När vi planerar upp vår tågluff innan, hemma, är vi entusiastiska över Luxemburg. En alldeles eget nytt litet land ju! Hittar slottet Vianden. I den lilla staden med samma namn. Alldeles medeltida och inbjudande. Att det inte går tåg dit är ju litet opraktiskt, men det kan ju inte få hindra oss. Problem är ju till för att lösas. Och bussen går ju!

När vi anländer till Luxemburg stad befinner vi oss på upploppet av en 24 dagar lång tågluff. Bara 2 nätter efter denna.

Vi har sovit på 10 olika hotell. I 5 olika länder. Gjort och sett så mycket! Slottsledes har vi besökt 6 olika slott och borgar. Burg Eltz, Cochem, Hohen Salzburg, Hellbrunn, Hohenwerfen, och Kaysersberg. Även om det sistnämnda förvisso bara var en ruin. Antalet slott, borgar och borgruiner som vi passerat förbi och sett tågledes kan vi inte ens räkna till. De finns visst på varenda kulle i Europa.

Slottet i Vianden. Som vi inte besökte.

Så när vi anländer till staden Luxemburg vid 15-tiden, via dagens enda direkttåg från Colmar, är det faktiskt inte ens tal om att bege sig vidare in i landet Luxemburg på studs, samma eftermiddag. Vi är mätta helt enkelt.

Checkar in på vårt enkla hotell med utsikt över järnvägsstationen, beger oss bort mot de historiska delarna av staden. En lite mulen dag. Regntunga moln, som man sneglar oroligt mot.

Luxemburg delas av en ravin med en flod på botten. Eller å, skulle väl en norrlänning hävda. Alzette heter den. Hur som haver. Broar går över, högt där uppe. Ravinen ger staden, perspektiv och utsiktspunkter. Gör den mer intressant.

Vi går en runda. Planlöst, men det känns ändå som att vi passerar det mesta av intresse. Storhertigen palats, katedralen, några museum, en stadsport, Chemin de la Corniche, som är en utsiktspunkt.

Hittar en uteservering och får en solglimt. Pratar lite med kyparen om Luxemburg. Äter något som ska föreställa lokalt. Det får räcka så den här gången. Det för helt enkelt räcka så ibland.

10 fakta om Luxemburg

  1. Luxemburgs namn kommer från tyska ”lucilinburch”, som översätts som ”liten stad”.
  2. Detta är världens enda kvarvarande hertigdöme idag.
  3. Luxemburg är ett av världens minsta länder till ytan, en så kallad mikrostat. Även om landet förvisso liknar en gigant i jämförelse med flera av de andra mikrostaterna.
  4. Luxemburg är ett av världens två eller tre rikaste länder, räknat per invånare.
  5. Minimilönen för luxemburgare är den högsta i världen
  6. Det finns tre officiella språk: luxemburgiska, franska, tyska
  7. Huvudstaden heter samma sak som landet
  8. Här finns det flest mobiltelefoner per capita i världen
  9. Landet är en av de sex ursprungliga medlemmarna i EEG (senare EG och EU)
  10. Över hälften av arbetsstyrkan består av utländska medborgare


Läs också: Europas minsta länder- vilka är de egentligen?

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *