Vilken slags mat kan man hitta i Karibien, undrar ju ni för fullt? Och har vi några tips på restauranger? Vi ska försöka svara så gott vi kan i dagens inlägg.

Den karibiska måltiden

Karibien är ett stort geografiskt område. Förstås finns det en variation på matkulturen inom Karibien. Vi har tex varit på Kuba förut och hittade då delvis annan mat än denna gång. Men också likheter i matkulturen.

Denna resa var det maten i de mindre Antillerna som vi utforskade och botaniserade i.

Matkulturen här kändes väldigt afrikansk, kände vi. Inget konstigt med det i och för sig, eftersom ungefär 75% av befolkningen härstammar från Afrika, via slavhandeln på 1600- till 1800-talet.

mat i Karibien
Detta är väldigt typisk mat i Karibien

En typisk rätt består av många olika komponenter. En bit kött, kyckling eller fisk. Sedan gärna också ris. Ris som kokats tillsammans med någon grönsak eller krydda, som riset därmed tagit färg och smak av. Kaprisris tex åt vi vid något tillfälle. Sedan kanske mos, gratäng eller en ”kaka” av potatis eller en annan rotsak. Därtill någon friterad grönsak och kanske typ coleslaw eller liknande. Aldrig någon sås till.

Detta sätt att komponera en måltid gör det väldigt enkelt att äta vegetariskt. Då tar man bara bort den animaliska delen av rätten och har ändå en komplett måltid kvar på tallriken så att säga.

Bokits

Detta är en typisk rätt på Guadeloupe. Bokits är ett friterat bröd som är fyllt med grönsaker, fisk, kött, etc. Detta är en enkel, billig och snabb lunch. Typiskt köps det från en food-truck och så äter man gående eller stående.

Accras 

Accaras är små friterade bollar med mosade grönsaker eller fisk De serveras ofta som ”förtugg” före den måltid du har beställt. Eller som tillbehör till en rätt.

mat i Karibien

Dryck

Den stora drycken i Karibien är ju förstås rom. På något ställe vi besöker ingår till och med en gratis romdrink i lunchen. Romen dricks ofta tillsammans med fruktjuicer och denna drink är bedräglig. Smakar bara juice, men är stark som sjutton!

Restauranger på Guadeloupe

På Guadeloupe är de flesta matställen vi hittar veritabla ”hål i väggen” eller foodtrucks.

I Point-a-Pitré kan vi rekommendera Africa Bowl Restaurant, som ligger nere vid färjeterminalerna och ett stenkast från vår hyrda lägenhet. Vi hämtar varsin bowl här vår första kväll på plats och njuter på balkongen.

I Sainte Anne hittade vi strandrestaurangen, Le Kontiki, den enda restaurangen som kändes mer seriös och inte bara ett hål i väggen. Tyvärr var det fullt, men maten såg fantastiskt ut.

Vår kulinariska höjdpunkt på Guadeloupe når vi på ett typiskt hål-i-väggen-ställe i Le Moule på nordöstra Guladeloupe. Stället heter Bengie’s och vi hamnar här helt av en slump. Står utanför och försöker tyda den franska menyn.

Då kliven en man fram, en lokal kund som själv just ätit upp. Men obetydliga gemensamma språkkunskaper förklarar han för oss att vi måste ovillkorligen äta här och vi måste äta just precis en speciell rätt som han pekar ut. Genom gemensamma ansträngningar placerar han och personalen resolut ner oss vid ett bord, och så serveras vi helt enkelt denna måltid.

mat i Karibien
Mat i Karibien

Restauranger på Martinique

På Martinique hittar vi fler ”riktiga” restauranger än på Guadeloupe. Om uttrycket tillåts. Här finns fler av den typen av restauranger som man kanske förväntar sig på en semesterort. Hög svansföring på maten, snygg inredning, uteservering med vattenkontakt etc.

Om man vill äta bra på en lite dyrare restaurang kan vi rekommendera Zanzibar Le Marin. Restaurangen ligger vid vattnet, visserligen på ”fel” sida vägen, men om man sitter en trappa upp, har man ändå en härlig utsikt över viken med alla sina ankrade segelbåtar. Här drack vi också resans bästa Mojito.

mat i Karibien

I Sainte-Anne hittar vi flera strandrestauranger som ser trevliga ut. Tyvärr har vi tappat bort namen på vår restaurang som har en ”pir” ut i havet. Men gott var det.

mat i Karibien

Läs också: Härlig strandvandring på Guadeloupe – Grand Anse

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *