 2. Det här och även gudstjänsten med rökelsekaret missade vi pga av restaureringsarbeten, så det går väl bli en ny tur någon gång…
  Tänk så bra med lågt ställda förväntningar, ofta blir de med råge överträffade!

  • Gunilla Yourstone

   Asch vilken otur, men så är det ju relativt ofta när man reser. En bra anledning att återvända om inte annat.
   Jag gillar verkligen när man kan klara att komma med låga förväntningar. 🙂

 3. Lotta W

  Häftigt! Har följt denna resa med stort intresse.

  • Gunilla Yourstone

   Jättehärligt område att resa i. Santiago de Compostela är fortfarande en dröm.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *