Uber är en grymt praktiskt app att använda när man är ute och reser. Vi upplever den många gånger som säkrare än vanligt taxi. I Kapstaden till exempel var det billigare med Uber, de chaufförerna hittade bättre, hade fräschare bilar och var trevligare än vanlig taxi.

I Prag hade vi hört så mycket dåligt om hur taxichaufförerna lurades och tog för mycket betalt att vi direkt bokade en Uber i stället på flygplatsen. Vilket funkade perfekt och för uppgjort pris.

Läs mer om hur Uber funkar och fördelarna med det här.

Men säg det som får vara perfekt. För när Uber blir populärt och används av många, finns det förstås personer som utnyttjar detta och hittar små listiga kryphål att scamma med. De är för finurliga ändå.

Dessa är de Uber-scams som jag har hört talas om och som det kan löna sig att känna till.

Så kan du bli lurad av din Uberchaufför - 5 Uber-scams att ha koll på

Spya i bilen

Genomförs i allmänhet om du tar Uber sent en fredag- eller lördagkväll. Chauffören hävdar helt enkelt efter färden att du spytt i taxin och har dessutom ett vitte på det. Du blir tvungen att betala en städavgift på 1000 kr.

Hur skyddar man sig: Enklaste sättet att ta en bild på baksätet samtidigt som du kliver ut. Och gärna se till att chauffören ser det.

Så kan du bli lurad av din Uberchaufför - 5 Uber-scams att ha koll på

Du ”provoceras” att avboka din beställning

Denna scam är vanligt på platser där det finns möjlighet för Uber-chauffören att parkera i parkeringshus etc.

Du ser i appen att bilen finns helt nära och gör en beställning. Men bilen dröjer och dröjer. Kanske skickar du ett meddelande och frågar och får svaret att ”jag är där vilken minut som helst”. Men ingen kommer. Till slut lackar du ur och avbokar hela resan och tar en vanlig taxi i stället.

Du får då betala en avbokningsavgift på 5 Dollar.

Chauffören upprepar sedan detta mot nästa beställande kund och nästa. Och tjänar därför pengar utan att behöva köra alls.

Hur man skyddar sig: Om du avbokar inom 2 minuter slipper du avbokningsavgiften. Så om du ser att bilen inte rör på sig den första minuten efter din beställning, avboka direkt.

Så kan du bli lurad av din Uberchaufför - 5 Uber-scams att ha koll på

Göra om bokningen

Din Uber-chaufför hävdar att hans app strular och ber dig därför att göra om bokningen och så kan han ta den igen.

Detta gör han för att klockan precis slagit om till en dyrare taxa och han förstås hellre vill köra dig till det nyare, högre priset än till det gamla överenskomna.

Hur man skyddar sig: Man kan helt enkelt säga att appen funkar bra hos mig och jag tänker inte göra om bokningen. Eller be att få se förarens telefon och appen. Eller först ta en screenshop på sin egen telefon innan man skickar ny bokningsförfrågan. Om priset blir dyrare kan man då bevisa det. Dels mot chauffören, men även mot Uber sen.

Så kan du bli lurad av din Uberchaufför - 5 Uber-scams att ha koll på

Falsk Uber-app

På Android florerar falska Uber-app:ar. Så här fungerar det: efter nedladdning laddar den falska applikationen en inloggningsskärm som nästan ser ut som Ubers legitima version. När användaren har skrivit in användarnamnet och lösenordet och klickar på ”nästa” startar fake-programvaran den verkliga Uber-appen, vilket gör att man inte fattar misstanke om att något gått fel.

Men nu har brottslingen ditt användarid och lösenord och har därmed tillgång till ditt konto.

Betala cach i stället för kort

Det har hänt att Uber-chaufförer hävdat att de har anslutningsproblem och därför inte får access till appen. De ber dig därför betala kontant istället. (om man valt onlinebetalning). Sedan dras även beloppet från kortet och man har betalat dubbelt.

En variant är att föraren hädar att du valt ”kontantbetalning” i appen, trots att du valt onlinebetalning. Han tar emot den kontanta betalningen och avbokar sedan körningen i appen. Och du debiteras 5 Dollar på kortet i avbokningsavgift.

Hur man skyddar sig: Vägra helt enkelt att betala kontant om du valt onlinebetalning i appen.

Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook för fler resetips.

Tags

5 Comments

 1. Ronny Vall

  Har idag blivit lurad på 75 kr har inte bokat eller bokat av taxi ämdå har jag fått en räkning på 75kr.

  Kommer spärra mitt kort idag.

 2. Tommy Andersson

  Min chafför skulle var framme om 3 minuter. Tiden ändrades flera gånger, ökade och minskade.
  Det såg ut som han var på rätt väg först (på Götgatan söderut) men svänger sedan av och tar en omväg där han också gör ett stopp såvitt jag kunde förstå. Efter denna extra runda var han framme efter 10-12 minuter. Fråga: Hade han accepterat min körning medan han fortfarande körde en annan passagerare som han sedan släppte av? Den enda förklaring jag kan komma på.

 3. Tjena Tommy!
  Som Uber- och Bolt-chaufför med körning, får jag ca 5 min innan ankomst möjlighet att få min nästa körning. Det har hänt att jag åkt förbi min nästa kund som stod och vinkade när jag fortfarande hade min nuvarande kund. Jag tycker det är ett bra system, det håller mig aktiv och moralen uppe.
  En del av mina kunder har undrat samma sak, hoppas det klargjorde lite
  Mvh

 4. Hej!
  Blev nyligen utsatt för att först onlinebetala en resa för att efter att blivit avsläppt så påbörjas en ny resa som föraren inte avbryter förrän jag messar honom vad han håller på med. Debiteras då 10 ggr ursprungliga resan. Första resan visar sig blivit återbetald. Har ställt frågan till Uber hur jag kan bli debiterad en resa jag inte beställt? Inget svar ännu från Uber dock har det gått endast en dag. Stör dock semestern.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *