En av måste-punkterna på vår att-göra-lista i norra Portugal är definitivt Dourodalen. Vi tillbringar en heldag och två nätter i området på vår resa i norra Portugal och allt är faktiskt precis så fantastiskt som jag tänkt mig innan. Böljande kullar, vinodlingar i terrasser. Så här års höstfärger i vinbladen. En flod långt där nere i dalen där solens strålar glittrar och med kryssningsbåtar som stillsamt glider fram. Söta små hotell och vingårdar där man framåt kvällen i lugn och ro kan betrakta en solnedgång av gud nåde över allt detta.

Dourodalen

Dourodalen – ett UNESCO-världsarv

Floden Douro betraktas som en av Europas vackraste floder. Den har sin källa i norra Spanien och rinner ut i Atlanten i Porto, Portugals andra största stad. I dess dalgångar odlas vin sedan romartiden. Området Alte Douro på portugisiska sidan, en dryg timme från Porto, är idag ett UNESCO-världsarv på grund av sin status som bland ”världens äldsta” och för att odlingen i mångt och mycket fortfarande  genomförs på ett traditionellt sätt  och för hand.

Dourodalen Dourodalen

Dourodalen är som Champagne. Det vill säga ett geografiskt område med ett patenterat vin. För här och bara här i världen får man odla och tillverka Portvinet, döpt efter regionens huvudstad Porto.

Dourodalen

Båttur på floden Douro

Vi börjar vår dag men en båttur på Dourofloden. En klassiker. Många flodkryssare går genom området på veckoturer.

Dourodalen

Den båt vi hoppar på är dock betydligt mindre och kryssar bara en knapp timme. På den tiden hinner man få sig en smakbit av floden och dess omgivningar. En fin solig dag som denna vill vi alla sitta utomhus och intar position på öppet däck i fören. Här framme blir snabbt fullt. Ett glatt gäng blir vi, där resten av sällskapet är portugiser med täckjackor. Och så vi två nordbor då i lätta sommarkläder.

Ett tydligt tema förresten på hela vår resa så här i slutet av oktober. Våra guider möter upp i stickade pullovrar och ulljackor ovanpå. Och så vi då i kortärmat till det. Ständigt erbjudna att ”låna en jacka”.

DourodalenDourodalen

Dourodalen
Ett flodkryssare med hytter – en vanlig syn i Dourodalen

Dourodalen

Quinta do Seixo

Efter båtturen beger vi oss upp på kullarna till egendomen Quinta do Seixo. Här odlas och tillverkas portvin av märket Sandeman. George Sandeman från Skottland köpte sin första vinkällare i Portugal, 1811. 1928 målade konstnären George Massiot Brown hans siluett. En bild som idag har blivit synonymt med Sandemans portvin.

Dourodalen

Utklädd guide hör till
Jag och Sandeman bekantar oss lite försiktigt. Visst är det lite Zorro över honom?

Lunch

Vi får historien om Sandeman berättad för oss och förstås ska vi få prova portvin här. Men först en lunch. Just tisdagar är dock egendomens egen nyinvigda restaurang stängd. Vi åker istället in till samhället Peso da Régua och äter gott på Castas e Pratos. Vår lunchvärd för dagen beställer in både rött och vitt för att vi ska få smaka typiska Douro-viner. För även om Douro främst är känt för sitt Portvin besår produktionen faktiskt av lika mycket vanligt vin också.


Det vita Dourovinet smakar melon och lite citrus och mineraltoner med en touch av ek. Det röda är fylligt med en fruktig smak och inslag av kakao och kaffe. Väl hemma gör vi faktiskt en beställning av det röda. För att få behålla lite Portugal inom oss under hösten.

Vi äter lamm respektive kalv till med en god risotto.

Dourodalen

Portvinsprovning

Men sen är det äntligen dags för portvinsprovningen.

Mot den bästa av utsikter med hela Dourodalens panorama framför oss provar vi 4 sorters portvin och en drink.

Portvinerna är vit, två olika ruby och en tawny. Alla smakar bra, men vi gillar den ruby som står i position nummer 2 nedan allra bäst.

 

Dessutom får vi prova en total joker i leken. En drink bestående av Sandeman Beat White Port och Tonic. En förnyelse av portvinets användningsområden. Från dessertvin till drink, fördrink och festdryck. I poppig flaska dessutom. Vi gillar. Både tänket, idén och själva drinken.

Dourodalen är känd för sina Portviner

I den mörkaste vinkällaren hittar man de bästa vinerna. Det är sen gammalt.

Klassikern Mateus

Sen kan vi inte låta bli att nämna. För besöket på Quinta do Seixo blir faktiskt ett kärt återseende av en gammal bekanting. Visst känner ni också till och har smakat Mateus? Ni vet det klassiska, lätt pärlande rosévinet i sin unika ”trinda” flaska? Mateus är portugisiskt förstås,  fanns när vi var unga och finns fortfarande kvar och tillhör samma ägarkoncern som Sandemans portviner.

Mateus exporteras till hela 125 länder och är väl ett av få viner som en stor del av åtminstone Sveriges vindrickande befolkning känner till namnet?
Ja vi provar Mateus också. Förstås. Fortfarande mad samma unika form på flaskan. Numera i klarglas och inte grön. Och minsann om inte detta klassiska vin fyller 80 år i år!

Dourodalen
Och så den där solnedgången. När vi landar för kvällen.

Läs också: Konstutställning från människans barndom – ett UNECSO-världsarv i Coa Valley

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

10 Comments

  1. Andrea

    Hej!
    Tack för trevlig läsning.

    Jag ska åka till Porto vid nyår. Har ni tips på bra företag som ordnar dessa flodutflykter? Verkar finnas många alternativ och en djungel att hitta rätt i.

  2. Erik Parment

    Vi var på Quinta do Seixo för några år sedan.
    Makalös utsikt och goda viner.
    När vi kom in i butiken/ baren så spelades musik vi kände igen, Bo Kaspers orkester.
    Tips på boende Quinta de Vallado, vingård med restaurang och vinprovning, deras 40 åriga portvin är makalöst gott.
    Kuriosa, Mackmyra lagrade whisky i fat som innehållit deras portvin.

    • Gunilla Yourstone

      Vad bra med tips om boende där man även kan prova viner, flera läsare har efterfrågat just det. 🙂
      Kul med Mackmyra också. 🙂

  3. Kul att ni gillade ert besök i Douro. Vi gillade vårt också. En av nätterna spenderade vi faktiskt på vingården i er andra bild (den första nedanför huvudbilden). Quinta da Côrte. Har bloggat om den och allt vi gjorde i Douro.

    • Gunilla Yourstone

      Kul! Den bilden är tagen från Quinta do Seixo, så de ligger väldigt nära varandra alltså.
      Bra med fler tips om boenden på vingårdar. Flera läsare har efterfrågat detta. 🙂

  4. Så fint det ser ut! Man blir verkligen sugen på att åka dit!!

  5. Ser mycket trevligt ut. Och Mateus minns man ju! #nostalgi 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *