Hur är stränderna på Guadeloupe då, vill ju ni förstås veta nu. Och ja, här finns det helt klart resurser strandledes.

Även om vi egentligen inte är några strandmänniskor, har det ändå slumpat sig så att våra resor över världen tagit oss till världens bästa stränder. Seychellerna, Maldiverna och Zanzibar. De är de tre som hittills är oöverträffade strandledes för oss.

Och där själva nyckeln lika mycket ligger i att stränderna ofta är folktomma, som i det faktum att de är perfekta med turkost vatten, bakpulvervit sand och med vajande palmer som närmaste grannar mot land till.

En vacker och öde strand, som tyvärr hade lite för höga vågor för att vara badbar, hittade vi vid Guadeloupes östspets.

På Guadeloupe är stränderna ofta någorlunda i samma klass. Men med den skillnaden att de inte är folktomma. Oftast (med något undantag) inte överbelamrade med folk heller. Men folk finns det och man kan inte räkna med en hel dag ensam på en öde strand som tex på Seychellerna.

Men med det sagt, det är lätt att trivas på Guadeloupes stränder.

Guadeloupes bästa ständer
Den privata stranden på Langely Resort Fort Royal. Tyvärr stängd på grund av kolerabakterier

Grand-Terre

Guadeloupes östra halva, ön Grand-Terre, är en platt och grön ö. Längs sydkusten ligger strand efter strand med vit härlig sand. Vi genomförde några dagar av beach-hopping när vi körde runt med hyrbilen och hoppade in på diverse stränder för bad i någon timme.

Stränderna vi stannade vid är ett urval av de stränder som brukar omnämnas som Grand-Terres bästa. Så här tyckte vi om dem.

Plage de Bois Jolan

Detta är Guadeloupes mest kända strand. Oftast omnämnd som den bästa. Ibland även förekommande på listor över världens bästa stränder. Så klart kändes det lite högtidligt att åka hit.

I centrum av stranden så att säga, där den stora parkeringen är och någon matservering, där får man den vy som syns på de flesta bilder på stranden. En gles skog av palmträd.

Guadeloupes bästa ständer
Guadeloupes bästa ständer – Plage de Bois Jolan är en stark kandidat

Men här är det förstås också rätt mycket folk och väldigt lite att hämta för den som söker lugn och ro.

Vi svänger i stället vänster före stora parkeringen och parkerar längre bort längs den rätt långa stranden. Här går tät växtlighet ända ner till vattnet, vilket gör att det är lätt att hitta en avskild liten vik med känslan av att vara lite för sig själv. Även om det totalt sett är rätt mycket folk här på denna strand.

Guadeloupes bästa ständer

Vi gillar denna strand och den är absolut en av de bättre på Guadeloupe. En av världens bästa då? Mja, där är vi kräsna, erkänner vi. Efter både Seychellerna och Maldiverna som sagt.

Anse Champagne

Här hittar vi stämningsmässigt vår favorit på Grand-Terre-sidan av Guadeloupe. Anse Champagne sträcker sig från orten Saint-Françoi, längst ut på den östra delen av ön och en bra bit bort mot den östligaste udden.

När vi är här är det enkelt att hitta parkering, utefter ”stora vägen” bort mot östra udden och stranden är absolut inte överbefolkad.

Guadeloupes bästa ständer

Precis som på Plage de Bois Jolan går växtligheten ända ner till vattnet och skapar naturlig avskildhet mellan badgästerna. Om vi kommit tillbaka en gång till hade vi förmodligen sökt oss ändå mer österut för ännu mer avskildhet.

Guadeloupes bästa ständer – Anse Champagne är en stark kandidat

Vackert, avskilt och lättillgängligt (på flera ständer var det rätt problematiskt att parkera, men alltså inte här) lyder vårt omdöme.

Även om Plage de Bois Jolan rent strikt är vackrare trivdes vi med den lite luftigare miljön här.

Guadeloupes bästa ständer

Plage de Sainte Anne

Denna strand ligger mitt inne i den lilla orten Sainte Anne. Detta är inte stranden för den som vill ha lugn och ro och avskildhet. (som ju vi vill, det har nog framgått vid det här laget)

Men om man tvärt om, är ute efter en vacker strand med människor, aktiviteter och restauranger, så kan Plage de Sainte Anne vara rätt alternativ.

Guadeloupes bästa ständer
Guadeloupes bästa ständer – Plage de Sainte Anne om man gillar folk

Restauranger som är något mer än ett hål i väggen eller en food-truck är rätt komplicerat att hitta på Guadeloupe. Men här, precis vid stranden finns Le Kontiki, som tyvärr var fullbokad vid vårt besök, men som såg mycket trevligt ut och maten såg fantastisk ut.

Le Kontiki
Till och med souverirmarknad i Sainte Anne

Beach of Petit-Havre

Detta var den första strand vi besökte på Grand-Terre. Vi hittade den på någon lista över de vackraste stränderna och eftersom detta var den strand på listan som ligger närmaste Pointe-a-Pitre, hamnade vi alltså här först.

Och säkert är den vacker. Tidiga mornar eller något. Men när vi kom var det massor av folk och trångt. Lite skräpigt också. En mamma lät som lille son kissa mot en palm mitt på stranden och några minuter senare såg vi hur nyanlända besökare slog sig mer och bredde ut handdukarna precis där han kissat!

Nej detta var inte alls en strand i vår smak.

Guadeloupes bästa ständer

– Det kändes som Testeboån, sa Christofer efteråt.
Och hur mycket vi än uppskattar den lilla lokala badplats längs Testeboån i Gävle, där jag tillbringat mycket tid i min barndoms somrar, så är det ju ändå inte den känslan vi söker på en karibisk semester.

Basse-Terre

Basse-Terre är alltså den västra ön i Guadeloupes fjärilsformation. Denna ö är dramatisk och bergig. Stränderna här ligger framför allt på västkusten. De har stora vågor och det blir djupt snabbt. Inte barnvänligt alltså. Sanden är gyllenbrun till färgen.

Grand Anse

Detta är kändisen strandledes på Basse-Terre. Namnet delar den ju med diverse andra ständer i den franskspråkiga världen. ”Den stora stranden (eller viken)” betyder ju Grand Anse helt enkelt.

Hit vandrar vi faktiskt. Det låter sig göras från vårt hotell. Och kanske bidrar det till förälskelsen, att vi slipper börja vår relation med att leta parkering. För vi älskar ju Grand Anse. Big time. Detta blir vår favorit på hela Guadeloupe.

Guadeloupes bästa ständer
Guadeloupes bästa ständer – mina damer och herrar, vi har en vinnare!

I de mittersta delarna är det rätt busy med parkering, folk och restauranger. Men stranden är så väldigt lång att alla som vill kan hitta sin egen del där man slipper trängas.

Serveringar finns det också

Plage de la Perle

Egentligen misstänker vi att vi hade trivts ännu bättre på Plage de la Perle, Grand Anses granne norrut. Om vi bara fått chansen. Men vid vårt besök hade hälsovådliga halter av kolerabakterier uppmätts i vattnet här, så det var förbjudet att bada.

Guadeloupes bästa ständer

Men annars var Plage de la Perle lika vacker som Grand Anse. Fast med mindre folk och mindre kommers.

Plage de Clugny

Vi nämnder denna strand också. Fastän vi inte badade här. Den ligger på Basse-Terres norra sida, såg fin ut och här verkade det betydligt lättare med parkering.

Guadeloupes bästa ständer

Vi lämnar över till er läsare att undersöka den mer.

Guadeloupes bästa ständer

Läs också: Guadeloupe, Dominica eller Martinique, vilken ö gillade vi bäst?

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *