Kökaos

Kökaoset på Europas flygplatser bara fortsätter. Inte bara på Arlanda, utan även på Schiphol i Amsterdam, på Londons flygplatser och Dublins. Samt i Tyskland och Italien.

Läs också: Welcome to Schiphole – the hell on earth

I lördags ansågs Arlanda fullt och polis tillkallades för att hindra fler personer från att komma in i terminal-5-byggnaden. Vad gäller Schiphol, vägrade det inhemska bolaget KLM att flyga in passagerare till Amsterdam i går söndag. Eftersom flygplatsen redan var överfull.

Någon annans fel?

Galet ju. Ledarskribenter och andra utkräver ansvar. Fast själv vet jag inte. Har det varit så himlans lätt att förutse utvecklingen i denna pandemi och vidta rätt åtgärder? Swedavia rekryterar ju för fullt och anställer personal till säkerhetskontrollen. Men takten har ändå varit för låg. På grund av de säkerhetskrav som ställs på en flygplats. På grund av en arbetsmarknad som helt och hållet tillhör de sökande.

Arbetsmarknadssituationen är jag själv rätt glad över. Min dotters årskull, 03:orna är rätt hårt prövade av pandemin. De fick hela sin gymnasieutbildning sönderhackad och saboterad av distansundervisning. Nu kommer de ut till en arbetsmarknad som rycker och drar i dem. Min dotter och hennes kompisar verkar alla ha ett par, tre jobb var minst nu inom servicesektorn. Det känns som att de förtjänar det.

Och drastiska svängningar tar tid att parera. Precis som det tog tid att parera när pandemin slog till, så tar det tid att parera nu. Dessutom, vem säger att pandemin verkligen är slut nu? Det kan komma nya virus-varianter och ökade dödstal till hösten och vintern. Det vet vi inte. Då får Swedavia börja om från ruta 1.

Därmed inte sagt att saker inte hade kunnat gjorts bättre på sina håll.

Våra egna resplaner för sommaren

Mitt i allt detta kaos slår det mig plötsligt. Vår egen sommar är flygfri.

Vi har planerat en 3 veckor lång tågluff som kommer att bli hur bra som helst. Och som kommer att befria oss från alla typer av flygplatskontakt.

Sedan följer 2 veckor i vår sommarstuga. Där kommer vi att se ett och annat flygplan svischa förbi över himlen. Men det är också allt.
I augusti tar vi bilen till Norrbotten.

Stugan.

Vaga planer finns för andra halvan av augusti och första halvan av september. Men bara inom Sverige och med hjälp av tåg och/eller bil.
Först i slutet av september finns en plan som innehåller ett flygplan och en flygplats.

Det känns SÅ skönt.

8 Comments

 1. Hoppas då bara att kaoset med regionaltågen i Tyskland har lagt sig. Där kastar ju polisen av folk för att tågen blivit överfulla på grund av 9 euros-biljetter…

  • Gunilla Yourstone

   Ojdå, hoppsan, kanske borde vi boka platsbiljetter? Blir så ospontan resa då bara om allt ska bokas på förhand.

 2. Är på väg till Zürich med hemresa från Genève om en dryg vecka. Börjar bli dags att se över hur statusen är där nere tror jag. Det känns som att det kommer att vara köer nästan oavsett var man ska och hur man ska, utifrån kommentaren här ovan.

  I övrigt ser ju planerna riktigt fina ut. Kul! 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Har inte hört något om Schweiz, så det kan vara ett bättre läge där. 👍

   • Och ett mycket bättre val av er för klimatet 🙂 flyg känns på olika sätt som riktigt dåligt val. Ha en fin tågluff. Vi har varit ute i tre veckor nu. Inga som helst problem 😊

 3. Luttrad tågpendlare

  Tågluff i Europa och ni tror att ni kommer att vara fria från problem och förseningar…
  Det var det roligaste jag hört på länge! Och naivaste…

  Trevlig resa!

  • Gunilla Yourstone

   Jaha du luttrade, oerhört klipska person. En stor skillnad är ju att man om man missar flyget, missar hela resan. Om man missar tåget med Interrail så tar man bara nästa.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *