Mytomspunnen, omtalad.Vi känner oss som busiga tonåringar på vår första backpacking i Sydostasien när vi fnissande bestämmer oss för att prova den stinkande frukten Durian innan vi åker hem från Filippinerna. Lite som den där gången när någon kom på att hälla en flaska vodka i en vattenmelon i Pelekas på Korfu, på tågluffen 1992.

Det vill säga hälften av oss. Vi som ännu inte provat. De andra i gruppen, de som redan vet, de stannat trött i minibussen.

Vi märker nog att vår guide försöker slinka ur löftet. Han glömmer att vi ska köpa frukten flera gånger. Men vi hänger i och tjatar. Så stannar vi vid ett fruktstånd längs vägen. På ön Macatan, Cebu. Durian är förhållandevis dyr. Nu i mitten av december befinner vi oss i slutet av Durian-säsongen, men än finns perfekt mogna exemplar att köpa.

Vi köper en frukt. Fruktförsäljaren hjälper oss. Delar frukten med en stor machete. Vi får varsin liten plastpåse som handske. För den här frukten vill man inte ha kvar på händerna sen. Gräver i det mjuka, smetiga fruktköttet med plastpåsen. Känner redan lukten. Det smakar lite som det luktar. Fast också lite gott. Eller i alla fall inte oangenämt. Inte så märkvärdigt att det blir värt lukten liksom, kan jag spontant tycka.

den stinkande frukten Durian
den stinkande frukten Durian

Jag ska förstås ta alla fotona samtidigt. Dokumentera vårt busiga tilltag. Har bara mobilen som kamera med mig ut ur minibussen. Lyckas i hastigheten få frukt-smet på mobilskalet. Det var smart va? Kommer den att stinka i en vecka nu? Det blir lite Papphammar över mig när jag ska försöka ta bort kladdet utan att få det på nya ställen på mig, på huden, kläderna, samtidigt.

den stinkande frukten Durian

Vi tar nog bara en tugga var. Jag är osäker, men eventuellt har jag hört någonstans att man kan bli dålig i magen om man äter mycket? Men nu tar vår guide med sig frukten in i bussen. Visserligen i en plastpåse, men det känns ändå som en halvdålig ide? Mycket riktigt, resten av dagen slår lukten emot oss varje gång vi stiger i i bussen igen efter ett stopp.

Fast jag får känslan av att lukten ”tar” olika mycket på oss. Några verkar må riktigt dåligt av den, medan jag inte berörs så mycket.

– Det luktar värre än cigarettrök, utbrister någon, och där kan jag helt klart inte hålla med. Jag står mycket hellre ut med lite durian i bussen än medpassagerare som hoppar in igen direkt efter en cigarett. Kanske reagerar man olika starkt. Kanske är jag helt enkelt bara härdad av många och långa surströmmingsskivor i stugviken där hemma?

den stinkande frukten Durian

Fakta om den stinkande frukten Durian

Hur Durian ser ut?

Frukten Durian är en ”rugbybolls-stor” taggig blekgul-beige frukt som växer i Sydostasien.

den stinkande frukten Durian

Var kan man hitta Durian?

Durian växte ursprungligen på Borneo och Sumatra. Idag växer frukten på fler platser i Sydostasien, men den kräver ett tropiskt klimat. Går den genomsnittliga dagstemperaturen under 22 grader, kan frukten inte växa.

Förbjuden frukt

Frukten är förbjuden att ta in på många hotell i Sydostasien och även på publika transportmedel. För att stanken sitter i, i rum, bussar och vagnar i upp till en vecka efteråt.

Källa: Wikimedia

Man luktar själv när man ätit den

Den som ätit Durian kan också räkna med att lukta själv. Både via andedräkten samma dag och även efteråt, när doften tränger ut genom porerna.

Dyr och hälsosam

Durian är en förhållandevis dyr frukt med ett kilopris på 50-100 kr. Den anses som verkligt hälsosam att äta, rik på både järn och vitamin C.

den stinkande frukten Durian

Hur luktar Durian då?

Ja men den där hemska doften, hur luktar den liksom? Ja svårt att beskriva. Lite avlopp, lite surströmming kanske? Eller ”som att tungkyssas med sin döda farmor” som den amerikanska tv-kocken Anthony Bourdain tydligen ska ha uttryckt saken. Något ruttet är det helt klart över doften.

Har du också provat Durian?

Läs alla inlägg från Filippinerna här.

Vill du läsa mer om våra resor? Glöm inte att gilla 4000mil på Fecebook.

 

11 Comments

 1. Ulf Bergman

  Hej Gunilla jag heter Ulf !
  Om man låter Durian jäsa öppet i en skål över natten så kan man ha det som sås eller dip !
  Smakar underbart till sticky ris och cips t.e.x
  Luktar helt klart som surströmming.
  Bodde i Isan I Thailand under massa år.

 2. Övertygade min bror och svägerska, som vintertid bor på Bali, att vi borde smaka. De låg magsjuka hela dagen efter. Jag mådde bara fint och köpte dem en storpack toapapper som tröst 🙂
  Tyckte också att det smakade skapligt bakom stanken, men det känns inte nödvändigt att upprepa.

  • Gunilla Yourstone

   Åh, så då ligger det något i det där att man kan bli dålig i magen? Hörde det i Uganda och då om en frukt som var släkt med Durian.

 3. Råkade köpa kex med durianfyllning av misstag på marknaden hemma i byn.
  Tog en tugga, ingen angenäm upplevelse!
  Åkte direkt i soperna.
  I Thailand ser man bl.a. durianglass t.ex. glasspinnar och på Swensens icecream.
  Ej testat!

  • Gunilla Yourstone

   Låter som en skum upplevelse med glassen. 🙂
   Kexen? Kanske, kanske om man var beredd innan? 🙂

 4. Fatima Larsson

  Provade en durian-glass i Thailand i somras. Tänkte ” Hur illa kan en glass smaka, glass är väl alltid gott?”….smuttade på den..efter några sekunder smakade det död eller ruttet i munnen och hela glassen med papper åkte i papperskorgen.

  • Gunilla Yourstone

   Flera har skrivit på FB också om glassen. Låter ungefär lika gott som rödlöksglassen jag smakade i södra Italien för något är sedan! 🙂

 5. Jag testade durianglass härom dagen i Thailand, det var verkligen ingen höjdare! Jag åt inte upp den men hade lätt kunnat göra det om jag var ”tvungen”. Det är väl som med andra livsmedel, vissa tycker man är jättegoda, andra vedervärdiga och en del smakar inte jättegott men går ner ändå.

  • Gunilla Yourstone

   Kan glassen mest vara en turistgrej tro, eller finns det lokals som äter den? 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *