Frågan kommer ju upp då och då. Allt oftare faktiskt. ”Vilket är det bästa resmålet?”,  ”Vart ska man åka?”, ”Vad rekommenderar du?”

45 länder har jag besökt hittills och det finns förstås massor kvar att se, jag kommer definitivt att revidera denna lista eftersom, eller helt enkelt skriva helt nya listor.
Men just nu, med det jag har sett hittills, här kommer min lista på de vackraste, härligaste och mest omvälvande, wow-framkallande länderna:

1. Namibia

DSCF1593edited

Jag tvekade länge om Namibia eller USA skulle hamna på förstaplatsen, men Namibia får ta hem segern ändå. Aldrig någon annanstans har jag sett så många vackra vyer i världsklass. Och nästan inga andra turister! Grand Canyon är fantastiskt, men Fish River Canyon i Nambia är lika vackert och man är helt ensam!

Sossusvlei, Dead vlei, safari i Etosha NP, det finns många höjdpunkter i Namibia.
Om man någon gång i livet ska tillåta sig att vara lite bitter, så är det i så fall när man konstaterar att vår allra maffigaste resa är också en av de som tilldrar sig minst intresse och ”views” här på bloggen…

2. USA

bodie ghost town in Kalifornia - favoritländer

Så många nationalparker, så mycket fantastisk natur! Och flera helt underbara städer som absolut kvalar in på en lista över favoriter i världen. Inte blir det sämre av att allt är så otroligt välordnat heller, att köra fel är i regel en bedrift. Och så kan man ju språket. Kan det bli bättre?
Exempel på höjdpunkter är New York, San Francisco, Kaliforniens inland, Grand Canyon.

En flygluff USA runt som 18-åring, en snuskigt billig flygbiljett till N.Y. med Pakistan airlines som utbytesstudent i Karlsruhe, första jobbet som IT-konsult i Boston och så två resor då på senare tid tillsammans med Christofer.
Det finns förmodligen gott om amerikaner som varit i färre delstater än jag, men jag är långtifrån färdig med detta land, Colorado, Alaska mm står på önskelistan.

3. Kina

Flicka sitter och tittat ut över risterasserna i Longji, drakens ryggrad i Kina - favoritländer

Så sjukt fascinerade land! Språket, kulturen, skrivtecknen. Visste ni att varje ord som är sammansatt av flera stavelser har en underliggande dubbel betydelse bestående av de stavelser som ingår (som i sin tur är tecken med en egen betydelse)?
För att inte tala om naturen. Två resor räcker inte, jag bara måste tillbaka igen!
Nästa resa kommer förmodligen att innehålla Hong Kong samt nationalparkerna Zhangjiajie, Zhangye Danxia och Huanglong, samt förståsTiger Leaping Gorge, Kunming och Tibet. Vänta nu, det blir ju minst två resor?

4. Brasilien

Solnedgång över Copacabana sedd från Sockertoppen i Rio de Janeiro - favoritländer

Ibland är det svårt att sätta fingret exakt på vad man gillar. Det är en skön stämning i luften på något sätt i Brasilien.
Sen blir det ju inte sämre av att Rio de Janeiro är en av de absolut vackraste städer jag besökt, eller av Iguassu´s lummiga Avatar-liknaande grönska och stora fjärilar.
Det kommer att bli fler besök i Brasilien!

5. Japan

Färgglada saké-tunnor i Kyoto Japan - favoritländer

Samma fascination för kulturen som när det gäller Kina. Fantastiskt trevlig befolkning och underbar mat. Vid en jämförelse med Kina får dock japan dra det kortaste strået, främst pga av variationen är mindre och naturen inte fullt så dramatiskt.
Körsbärsblommningen är dock något alldeles extra och jag bara måste tillbaka och se allt i sprakande höstfärger också!

6. Italien

Utsikt över havet från Positano på Amalfikusten i Italien. Blommor i förgrunden. - favoritländer

Överst på listan av europeiska länder.
Maten, vinet, det undersköna språket! Vyerna! Italien handlar om njutning och la dolce vita. Fem resor har det hittills blivit och jag tror verkligen inte att de pittoreska byarna eller städerna någonsin kommer att ta slut, utan litar på att det finns ett oändligt antal att upptäcka.
På todo-listan står Sicilien, Sardinien, Tropea, Gardasjön, Cinque Terre och Dolomiterna.

7. Burma/Myanmar

Två munkar promererar över U Bein Bridge i Amarapura, Burma i solnedgången - favoritländer

Nu blir det lite komplicerat. Burma var fantastiskt och fascinerande. Många fina sevärdheter och miljöer, Bagan, Inle Lake och Yangon, men det är ändå människorna man minns efteråt. Så öppna och nyfikna. Men jag kommer inte ifrån känslan att vi besökte landet i elfte timmen och att bäst före datum snart kommer att vara passerat. Jag tycker så synd om Burma, när massturismen anfaller på allvar. De är helt enkelt värda ett bättre öde.

8. Turkiet

Torkad frukt i Grand Bazar i Sultanhamet i Istanbul Turkiet - favoritländer

Ja, jag är nykär i Turiket. Kanske ser jag inte klart, men på vår resa till Turkiet nyligen utbrast jag till Christofer:
– Det är ju sånna här resor vi ska göra, till sånna här platser!
Sällsamt vackra vyer, inte alltför många medturister, vandring, god mat och välkomnande människor. Själva essensen av det vi värdesätter när vi är ute och reser, fann vi alltihop i Turkiet.

9. Grekland

Återigen ett land med så mycket stämning. Och varma välkomnande människor. Tre resor är bara ett skrattretande smakprov, jag vill prova fler öar, äta mer tzatziki, vandra mellan fler bergsbyar. Fast det var ett tag sedan sist, så jag hoppas att jag inte bara romantiserar, måste nog tillbaka snart igen!

 10. Malta

Utsikt över de tre städerna på Malta sett från Valletta - favoritländer

Jag märker hur jag dividerar med mig själv. Var verkligen Malta så märkvärdigt? Förnuft eller känsla? Vilket ska få bestämma? Känsla förstås i detta fall. Malta eller rättare sagt Gozo kändes verkligen fantastiskt och jag vill verkligen åka tillbaka och visa Christofer också. Det var så avslappnat, så befriat från stora hotellkomplex och massturism att man inte kan tro att det ligger i Medelhavet.

Bubblare: Montenegro

Utsikt över Kotor Montenegro - favoritländer

Vackert, vänligt, inte såå välbesökt. Fantastiska St Ivans fortress ovanför Kotor, vandring i bergen i Durmotor National park.
Hade det inte varit för maten, som faktiskt inte var någon höjdare, hade Montenegro kanske kvalat in på listan…

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

19 Comments

 1. Många länder står på min to do lista 😉 skulle gärna vilja åka t Japan! God fortsättning!

  • gunilla yourstone

   Ja, Japan är ju så fantastiskt. Helst under körsbärsblomningen också!
   mvh Gunilla

 2. Alla platser ser så härliga ut!! Men Italien vill jag helst besöka näst 🙂

  • gunilla yourstone

   Ja. Italien är härligt! 🙂 Får se när nästa resa dit blir.
   mvh Gunilla

 3. Av de länder du nämner har jag bara besökt Kina, Italien, Grekland, Malta och Montenegro. Namibia och Japan är jag väldigt sugen på! Det är ju svårt att välja länder eftersom de är bra/vackra/intressanta på olika sätt. Här är några favoriter (utan inbördes ordning):

  1. Frankrike (inkl. Korsika) – vacker natur och god mat
  2. Albanien – vackra stränder, lite exotiskt, galet billigt
  3. Kroatien – fantastiskt vacker kust och skärgård
  4. Island – spännande natur och toppenrestauranger
  5. Polen – fina stränder och sååå prisvärt
  6. Lettland – mysiga Riga med bra restauranger
  7. Vietnam – fina stränder och vänliga människor
  8. Filippinerna – vackert, billigt och backpackingvänligt
  9. Tanzania (inkl. Zanzibar) – sagolikt vackra stränder
  10. Nya Zeeland – vacker natur och massor av äventyr

  • gunilla yourstone

   Jätteroligt att se din lista.
   Jag är sugen på Albanien, bara frågan när i tid och rum den resan ska få plats…Island är redan inbokat till sommaren, har superhöga förväntningar.
   Intressant att Polen och Lettland är med på din lista, har inte varit i någon av dessa, men hade kanske inte förväntat mig att hitta dem på en topplista?
   Kul, man får många nya impulser och idéer känner jag.
   mvh Gunilla

 4. Svårt att välja av mina 40 besökta länder, men ett försök här
  1. Sydafrika
  2. Nya Zeeland
  3. Italien
  4. Korsika
  5. Kroatien.
  6.Grekland
  7. Australien
  8. Norge
  9. Österrike
  10. Japan

  • gunilla yourstone

   Så sugen på Sydafrika. Kan hända att vi tar en sväng till Kapstaden nu i vår, vi får se. Nya Zeeland kan jag tänka mig skulle hamna på min lista också om jag hade varit där. Ser så enormt fint ut på bilder!

 5. Linda, 155cm.se

  Vi delar en hel del favoriter, jag får ge Kina en till chans verkar det som. Eller två. 🙂

 6. Varit i 27 länder hittills – fler ska det bli:) – varav de flesta i Europa. Av de länder du listar har jag ”bara” varit i Montenegro, Italien, Grekland och USA, men flera av de andra ligger såklart högt på önskelistan. Här är iallafall min topp10 (snabbt ihoprafsad), utan inbördes ordning, av länder jag gillar. Kanske blir det ett inlägg om detta senare.

  Spanien
  Costa Rica
  Indien
  USA
  Mexico
  Frankrike
  Sverige
  Polen
  Montenegro
  Italien

 7. Ser härligt ut! Många länder som jag inte besökt! Ska nog göra något liknande. Japan är en dröm. Kram

  • Gunilla Yourstone

   Ja gör en favolista du också. Älskar att läsa sånna!
   När jag träffar beresta människor brukar jag alltid fråga ”Vilket är det bästa stället du varit till?” Och så lägga svaret på minnet.

 8. Blir så inspirerad av er blogg! och älskar att få bekräftat att jag inte är konstig som hela tiden har tusen olika resplaner på gång 🙂 Har försökt knåpa ihop en topp-tio av mina 31 besökta länder, supersvårt såklart men kanske nåt sånt här:
  1. Etiopien: det enda land jag bott i förutom Sverige så det kanske inte är helt rättvist jämfört, men det är ett land som har allt. Helt magiska landskap, världens trevligaste befolkning, spontanitet, historia i världsklass, uteliv i mångmiljonstad, den totalt genuina landsbebyggelsen och ett perfekt klimat. Solklar etta.
  2. Nya Zealand: de ofantligt vackra vyerna avlöser varandra på löpande band, svårslaget turistmål.
  3. Albanien: så genuint mysigt land; supertrevliga människor, god mat, avsaknad av turism, vacker natur, ja ni vet…
  4. Israel: så proppfullt av ställen man hört om och äntligen fick se, otroligt intressant historia och Gud finns liksom i varenda hörn
  5. Tanzania: väldigt likt Etiopien men med alla de där safaridjuren i nationalparkerna. Supertrevliga människor och den härliga afrikanska stämningen. Och så Zanzibar med sina stränder och havsliv.
  6. Australien: Några av jordens coolaste platser – stora barriärrevet inte minst men även sandön Fraser island och great ocean road. Ett djurliv i särklass och så vackert landskap. Dock superturistigt, på gott och ont.
  7. Montenegro: Kotorbukten blev toppen på vår europatågluff för några år sen, och är svårsläppt.
  8. Rumänien: Vackra landskap även här, och avssaknad av turister. Vackra gamla byggnader och städer kantade av hus i alla möjliga färger, idylliskt i sin enkelhet.
  9. Makedonien: Älskade maten och folket där, en svårförklarad god stämning som fångade mig.
  10. Tjeckien: Många länder som slogs om sistaplatsen. Italien var bra nära, och Slovenien, och Spanien osv. Tjeckien fick den för sin mysiga landsbygd och för Prag som ändå är en europeisk stadspärla. Ungerns Budapest var dock en stark konkurrent.

  • Gunilla Yourstone

   Tack Maria!
   Så roligt att höra om dina favoritländer. Etiopien har vi sagt att vi ska åka till någon gång över den etiopiska julen. Får se när det kan bli av. Håller med om Albanien, Montenegro och Rumänien är mycket intressanta länder.

 9. Kul att läsa dina favoriter också. Är mycket sugen på både Burma och Japan!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *