Under vår resa till Filippinerna provade vi verkligen runt och åt av mycket av det som Filippinerna har att erbjuda i matväg. Vi åt fantastiskt god mat i Filippinerna mest hela tiden.

Den filippinska maten har inte samma världsomspännande rykte som tex den thailändska maten och skiljer sig från annan mat från Sydostasien genom att den inte är lika starkt kryddad. Annars är det mycket samma råvaror som används. Här kommer lite tips på typiska filippinska rätter och vad vi provade under vår resa.

Sisig

Sisig är som en pyttipanna gjord på fläsk, lök, vitlök, paprika mm. Och så en rå äggula över. Över rätten pressas sedan kalamasi, en lokal limefrukt. Själv provade jag denna rätt bland annat under en fantastisk lunch på ön Siargao.

Mat i Filippinerna
Mat i Filippinerna

Chicken Adobo

En vanlig rätt är Chicken Adobo, kyckling i sås av soya, vitlök och vinäger.

Lechon

Lechon är helstekt gris. Ofta går man på speciella lechon-restauranger som serverar griskött i skivor tillsammans med en mängd andra rätter. Vi provade både en starkt kryddad variant och en mildare.

Mat i Filippinerna

Kaldereta

Kaldereta är en biffgryta med tomatsås som bas. Men potatis, morötter, paprika, ärtor etc. En rustik och god rätt.

Seafood

Seafood av alla de sorter är förstås populärt (och gott). Fisken är ofta grillad hel och skaldjuren serveras som de är eller som del i grytor.

Mat i Filippinerna

Mat i Filippinerna

Efterrätter

Oftast åt vi färsk frukt som efterrätt. Till exempel mango, ananas och melon. En lika enkel som god efterrätt. Men någon gång provade vi lumpia med banan också, ungefär som vårrullar.

Mat i Filippinerna

Dryck

Vi provade två sorters lokalt öl på Filippinerna, San Miguel, dvs den filippinsk-bryggda varianten av detta spanska öl och Red Horse.

En annan vanligt dryck är kokosvatten. Mer än en gång fick vi helt enkelt varsin kokosnöt med sugrör som välkomstdrink eller måltidsdryck.

Katten vill ju också smaka!

Och sen var det ju det där ägget också…

Ni som läste vårt inlägg i lördags om Världens vidrigaste maträtter kanske minns den filippinska maträtten vår guide berättade om. Fågelungen inkokt i genomskinligt ägg. Balot är namnet på rätten. Googla på egen risk.

Spansk paella provade vi också.

Läs alla våra inlägg från Filippinerna här.

Vill du läsa mer om våra resor? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

6 Comments

  1. Lechon och Adobo provade vi också! Riktigt gott.

  2. Peter Dellenmark

    Hej!
    Kul att höra positiva saker om den filippinska maten. Den är verkligen underskattad.
    Folket är lättsamma roliga och för det mesta genuint vänliga. Ett fantastiskt land på många sätt.
    Ville bara säga att San Miguel startades i Manila 1890, och kom till Spanien först 1946.
    P.s Balut är inte en hundradel så vidrigt som surströmming. Smakar som vanligt ägg, bara lite crispy.
    Gott med salt och vinäger till. Och så har dom ju världens godaste mango.
    Det är inte ofta man hör nåt positivt därifrån. På tv visar dom ju bara tyfoner vulkanutbrott fattigdom
    Och annat elände.
    Hälsningar Filippinfantast

    • Gunilla Yourstone

      Jag gillade verkligen Filippinerna. Och gillar man inte maten i ett land, så har man nog bara besökt turistfällorna. 😊
      Men jag hoppat nog ändå över balut. 😊

  3. Ann-Sofi

    Håller med dig filippinfantast dom som säger något annat har inte varit där och upplevt de fina landet och människorna samt maten. Vi har ju fördelen att smaka hemmagjord filippisk mat i Risal estansuela iloilo

  4. Ann-Sofi

    Rizal Estansuela

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *