Att fota är en stor del av våra resor. Vi njuter verkligen av att spankulera runt på en plats och leta vyer, vinklar, ljus, rekvisita och statister. Hitta det optimala fotot helt enkelt.

Men efter några år (vi firar faktiskt 9-år-på-resa-tillsammans-jubileum just idag inser jag när jag skriver detta!), några resor (jodå 34 gemensamma resor har det blivit) och ytterligare några foton (Nu tänkte jag ett kort ögonblick att jag skulle summera alla våra foton men…nä…vi glömmer det, men någonstans 3000*34 då kanske?) börjar det faktiskt ibland kännas som att man upprepar sitt fotograferande.

Här är 9 foton som vi upptäckt att vi kommer hem med lite för ofta.

(Vin-)glas mot solnedgång

Minns faktiskt första gången väl. Det var på Malta med min kompis Jessica. Vi åt middag i solnedgången och plötslig kom jag på att vi skulle skåla mot solnedgången samtidigt som jag fotade våra glas.
-Det där hade du gjort förut, sa Jessica.
-Nä, faktiskt inte, sa jag. Vilket var helt korrekt, men sedan dess har det blivit några glas (av alla de sorter) och några solnedgångar.

Det första fotot!
Och fler har följt…

Okända asiater agerar (omedvetet) rekvisita

Alltså, asiater är så fotogenic! Vi försöker alltid trycka in en asiat eller två i våra bilder när vi reser. Ibland är det lokalbefolkning, men oftast med-turister. Vad är det då som lockar med asiaten? Jo, hen (eller oftast hon faktiskt) klär sig ofta väldigt snyggt och dessutom i starka färger. Och hen/hon har ofta ett kroppsspråk som inbjuder till smygfotografering. Drag sig sällan för riktiga skäms-poseringar på de kända sevärdheterna och opererar ofta i grupp. Perfekt för att liva upp våra alldagliga foton.

Fota den som fotar

En avart till ovanstående kategori. Här är själva fotograferingen huvudmotiv i vår bild inte någon sevärdhet.
Åt detta har vi faktiskt redan tidigare ägnar ett helt blogg-inlägg.

Våra fötter

Eller rätt ska vara rätt. Christofer har hittills aldrig ertappats med att fota sina egna fötter på resa. Det är i stället Gunilla som om och om igen genomför denna skymf mot alla former av originalitet i fotograferandet.

Under-grupper till denna kategori är Fota bara fötter med rött nagellack framför pool eller hav, Fota bara fötter i vattnet och Fota vandringskängorna med utsikt bakom.

Huvudstående

Okej, alla har fattat nu att du kan stå på huvudet Gunilla. Du kan sluta posera…

Christofer igång med kameran

Ett motiv som Gunilla aldrig tycks tröttna på…

Vågen på stranden

Fotot som kräver en utelämnande position. För här ligger man ner alternativt sitter mycket lustigt på ”låg-huk”. För kameran måste hamna i marknivå i princip. Och så knäpper man bilden precis när en härlig liten våg rullar in.

Fast det kanske räcker nu?

Siluett i solnedgång

Solnedgången är vacker. Men kan bli lite tråkig. Det krävs något mer. Tänker i alla fall vi och flyttar till andra parkett och får därmed med första radens okända människor som beskådar och fotar solnedgången. Kreativt eller redan gjort?

Laxskärsviken

Riktigt komiska mängder av foton har vi föreställandes samma gamla vy från sommarstugetomten i Järnäsklubb. Alla årstider, alla väderlekar. Dags att hitta en annan vinkel?

Fotona vi inte ska börja med (vi lovar)

Alltså, inga foton på oss själva upppallrade mot någon utsikt. Ryggen mot kameran, filosofiskt blickande ut mot horisonten. Desperat försökandes se ut som att vi inte har en aaaaaaning om att någon fotar oss.

Fotot nedan är helt och hållet ett olycksfall i arbetet!

Ska vi (kanske) börja med att massproducera

Massor av misslyckade försök att fota en vacker tallrik mat och samtidigt få med något av utsikten har det blivit genom åren. Så läste jag någonstans om någon som alltid höll upp tallriken mot utsikten helt sonika. Genialt om du frågar oss. Ska vi nog göra fler gånger.

Nej ingen utsikt den här gången heller trots att jag i princip låg dubbelvikt i stolen!
Men så där ja, nu händer det grejer!

Djur med ryggen mot kameran som filosofiskt blickar ut mot horisonten. Den bilden är ju sjukt humoristisk. Ska vi försöka oss på fler gånger!

Välkommen att följa 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

16 Comments

 1. Lanclin-Linnea

  Så roligt inlägg! 🙂 För min del är alla dessa ”standardbilder” fullständigt ok, bara de varieras och alterneras. Min favvo av era blev helt klart pingvinbilden, lite av en drömbild för mig att ta nu när jag fått ta en på en giraff på savannen med blå horisont i bakgrunden 🙂

 2. Haha, superbra inlägg! Ääälskar sista blicka ut över horisonten-bilden! 🙂 Om de hade haft hatt och fladdrande hår hade de ju kunnat tas för bloggare … 😉 Men visst är det lätt att hamna i att ta vissa typer av bilder om igen, det är ju inte helt lätt att förnya sig exakt hela tiden, även om man försöker… Siluetterna i solnedgång gillar jag och även bilderna där människor (asiater eller andra människor med t.ex. färgstarka kläder) bidrar till fotot. Stå på huvudet-bilderna är jag sjukt imponerad av. Fötter-bilder har jag nog tröttnat lite på.

  • Gunilla Yourstone

   Visst är pingvinerna bra?! 🙂
   Ja, vi får dra ner på fot-bilderna, tror jag.

 3. Hahaha pingvinerna <3 Tycker definitivt ni ska fortsätta på det konceptet!

 4. Marina

  Haha! Stor igenkänningsfaktor här! Jag skulle tro att om jag går igenom mina foton så finns det alldeles för många med liknande motiv. Älskar pingvinbilden! Nu behöver jag bara hitta ett gäng pingviner…;)

  • Gunilla Yourstone

   Ja precis, de växer ju dessvärre inte på träd i dessa trakter. 🙂

 5. Joceli

  Roligt inlägg, fnissar igenkännande åt vissa motiv 🙂 Jag har någon ”grej” med att fota diverse skyltar…

  • Gunilla Yourstone

   Ja, skyltar är roligt också! 🙂 Och ibland fotar jag skyltar bara för att komma ihåg…

 6. Haha, känner igen mig i en hel del, speciellt att fota mina fötter 😉 Silhuetter i solnedgång och vågor på stranden går också ofta hem!

 7. Klckrent!! Igenkänning deluxe… jag har mina palmer jag alltid fotar, från alla möjliga håll!! Och så alla dessa matbilder…!!!

 8. Känner igen mig på flera punkter, speciellt fötterna 😂 på tal om det så bloggade jag faktiskt nyss om ”footsies vs selfies” och konstaterade att jag nog lagt upp fler bilder på mina fötter än selfies i mina sociala medier hittills i år 😉

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *