Nu är vi hemma i Sverige och Umeå igen sedan något dygn. 2 veckor går fort när man är på resa.

Vi hann med 3 st öar på vår karibiska öluff (eller Guadeloupe är ju egentligen 2 olika öar, men känns som 1 eftersom bara en smal kanal skiljer dem åt.)

Så vi tänker ge oss på en spontan summering av intryck. Vad tycker vi om respektive ö? Vilken ö var bäst? Har vi skaffat oss någon favorit?

Guadeloupe

Guadeloupes två öar är inbördes väldigt olika och detta bidrar till att göra Guadeloupe speciellt. Två upplevelser i ett, så att säga. Turister finns det absolut, eller kanske snarare fransmän med egna semesterbostäder på ön. Men turismen tar aldrig över, människorna på öarna lever sina liv och så får vi besökare anpassa oss. Den känslan gillar vi.

Kulturen är karibisk oordning i fungerande samboskap med fransk (europeisk) ordning. Lite av varje helt enkelt. Och så karnevalen som vi får uppleva här!

Det är lätt att köra runt och upptäcka på egen hand. Stränder finns överallt. Man inte ensam på stranden, men behöver (oftast) inte trängas heller.

Vi gillar Guadeloupe!

Precis så. Kunde inte ha sagt det bättre själv.

Dominica

Det var ju på Dominica jag blev magsjuk. De 6 dagarna här blev därmed något annat än vi hade tänkt oss. Men om vi försöker tänka bort det och se till själva ön?

Dominica är ön som sticker ut i Karibien. I stort sett utan stränder, men med frodig regnskog och vulkaner över stora delar av ön. Vattenfall i varenda buske, höll vi på att skriva. Till och med att vi hann stanna till vid ett sista dagen på väg till färjan. Så att vi inte blev vattenfallslösa helt.

Dominica har varit brittisk koloni, men är nu en egen nation. (med en vacker flagga) Här råder en mycket skön laidback-kultur.
– Glömde vi att hämta dig vid färjan idag? Ja med så kan det ju bli. Vi hade ju fullt upp med annat liksom.
– Bokat hyrbil sa du? Idag? Ja, men kanske att jag kan ordna fram något i morgon? Eventuellt? Om det inte är så petigt med modellen? Men om du vill kan du ju låna min morbrors bil så länge. Jag känner en kille på ditt hotell, så det är lugnt.

Att köra från punkt a till punkt b tar tid. För alla man måste stanna och hälsa på. Även om man är på väg till doktorn med sin sjuka hotellgäst.

Att bli arg, som våra tyska bekanta (de med hyrbilen) är ju bara dumt. Och hjälper inte direkt upp läget. I stället gör man bäst i att själv kliva in i den stressfria fasen så fort som möjligt. För allt ordnar sig ju bara man tar det lite chill.

Behöver vi säga att vi älskade Dominica?

Martinique

Först så tänker jag att jag inte riktigt orkar med att upptäcka Martinique. Men det är när jag anländer första dagen slö av magsjuka och 5 dygns fasta. Samt lite härlig sjösjuka på det.

När vi väl ger oss ut med hyrbilen följande dag blir jag ju såld här också.

Norra delen av ön ser vi överhuvudtaget aldrig. Men här finns berg och mörka vulkanstränder, om vi förstått det rätt.

Längs södra kusten är det lätt att trivas. Fina stränder, grönska, kuperat landskap och ett härligt djurliv.

Vårt intryck är att Guadeloupe och Martinique är rätt lika varandra. Franska regioner som de båda är och allt. Men att Martinique är lite mer exploaterat. Fler hotell, mer anpassat till turister. Vi gillar ju egentligen oanpassat bättre, men detta för också med sig den positiva effekten att här finns fler trevliga restauranger med bra mat och härligt läge mot havet. Något som Guadeloupe i mångt och mycket saknar.

Så vilken ö är bäst?

Så vad landar vi i?

Vi sätter Guadeloupe något före Martinique. Men det kan ju också beror på att vi hade mer tid där och var lite piggare själva? De båda är som sagt rätt lika ändå.

Dominika är en underbar ö som man inte kan annat än älska. Hit måste man om man gillar natur och äventyr och vill uppleva den äkta karibiska kulturen. Utan inblandning av västerländsk tråkig stress och kontrollbehov.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

16 Comments

 1. Ann Beutler

  DET kallar jag laid back kultur:)

  • Gunilla Yourstone

   Hehe, jo man förstår varför inga av de etablerade hyrbilsfirmorna finns på Dominica. Bara lokala.

   • Synd att du var sjuk och missade mycket av Dominica. Det är min absoluta favoritö i Karibien. Att så mycket dramatisk natur kan rymmas på en sådan begränsad yta. Höjdpunkter för oss var den kokande sjön och vandringen dit genom Desolation Valley samt simningen i Titou Gorge. Även att klättra i vattenfallet Trafalgar Falls och bada i de heta källorna högt uppe var fantastiskt. Vi besökte ön både januari 2017 och vintern efter då den förödande orkanen Maria hade sopat bort det mesta av byggnader, vägar och annan infrastruktur. Jag hoppas innerligt att ön har hämtat sig och att de skall slippa nya orkaner. Öborna är oerhört tappra men också stolta över sin ö – och det med all rätt.
    Det absolut mest franska vi hittade i Karibien är Îles des Saintes som tillhör Guadeloupe. Där passade vi på att njuta av fransk restaurangmat, vilket för oss var ett välkommet avbrott i den karibiska maten. Bästa snorklingen i stort sett hela Karibien hade vi på västra Basseterre i Jacques Cousteau Underwater Reserve. En otrolig rikedom av levande korall och fisk och dessutom på så grunt vatten att det passar alla, även dem som inte vill dyka ner.

    • Gunilla Yourstone

     Jo jag missade ju tyvärr alla de där sakerna. Men så är livet ibland, kanske kommer jag tillbaka någongång.
     Det kändes som att de hade återhämtat sig rätt väl från orkanen nu.

 2. Björn

  Kul läsning!

 3. Ah vad kul att ni gillade det så mycket (trots mageländet).
  Ha ha glömmer aldrig när vi kom till Dominica för 100 år sedan. Enda turisterna på färjan . Det var en jäkla massa djur på båten inklusive höns som gick travade runt. Vi var unga fattiga och snåla så hade med oss halv flaska rom från lgh i Guadeloupe . Den var åkte ju i tullen. Hade inte fattat att inget händer på söndag så när alla från färjan dragit bara stod vi där . Helt ensamma. Visste inget , hade inget boende. Då kom tre unga tjejer i bil och sade ”vi hjälper er här kan ni inte stå ”. Vi bara ”nej , ska de råna oss??”. Men hade ju inte mycket val . De var svintrevliga körde oss till bankomat och sedan till ngn släkting de kände som i i sin tur kände ngn som körde oss rakt in i djungeln till lodge och sedan alls äventyr från kokade sjöar till underjordiska pooler. Så härligt att mycket av detta kvar 😊

  • Gunilla Yourstone

   Jo vi blev ju också upplockade vid färjan efter att vårt hotell inte hann hämta upp oss. Och tagna omhand enligt konstens alla regler.

 4. Verkar ju vara underbara platser – alla tre, men fy vilken hemsk magsjuka du åkte på. Undrar om det kan ha varit vinterkräksjukan? Eller något ännu värre? Dropp är nog ovanligt att behöva i samband med vanlig turistmage. Verkligen tråkigt att du blev så sjuk. Hoppas att du har kryat på dig ordentligt nu!

  • Gunilla Yourstone

   Det var nog något mer illasinnad bakterie som jag fick i mig. Det känns ju hel klart bättre nu, men tar nog ett tag innan krafterna återvänder helt.

 5. Tack för alla underbart fina färgsprakande bilder, kan tänka mig att det var bättre på plats. Fin resa och väldigt tråkigt att magen ställde till det för dig. En viss omställning från hav och sol till all snö som är i Umeå, kom därifrån i lördags. Vintern hos er är härlig, tycker jag.

  • Gunilla Yourstone

   Ja det karibiska färgerna kan verkligen konsten att liva upp en. 🙂
   I Umeå var det ju tyvärr plusgrader. Jag föredrar minus och krisp.

 6. Hej Har varit ett flertal gånger på ön Guadeloupe har även vänner där eftersom jag har även bott i Frankrike tycker att ön är underbar, har även varit på Saint Barthélémy som jag även tyckte om en mindre lite mindre än Guadeloupe men ändå mysig med fina stränder

  • Gunilla Yourstone

   Ja visste är det en fin ö!
   Saint Barthélémy vore också intressant att besöka någon gång, med svenska namn på gatorna. 😊

 7. Hej,
  Låter som en helt fantastiskt tripp med variation. Sitter faktiskt själva och planerar motsvarande tripp 3 veckor i feb/mars och undrar om det är möjligt att att skaffa boende efter hand eller om det måste vara förbokat. Vi önskar att ha flexibiliteten och byta ö när lusten faller på. Fick ni någon uppfattning om det är möjligt ?

  • Gunilla Yourstone

   Vi kollade lite under resan. Mycket var fullbokat, men det fanns också lediga boenden någon dag innan. Så det funkar. Med reservation för karnevalen dock. Det är ju väldigt populärt och boendena kan säkert ta slut då.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *