Inlägget är ett samarbete med Fligthright

Jag har blivit allergisk mot flygplansmat

Efter Uganda är det definitivt. Nu kan jag inte blunda för sanningen längre. Jag har blivit allergisk mot flygplansmat. Eller inte allergisk förstås. Men jag klarar inte längre att äta den. Inte den varma i alla fall. Bara doften får mig att kväljas. Och bara jag ens gläntar på aluminiumlocket till den varma maten känns det som att magen ska vända sig ut och in.

Jag får i mig den kalla förrätten. Efterrätten likaså. Och även kexen och kanske, kanske lite bröd. Men sen är det tvärstopp. Det gäller att bunkra med kex eller nåt på flygplatsen innan om man ska flyga långt. Motsvarigheten till Mariekex är perfekt. Smakar inte mycket och luktar ännu mindre. Men något att peta i sig ändå.

Det har pågått några flygningar nu. Uganda som sagt, Victoriafallen likadant. Men innan dess då? Jag söker i minnet.

Magsjukan på vägen hem från Mexiko! Förstås. Nu minns jag. Jag och Christofer hade ju ätit från varandras tallrikar, vår vana trogen, hela tiden i Mexiko. Ändå blev jag magsjuk och inte han. Men flygplansmaten åt vi olika av och smakade inte av varandra. Så alla spår leder ju till Delta Airlines flygplansmat på flighten mellan Atlanta och Amsterdam.

Och det är ju förstås sedan dess jag blivit ”allergisk”.

Nu är bara frågan om det någonsin kommer att gå över? Eller om jag är dömt att för evigt mariekexa mig igenom alla mina långflighter?

SAS har halverat sin ersättning för att ta nästa flyg

Har ni också varit med om det? Man sitter i gaten beredd att boarda. Och så ropar de plötsligt ut:

– Om någon kan tänka sig att ta nästa flight istället erbjuder vi flygbiljetter för 300 Euro.

Det har hänt mig ett par gånger. Jag har tyvärr inte haft möjlighet att nappa. Har varit på väg till något viktigt med jobbet typ. Men nu senast det hände sa de inte 300 Euro. De sa 150. Hepp. Bara så där är värdet av att offra sig halverat?

Ingen ersättning från Austrian Airlines

Ett bara aningens segt ärende, men jag fick ett mejl i veckan om att ersättning uteblir för vår dygnslånga försening med Austrian Airline sommaren 2017.

Nästa flygförseningsärende som vi har på gång är det med Finnair för från sommaren 2018. Kanske ska ta hjälp av Flightright.se denna gång? Ett professionellt bolag som hjälper till med allt det juridiska och driver processen åt oss. Det känns som att flygbolagen blir rävligare och rävligare och det blir svårare och svårare att få ut pengar för flygföreningar. Trots att tydliga EU-regler finns.

Emirates hårda klippning av Queen-filmen

På Emirates flight från Dubai till Stockholm (på vår hemväg från Uganda) såg både jag och Alva filmen om Freddie Mercury och Queen, Bohemian Rhapsody. Vi gillade den verkligen båda två, så när vi kommit hem föreslog vi för Christofer att vi skulle se den tillsammans. Vi vill gärna att han skulle få se filmen också och vi såg gärna om den.

Och det var då vi upptäckte det. Massor, verkligen massor, i filmen var bortklippt i Emirates version. Alla scener när ordet gay nämndes. Samt förstås scener från en gayclub eller bara scener där medverkande hade en för homosexuell look. Dessutom var en nyckelscen, där Freddie Mercury kysser en man (eller det är knappt en kyss, mest en puss på munnen) med stor betydelse i filmen bortklippt. När jag såg filmen på flyget, tänkte jag att det var jag som varit ouppmärksam, när jag inte riktigt fattade vad som hände på slutet. Jag kanske missade något vid ett utrop eller i samband med matserveringen, tänkte jag. Alva hade tänkt samma. Men nu efteråt förstår vi att filmen inte ens hängde ihop i det klippta skicket.

Komiskt kanske om man vill. Patetiskt. Men mest skrämmande va? Massor av grymheter är tillåtna i Förenade Arabemiraten. Shariastraff och att misshandla och hålla hustrur och döttrar inlåsta. Men inte en scen i en världsberömd film där en erkänt homosexuell man pussar en annan man på munnen?

Har du också saker som du alltid börjar fundera på efter en flygresa? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

17 Comments

 1. Hehe, ja du, det är mycket att fundera på. Som du har med flygplansmat har jag med pesto. En matförgiftning för ett par år sedan, och sedan dess har pesto inte varit lika lockande.

  Att ersättningen halverats beror kanske på flygsträckans längd? Eller?

  Berätta gärna hur det går med ”ingen ersättning från Austrian”. Visst, man ska ju inte ersättas för allt här i världen, men jag blev själv lite snopen när jag inte fick något från Turkish Airlines efter ett inställd plan i januari. Har funderat på att låta ett av dessa ersättningsföretag ta över.

  Och det där med filmen, jag är snarare förvånad att de alls visar just den filmen. Och det säger ju en del om värdegrunderna till flygbolaget, eller snarere, turkiska staten som äger det. Jag upptäckte t ex för några månader sedan i deras inflight-tidning att de döpt om alla julmarknader till om det var nyårsmarknader eller vintermarknader. Något med jul var det i alla fall inte.

  • Gunilla Yourstone

   Jag har haft ett komplicerat förhållande till oliver och ugnsrostade rödbetor också av samma anledning. Fast rödbetorna var en graviditet och inte magsjuka. 🙂
   Åh, glömde skriva ut det, men alla gånger jag varit med om att de sökt någon som kan ta nästa plan har varit på sträckan Umeå-Stockholm.

   Austrian Airlines hävdade att förseningen berodde på någon som var undantaget i EU-reglerna…

   Tänker att det faktiskt vore bättre om de avstått från att visa filmen. Men de ska ju liksom låtsas vara normalt västerländska samtidigt som de kör med sina medeltidslagar.

 2. Gunilla Lindberg

  Efter att ha varit i Dubai, och efter det läst på och lärt mig om detta land, är jag mycket tveksam till att flyga med Emirates. Vem vill lägga mer pengar i knät på de redan stenrika shejkerna när dom styr sitt land som dom gör? Jag minns guiden på transferbussen (Solresor). Hon sa: ”Nu har ni kommit till världens bästa land.” Vilket skämt! Hade jag vetat det jag vet idag hade jag ifrågasatt henne. Samma sak med Quatar Airlines. Borde bojkottas. Besvärligt dock, när man som jag, vill till södra Afrika ibland. Än mer besvärligt när man också har klimatångest… Tur att jag även trivs hemma. 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Men gud så spånigt att säga så! Om man åker till UAE ska man åtminstone veta vad som pågår där, tänker jag.
   Men jag får en del kommentarer på mina Dubai-inlägg från svenskar som bor där och de verkar inte alls veta att de bor i en diktatur med sharialagar. Skrämmande.

 3. Ann Beutler

  Tog hjälp av ett bolag. Minns inte just nu vilket..vi hade ca 10 tim försening. Vi fick flyga till annan flygplats och buss till Saltzburg som var destinationen, maj 18. Det tog 7 månader att få ca 5000 kr för två vuxna och ett barn. Tror bolaget tog 30 procent. Jag ansåg det vara värt det!

 4. Jag har aldrig fattat hur Emirates alltid kan rankas så högt på topplistorna över de bästa flygbolagen. Kanske om man flyger business class…men prova att flyga ekonomiklass som familj med små barn, och de hamnar snabbt nånstans efter SAS där nere i botten på rankingen. Och när man byter flyg på deras hemflygplats i Dubai ska man inte sällan åka kokhet buss utan sittplats i drygt 20 minuter genom öknen när man kommer fram…och sen samma sak när man ska vidare med nästa plan.

 5. Vid ett tillfälle för ett par-fem år sedan erbjöd vi oss att ta nästa SAS-flyg mot ersättning. Men vi tyckte budet vad var för lågt så vi var kalla och väntade. Och fick påökt efter en stund. Nu kom vi iofs med planet ändå men det verkar gå att ”pruta”.

  • Gunilla Yourstone

   Så kan det också va, att priset justeras uppåt om de inte hittar någon som antar erbjudandet. 🙂

 6. Jag tog hjälp av Airhelp i 2 fall, i det ena fallet så hann Air Berlin gå i konkurs tyvärr men i det andra fallet så fick jag 1800kr (efter dom tagit sin del) för ett försenat/inställt flyg Malmö-Stockholm med Norwegian. Jag har bara positivt att säga om Airhelp för min del.

 7. 8 barns mamman

  Jag och min familj råkade ut för två dygns flygförsening från Los Angeles till Stockholm för ett par år sedan.
  Det var en kedja av förseningar pga ett åskoväder i Sverige. Under väntan på att flyga hem fick vi bo på Sheraton i LA och fick rejält med matcheckar kostnadsfritt. Hemresan blev lite ytterligare uppskjuten men väl i Sverige fick vi både ersättning från Visa kortet och hemförsäkringen. Dessutom ställde vi krav på flygbolaget som först bara ville ge oss 1000 kr/ per person som ”plåster på såret”. Jag anmälde till ARN och dom drev fallet, kostnadsfritt. När dom sedan kom fram till att vi var berättigad till mer ersättning betalade bolaget ut det på mindre än ett dygn. Det blev totalt över 60.000 kr tillbaka från alla inblandade. Bästa flygförseningen ever då vi bodde fint, blev bjudna på all mat och kunde göra utflykter på dagarna. Dessutom nästan hela resbudgeten tillbaka väl hemma i Sverige. Vi klagade inte.

  • Gunilla Yourstone

   Oj det var verkligen inte tokigt! Varför kan inte något sånt hända mig? 🙂

 8. Fru Alm

  Jag har också blivit så med flygmaten. Mina barn äter absolut inte maten och det är ju lite problematiskt när man har en långflygning. Så jag funderar och planerar ständigt för vad vi kan ta med på flygresor (dessutom är barnen kräsna)! Har tyvärr inte kommit på det ultimata än 😂

  • Gunilla Yourstone

   Min son äter inte heller flygplansmaten. Mitt bästa trix är att äta ordentligt innan flighten och sen bunkra med snacks av alla de slag. Fast på Ryanair till Spanien för ganska många år sedan tog jag faktiskt med mig pannkakor med sylt och grädde till barnen. Fast å andra sidan, då flög vi från Skellefteå hemma i Västerbotten. Lättare att rodda med mat då när man startar från hemmaplan. 🙂

   • Fru Alm

    Ja det är ett knussel. Maten ska klara sig utan kyla en längre tid, det får inte innehålla mer än 100ml, gärna något matigare än chips, god nog att ätas (om man är kräsen). Jag har t.o.m provat yoghurt från bebishyllan som klarar rumstemperatur men den blev ingen hitt 😂. Skam den som ger sig! 😉

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *