Det händer inte så ofta att vi åker nattåg, men när vi gör det, bokar vi 1:a klass-kupé om det finns. Det är skönt att ha egen toa i kupén, risken är stor att att man vaknar till på natten av alla ljud och krängningar och då vill man inte gärna börja klä på sig och smyga ut i vagnen för att hitta en toa. Dessutom är det skönt att ha en lounge på Stockholm Central om det är därifrån man utgår, i övrigt finns inte möjlighet att sitta särskilt avslappnat någonstans på Centralen. Och sen har vi ju det här med frukosten. I första klass sovvagn ingår frukost, och det är ju ack så trevligt att få ordnat åt sig på morgonkvisten.

Läs också: Nattåg genom Norrland i SJ´s 1:a klass sovkupé


Men vem får frukost och när?

När vi senast åkte Stockholm-Umeå, i november förra året, var det inte lätt att ta reda på vad som gällde med frukosten. På SJ´s hemsida stod det att frukost serveras om tåget ankommer mellan 06:30 och 09:00. Nattåget till Umeå ankommer 06:18, så vi tänkte att frukost det vankas tyvärr inte. Men av en slump fick vi rätt på att frukost ingår ändå på Hotel Aveny eller Scandic Plaza i Umeå mot uppvisande av 1:a klass biljett. Funkade strålande och jag kunde sedan gå vidare direkt till jobbet och en arbetsdag. Och tur att vi av en slump snappade upp denna flotta och lyxiga frukost.

Lyxig frukost på Hotel Aveny i Umeå. Men vi höll på att missa den.

Denna gång på väg hem från Skåne och vår vandring på Österlenleden tänker vi att frukost då bör ingå på något hotell i Stockholm, men kommer vi att hinna, vi har ju ett byte till Umeå med bara 25 minuter till godo? Eller får man frukosten på något av tågen, tro?  Bästa och enklaste sättet att ta reda på fakta måste ju vara att fråga på SJ´s Facebook-chat? Jag skickar en fråga:

– Hej, vi åker 1:a klass nattåg i kväll. Från Malmö. 22:32. Slutstation Umeå. Hur/var får vi vår frukost? 😊

SJ svarar:
– Hej Gunilla, det är frukostboxar som gäller. Man hämtar upp frukostboxar på Scandic Plaza eller Hotel Aveny!
Alltså i Umeå! Min, som jag tycker själv, sjukt lustiga svarsreplik blir:
– Fast vi hinner nog bli ganska hungriga om vi ska vänta med frukosten till 12:39? 🤔
SJ:
– Reser du med 1 klass kupé på nattåg ingår frukost om du kommer fram till din ankomstort mellan klockan 06.30 och 09.00. https://www.sj.se/sv/reseinfo/sj-nattag/egen-sovvagnskupe-1-klass.html

Det lät ju aningen oslögt, för att använda en norrländsk frasering. Jag kan inte motstå att opponera mig:
– Så ju längre (och dyrare) man åker med SJ, desto mindre ingår?
Typ om jag bara åkt till Stockholm och sedan hoppat av och i stället valt att flyga från Stockholm till Umeå så hade SJ bjudit mig på frukost, liksom?

SJ:
– Det är de tiderna som gäller för frukosten.

Minsann. Fast tråkigt.

Bättre två frukostpåsar i stolsfickan framför dig än 10 i godsvagnen?

Vi anländer till spår 5 på Malmö station strax efter 22 på kvällen. En tågvärd står med lista och prickar av oss resenärer.
– Vagn 12, plats 4 och 6 säger jag. …och hur är det med frukost för oss…?
Att väga ge mig är ett av mina sämsta personlighetsdrag.
– Den får ni på Hotel Continental på Vasagatan i Stockholm.
Där ser man.
– Hinner vi det, vi har anslutning till Umeå på 25 minuter?
– Jodå, jag tror att de ha frukostpåse att dela ut, så det borde gå bra, säger vår tågvärd.

Ny information som passar våra magar betydligt bättre. Och detta trots att vi alltså ankommer Stockholm redan 05:56. Långt före den helt superduper-absoluta tiden 06:30.

I Stockholm kryssar vi fram som små vesslor under jord. Under Vasagatan och upp 10 meter från Hotel Continental. Tjejen i receptionen hämtar raskt våra påsar. Sneddar över en tom Vasagata, viker in vid Arlanda Express mot spår 4. Gott om tid.
Installerar oss på våra 1:a klassplatser. Eftersom resan är en sammanhållen bokning och vi åkte 1:a klass på nattåget, så blir det ju per automatik 1:a klass på dagtåget upp till Umeå också.

Frukostpåse från Hotel Continental

Tåget rullar och så gör även tågvärdens serveringsvagn. För här i 1:a klass morgontåg ingår ju också en frukost, visar det sig.

Så där sitter vi. Med varsina två frukostboxar. Inte oss emot. Sa vi att vi gillar frukost?

Frukostpåse från SJ. Sittvagn.

Vill du läsa om hur det var att vandra Österlenleden också?  Klicka här.

Vill du läsa mer om våra resor? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

2 Comments

  1. Haha! Jag tyckte också det lät märkligt med frukosten och reagerade på det, men när jag väl kommer till slutklämmen av inlägget kommer jag ju också på det uppenbara att det är frukost på morgontåget. Hoppas att ni blev mätta. 🙂

    • Gunilla Yourstone

      Ja men vilken tur att vi inte köpte en frukost, kände vi.
      Med de två påsarna gjorde som hobbitarna och tog en second breakfast någon timme efter den första. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *