Ett klassiskt nybörjarmisstag när man tågluffar, eller i alla fall ett misstag som jag själv gjort mig skyldig till förut, är att man bara planerar in storstäder och kända turistorter på sin rutt. Berlin, Paris, Prag och Rom. Typ.

Men den typen av platser är ju lätta att ta sig till närsomhelst. Direktflyg från Sverige, perfekt för en weekend. När man får fundera ett varv är det ju smartare att göra tvärt om. Att, när man ändå befinner sig med obegränsad tillgång till tåg och räls (nåja, nästan i alla fall) nere i Europa i stället bör passa på att besöka alla de där andra ställena. De som inte ligger strax intill en stor internationell flygplats. De som man kanske aldrig kommer att komma sig för med att besöka om det inte blir av nu.

Eftersom det är så enkelt med ett kort stopp, några timmar, en middag och en övernattning, kan man till och på kosta på sig en plats som man kanske inte vet jättemycket om, som inte står på någon lista alls, men som ser intressant ut vid en spontan bild-googling på morgonen.

Så blir det Bremen för oss.

Vi har förbokat en tågbiljett från Köpenhamn till Hamburg. Biljetten bokades redan i mars. Först tänker vi nog att vi ska bo över en natt i Hamburg också. Men så kommer inbjudan till en pressresa till just Hamburg i slutet av april. Och Hamburg, som förvisso är en mycket sevärd stad, känns gjord. För nu i alla fall.

Men vart ska vi övernatta då? Söker på kartan, längs järnvägslinjen söderut… Och hamnar i Bremen. En dryg timme söderut från Hamburg.

Bremen med sina världsberömda stadsmusikanter i form av en åsna, en hund, en katt och en tupp. Men sitt UNESCO-arvsskyddade rådhus och gamla medeltida kvarter i centrum.

Vi hinner med en rundtur, en trevlig middag i de gamla kvarteren i Schnoor, innan vi somnar gott på Ibis Budget vid Hauptbahnhof. En ny stadsbekantskap rikare, på väg ner genom Tyskland. Precis som interrail ska vara.

10 Comments

 1. Det resonemanget hade vi med husbilen också. Undvek storstäder dels på grund av den anledningen, men också för att vi fördrar mindre orter och byar. Bremen har vi passerat flera gånger men inte stannat i, ser trevligt ut.

  • Gunilla Yourstone

   Ja det blir ju samma logik med husbil. Och kan tänka mig att man inte vill in i stora städer med bilen.

 2. Elisabeth

  Tack för inspirationen!!
  Nu blev även jag sugen på tågluff! 😀

 3. Bremen gjorde vi ett par dagar på vår husbilsresa i april. Det är i vårt tycke en riktigt mysig stad.
  Tågluff låter riktigt lockande, blir kul att följa er. Själva sitter vi på Keflavik efter en härlig roadtrip på Island.

  • Gunilla Yourstone

   Det känns så härligt med denna tågluff! Nu är vi i Moseldalen.
   Island är ju också underbart! 😊

 4. Ser trevligt ut.. har susat förbi utanför i bil hur många gånger som helst under min Hollands-tid :-). Kanske utnyttjar mitt 9 Euro-kort o gör en avstickare dit från mitt juli-besök i Hamburg :-).

  • Gunilla Yourstone

   Ja det tar bara en dryg timme med tåg och tåget går varje timme, så det låter sig absolut göras. 🙂

 5. Vi tyckte mycket om Bremen. En härlig stad!

  • Gunilla Yourstone

   Ja vi hann inte se så mycket men trevligt att stanna till i alla fall.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *