Den maltesiska ön Gozo är en av mina favoritöar i Medelhavet. Den familjära småskaliga stämningen, de dramatiska klipporna och det intensivt turkosfärgade vattnet fångade mig under mitt besök 2014. Den gången gjorde vi tvärt emot de flesta. Tillbringade bara 2 dagar på huvudön Malta och 5 dagar på lillasysterön Gozo.

Denna gång gör vi som de flesta. Besöker bara Gozo över dagen.

Färja till Gozo går från Maltas nordligaste spets och når Gozo på bara 20 minuter. Nuförtiden går även en katamaran från Valletta och turistorterna på östkusten, men denna gång är det färjan vi väljer.

Farväl Azur Window

Azur Window var en gång en av Maltas mesta turistattraktioner. En gigantiskt klippbåge ut i vattnet. Ackompanjerad av Inland Sea, en insjö som binds samman med havet genom en grott-passage och Blue Hole, en undervattensgrotta med Medelhavets allra bästa dyk.

Inland Sea
Blue Hole

Att komma tillbaka till denna plats är en blandad känsla. Av Azur Window finns inget kvar. Ingen som inte vet kan någonsin ana att den alls stått där. Men annars är platsen intakt. Fortfarande en turistattraktion också. Att paddla ut till havet genom passagen från Inland Sea är fortfarande en attraktion. Men kanske gör de flesta som oss. Blir stående på klipporna ovanför Blue Hole och stirrar lite tomt på platsen där Azur Window brukat stå.

Inte ett spår
Mot för så här förut

En grotta över Rambla Beach

Men när en klippformation av den porösa och ihåliga kalkstenen på ön rasar samman, hittar man nästan alltid en ny. Ovanför en av Maltas fåtaliga sandstränder, Rambla Beach på västkusten, finns en grotta. Man går in från baksidan och voala, en grotta uppenbarar sig med imponerade utsikt över stranden långt där nere.

Fisklunch i Marsalforn

I Marsalforn (marsa betyder hamn, minns den uppmärksamme läsarens från torsdagens inlägg från Marsaxlokk) har det blivit dags för lunch. Fisksoppa, Kalmari och Maltas paradrätt kanin, står på menyn.

Kaninen är till vänster, mot olivoljan

Salt pans

Längs havet bortanför Marsalforn produceras salt. Den flata klippan gröps ur till grunda formar, vågorna slår in och fyller urgröpningarna med vatten, vattnet dunstar och kvar blir saltet. Lätt som en plätt.


6000 år gamla tempel

Malta har ett gäng bevarade tempel från 3000-4000 f.Kr. Ett av dessa finns på Gozo. Det är spännande att se utgrävningarna och de föremål som hittats där. Hur levde dessa människor, vad tänkte de om världen, vad trodde de på och vad föreställer deras mänskliga avbildningar?


Citadellet i Rabat

Gozos huvudstad heter Victoria på engelska. Men Rabat på maltesiska och innevånarna själva vill hellre att vi använder det inhemska namnet, så då gör vi väl det? Själva epicentrum av Rabat utgörs av ett imponerade citadell. På denna plats finns lämningar ända från bronsåldern och framåt.

Romarna höll till här när de härskade över Malta. Och sedan byggde korsriddarna ut och till citadellet när de styrde över Malta på 1500-1700-talet.

Idag är byggnaden ett UNESCO-världsarv och har restaurerats och återuppbyggts. Här uppifrån har man överblick av stora delar av Gozo.

Gatstenarna under skyddsglaset är exakt de som romarna en gång gick på

Utsikten

Gozoitiska delikatesser

I Rabat finns också en mycket trevlig delikatessaffär. Ta´Mena odlar alla sina råvaror på ön och tillverkar olivolja, marmelader, likörer och tomatpasta. Samt förstås den unika gozoitiska fårosten och eget vin.

Vi får en provning av alla delikatesser och passar även på att köpa på oss lite olivolja och även det gozoitiska havssaltet, som vi just sett utvinnas uppe vid Marsalforn.


Vilken härlig dag och vilket härligt återseende av en favoritö. Kanske ses vi snart igen Gozo. Tills dess får jag njuta av min olivolja.

Läs också: Marsaxlokk – Maltas färgglada fiskebåtar i kubik

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

4 Comments

  1. Ann-Sofie

    Fina bilder! 😍

  2. Ingrid

    Vilka fina platser det finns. Förstår att du gillar Gozo. 👍

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *