Byarna i Cinque Terre. De fem byarna. eller ”de fem landen”, ordagrant översatt. Världskändisar har de blivit, de fem. För sitt sätt att klättra längs bergssluttningarna med sina färgglada hus. För utsikten över havet från de många uteserveringarna och utsiktspunkterna. För att tåget som spränger fram i tunnlar mellan byarna gör det lätt att ta sig hit och mellan. För stigarna som letar sig mellan dem, perfekta för leisure-vandring.

Men så har det inte alltid varit. Fram till 1970-talet levde de fem ett stilla liv. Vin odlades på sluttningarna ner mot havet. Fiskebåtarna kom in med dagens fångst. Innan de fem upptäcktes av världen.

Nu är Cinqu Terre hysteriskt. Lets be honest. Och då kommer vi ändå den 13:e september. Inte i juli eller augusti liksom. Restaurangerna i Vernazza där vi bor har timslånga köer för lunch.Enligt uppgift börjar hysterin lagom till påsk och håller i sig in i oktober varje år. Bästa sättet att komma bort från det värsta är ändå att vandra. Även om det inte är tomt på vandringsstigarna heller. Och så den lilla detaljen att boka sitt bord i förväg. Funkar kanske inte till lunch. Inte för oss i alla fall som vill vara flexibla och kunna ta dagens om den kommer. Men om inte annat till middag. För då vill man sitta bra och med den bästa utsikten. Tro oss.

Men charmiga och härliga är ju byarna ändå förstås. Som små gräddbakelser av pastellfärgad italiensk charm. Den ena smaskigare än den andra. Men vad skiljer egentligen byarna åt? Och vilken är allra sötast? Och var ska man välja att bo? Vi tog förstås vår uppgift som resebloggare på allvar och åkte runt till dem alla i tur och ordning. Vi börjar väl norrifrån och arbetar oss söderut.

Monterosso

Monterosso är den minst dramatiska av de fem. Mer en ordinär italiensk by liksom. Här finns dessutom flera sandstränder, något som i stort sett saknas i de andra byarna. Eftersom bergen inte är lika branta och tätt inpå här, finns mer plats för hotell att breda ut sig. Dessa faktorer tillsamman gör Monterosso till den by där flest turister väljer att bo.

Roca Du Ma Pasu är ett klasssikt badhotell i bästa läge.

Vernazza

Vernazza är kanske den mest Instagramade av Cinque Terres 5 byar. Löjligt vacker och också den by vi väljer att slå ner bopålarna i. Vi bor på hotell Gianni Franzi, ett enklare litet hotell högt upp i byn, med kanske världens smalaste spiraltrappa mellan våningarna. Ingen utsikt från rummen, men två härliga terrasser. En mindre med stolar och solstolar, att disponera fritt för gästerna och en större för dels frukost och dels vinprovning varje eftermiddag och kväll.

Ett fint citadell finns på toppen av klippan som hela byn klättrar på.

Två små sandstränder finns, en nere i hamnen samt ytterligare en bortanför en grotta. Möjligheter till bad från klipporna och kajkanten finns också.

Här ser man båda våra terrasser

Byarna i Cinque Terre
Byarna i Cinque Terre
Byarna i Cinque Terre

Corniglia

Detta är den lugnaste av byarna. Förmodligen för att det är den enda byn utan direkt vattenkontakt. Byn ligger i stället en bit upp på berget. Kanske inte riktigt lika bildskön som Vernazza, Manarola och Riomaggiore men mysig ändå och alltså ett bra val för den som vill slippa turistmassorna så mycket som möjligt och inte bryr sig om bad. (en beskrivning som skulle kunna stämma ganska bra in på oss känner vi nu, men Vernazza blev det alltså för oss)

Affittacamere La Torre ser ut som ett väldigt trevligt boendealternativ.

Byarna i Cinque Terre


Byarna i Cinque Terre

Manarola

Manarola är en riktigt söt by. Badar gör man från klippor och kajkanter, ingen sandstrand i sikte. Här hittade vi en riktigt trevlig restaurang med god mat och en utsikt av guds nåde. Tätt med folk förstås när vi kommer vandrandes en lördagseftermiddag i september.

Olimpo Affittacamere, verkar vara ett trevligt boende, som ha absolut hade kunnat tänka oss.


Byarna i Cinque Terre
Byarna i Cinque Terre

Byarna i Cinque Terre

Riomaggiore

Den sydligaste av byarna. Vacker som en dag förstås. Bad i hamnen, på klippor och från stenpiren. Inte så strategisk att utgå ifrån vid vandring eftersom leden upp mot Manarola är stängt och ersatt med en betydligt tuffare variant. Och söderut tar ju Cinque Terre slut här.
Det här boendet, Alla Marina Affittacamere, ser ju vansinnigt charmigt ut,eller vad säger du?


Byarna i Cinque Terre


Byarna i Cinque Terre

Vår egen favorit bland byarna? Ja slaget står mellan Vernazza och Manarola. Men oavsett vilket av dessa fem byar du väljer är det ett bra val.

Läs alla våra inlägg om Cinque Terre här.

Gillar du också charmiga italienska byar med havskontakt? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *