Vi har helt klart en intention om att på sikt besöka Europas alla länder. Eller hade, ska jag väl säga. Som läget är nu, har ju både Ryssland och Belarus fallit bort som både möjliga och önskvärda resmål.

Men annars. Och när man börjar bottenskrapa i grytan, är det ofta mikrostaterna som är kvar. Det har därför plötsligt blivit ett större fokus på de små länderna i Europa för oss på sistone. Liechtenstein och Monaco besöktes 2019. Luxemburg i år.
Andorra och San Marino sneglar vi på inför 2023.

När man besöker mikrostaterna är det lätt hänt att man samtidigt börjar fundera. Vilka är egentligen Europas minsta länder? Och nu pratar vi alltså areal och inte befolkningsmängd.

1. Vatikanstaten

Förstås. Alla minst av Europas alla stater är lilla, lilla Vatikanstaten. Nationen som är en enklav inuti, inte bara Italien utan inuti Rom till och med.

Detta är katolska kyrkans oberoende stat och statsöverhuvud är Påven. Endast 0,44km² stort med 800 innevånare. De största sevärdheterna är Peterskyrkan och Sixtinska kapellet.

2. Monaco

Ja, 1:an var ju lätt, men sen då? Inte lika självklart, men det är Monaco som tar hem silverbucklan. Landet som är känt för att många svenska idrottare flyttat hit genom åren av skattetekniska skäl. Och kanske, åtminstone förr i tiden, för Grace Kelly, som gifter sig med fursten och blev prinsessa. Men som sedan dog i en bilolycka.

Med en yta på bara 2,02 km² och en befolkning på 37.000 är Monaco världens mest tätbefolkade land.

3. San Marino

Ytterligare en italiensk enklav. Lilla San Marino ligger på en klippa ovanför Rimini i Italien. Landet har enligt uppgift fler motorfordon än invånare. Med undantag för att landet blivit en demokrati har styrelseskicket i övrigt inte ändrats nämnvärt sedan 1240-talet.
Storleken är 61 km².

4. Liechtenstein

Det lilla furstendömet i Alperna, 160 km² stort. Mellan Österrike och Schweiz. Mest känt för… ja men just att vara en av mikrostaterna kanske?

Liechtenstein: Besöket gick nog mest ut på att jaga fotobevis på att vi varit där?

5. Malta

Men är Malta så litet, utbrister vi förvånat när vi sammanställer den här listan. För Malta känns ju stort när man är där. Så mycket att se och göra. Och flera öar! Men Malta kommer faktiskt på 5:e plats med sina 316 km².

6. Andorra

Vi var faktiskt på väg till Andorra 2011 som en dagsutflykt från Costa Brava. Men Alva blev sjuk, så utflykten ställdes in.

Andorra är alltså kvar att besöka. Man får ta det ihop med något annat i Spanien eller Frankrike. Väl på plats, hoppas jag på vandring.
Andorra är 468 km² stort.

7. Luxemburg

Luxemburg har en halv miljon innevånare och en yta på 2 586 kvadratkilometer, vilket motsvarar ett fjärdedel av Skåne. Ändå är detta lilla land trespråkigt, luxemburgska, franska och tyska är officiella språk.

Här tillbringade vi ett dygn på vår tågluff i somras och gjorde huvudstaden med samma namn.

8. Kosovo

Kosovo är ett land på Balkan vars självständighet är omtvistad. Landet är sedan oktober 2022 erkänt av 112 av FN`s 193 medlemsstater. 2008 förklarade Kosovo sig självständigt från Serbien. Serbien accepterar inte utbrytningen och anser att Kosovo är en del av Serbiens territorium.
Själva tänker vi oss en roadtrip genom Serbien, Kosovo och Nordmakedonien vid tillfälle.

Kosovo är ingen mikrostat, utan snarare en gigant mot för dessa, hela 10919 km² stort.

9. Montenegro

Montenegro betyder ”svarta berget”. landet har varit en självständig stat sedan 2006, då man bröt sig ut från Serbien. 13812 km² är landet, vilket motsvarar landskapet Hälsingland ungefär.

När vi var här 2012 upplevde vi ett mycket vackert land med oerhört trevliga människor och rätt dåliga vägar.

10. Slovenien

Som 10:a finna det ett flertal länder som jag hade kunnat gissa på före Slovenien. Belgien? Nordmakedonien? Men nej, Slovenien ska det vara. Med Bled, sin härliga turkosgröna turistmagnet till sjö. Här tillbringade vi en vecka i juli 2018.
Med sina 20273 km² är Slovenien fortfarande ett litet land i Europa. Om än störst på denna lista.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

2 Comments

  1. Eugenio Morini

    Tror inte att San Marino ligger i närheten av Brindisi som ligger i södra Italien.

    • Gunilla Yourstone

      Nej du har förstås rätt, Rimini tänkte jag på, men skrev fel. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *