Slovenien har hägrat länge. Ett sagoland bland böljade kullar. Så har vi hört Slovenien beskrivas. Och själva juvelen i kronan, eller i alla fall i Sloveniens alla landskap, sjön Bled med sin intensivt gröna färg, och ön med den lilla kyrkan. En smått ikonisk vy (även om den lilla kyrkan vårt besök till ära renoverades för fullt under fula presenningar).

Guide till Bled

Många säger sig dock bli lite besvikna över Bled. Som man lätt blir över ikoniska platser.

Och visst har Bled många ansikten. Lite för många turister, overpriced uteserveringar med högst medioker mat och lite för nonchalanta kypare. Allt för stora hotellkomplex i ocharmig 70-tals design. Sloveniens högsta prisläge.

Men också underbar mat om man bara navigerar rätt, kvällssol, utsikt i avskildhet och genuint trevlig restaurang- och hotellpersonal. Och så var det ju den där gröna färgen.

Vi ska göra vårt bästa för att snitsla en bana åt er, där man undviker alla turistfällor och styr in rakt på godbitarna i stället. Voala, varsågoda. Vår guide till Bled.

Guide till Bled

Bästa promenaderna / kort-vandringarna i Bled

Bled inbjuder verkligen till promenader. Runt och längs med hela sjön går en promenadväg, hela tiden med sjökontakt. Att gå ett varv här hör naturligtvis till de obligatoriska aktivisterna. Sträckan är ca 6 kilometer och tar en dryg timme. Turen kan utökas genom att man går upp till Bled Castle också på samma gång. Så får man lite lårträning också. Samma gäller för vår ”hemliga” utsiktspunkt nedan.

Guide till Bled

Lake Bohinj ligger ca 40 minuter bort och kan också traskas runt. Vår bedömning är dock att denna promenad inte är lika vacker. Åtminstone halva sträckningen går på fel sida av vägen och sjön är skymd av träd och buskar.

Guide till Bled
Lake Bohinj

13 minuter norr om sjön hittar man Vintgar Gorge, en ravinvandring som tar ca 2 timmar att genomföra. Gå så tidigt som möjligt, eftersom många hittar hit och det blir trångt fram på dagen.

Guide till Bled

Bästa utsiktspunkterna

Den allra bästa utsiktspunkten är lite hemlig. Vid västra änden av sjön, på andra sidan bilvägen finns en skylt mot Mala Osojnica och en stig som leder uppåt. 30 minuter tar det att klättra upp för den ganska branta stigen. Men vyerna är de allra mäktigaste, eftersom man får både ön och Bled Castle i samma blickfång.

Guide till Bled
Bästa utsiktspunkten – med två flugor i en smäll

Cafe Belvedere (se nedan under ”kvällsdrink”) har också en mycket trevlig utsikt, liksom Bled Castle Restaurant. Men även strandkanten nedanför Guesthouse Mlino erbjuder trevliga vyer för den som är ute efter slottet, båtar och en eller annan svan.

Guide till Bled
Kan nån fatta att de andra borden är tomma??

Guide till Bled

Guide till Bled
Slott check, svan check

Sämst utsikt har man förstås från själva ön (även om det är frestande att hoppa på en 14 Euros turistfälle-båttur dit ut).

Guide till Bled

Var kan man bada i Bled-sjön?

Den enklaste och snabbaste svaret på den frågan är ”överallt”. Det är egentligen bara att välja ut sin ”spot” och kasta sig i. Vill man ha en strand finns det två stycken i västra änden av sjön. Nedanför slottet finns en anläggning med rutschkanor och annan underhållning. Där kostar det förstås pengar att gå in. Grand Hotel Toplice och Vila Bled har privata bad för sina gäster.

Guide till Bled

Hur lång tid behöver man?

Själva Bled inklusive Vintgar Gorge kan man göra på en heldag. Men det går förstås utmärkt att hänga kvar längre. Göra dagsutflykter. Njuta av sjöns skönhet. Bada.

Guide till Bled Guide till Bled

Att göra i och runt Bled

Vi har nämnt bad, promenader och utsiktspunkter. Turistfällan, båt ut till ön, finns ju förstås, eller egenhyrd båt eller sup-bräda ut till ön.

Guide till Bled

I och med att Slovenien är så litet, går det även att göra dagsutflykter till de flesta sevärdheterna i Sloveniens västra halva. Vi åkte t.ex. till Bohinj-sjön och linbanan Vogel, samt till Velika Planina.

Var ska man bo i Bled?

Vi tycker ärligt talat att själva staden Bled inte var så spännande. Vi hittade i stället våra favoritställen främst söder om sjön. Vi rekommenderar därför att man gärna kan bo lite utanför centrum i denna riktning.

Vi har skrivit om våra hotell i Slovenien, inklusive de i Bled här.

Guide till Bled

Var ska man äta i Bled?

Här gäller det verkligen att hålla tungan rätt i mun. Många är de överprissatta turistfällor som trängs runt sjön. Park Café med pole-position mot sjön direkt nedanför Bled stad bör t.ex. undvikas. Deras Club Sandwich, som vi provade första lunchen var ätbar men inte så jättemycket mer.

Guide till Bled
Nej tyvärr, torr och tråkig var Park Cafés Club sandwich

Restaurangen belägen uppe i Bled Castle ska enligt både Trippan och Lonely Planet vara mycket bra, trots sitt formidabla läge. Så snart vi såg slottet och dess läge, försökte vi ringa och boka bord till någon av våra tre kvällar. Men det var tyvärr tvärkört.

Vi slog dock våra lovar runt borden sen eftermiddag en dag och om man lyckas knipa något av borden längst fram mot utsikten, då har man nog en garanterad höjdarkväll att se fram emot.

Guide till Bled

Våra bästa måltider åt vi istället på södra sidan av sjön. Wine Bar & Restaurant Sova har riktigt förstklassig gourmémat, en oklanderlig och vänlig service samt sjöutsikt i kvällssol. Vi var de enda under vår kväll där som lyckades knipa ett bord utan förbokning.

Guide till Bled

Vila Ajda Bled är ett mer rustikt ställe med grilltallriksaktig och god meny. Även här trevlig service, kvällssol och sjöutsikt.

Guide till Bled Guide till Bled

Och kvällsdrinken då?

Dels kan man förstås positionera sig uppe vid Bled Castle. Förutom ovan nämnda gourmérestaurang, finns här även en enklare servering med fika och drycker.

Guide till Bled Guide till Bled

Men överlägset bäst tycker vi att Cafe Belvedere är. Beläget en lite aning ”off” på södra sidan av Bled-sjön, verkar det vara få som känner till eller lägger märke till detta café och tillika bar. Vi är i stort sett ensamma här under solens sista timme. Utsikten är ön med sin kyrka. Solen ligger rakt på. Byggnaden är sjukt läcker funkis med stora kommunistiska mosaikkonstverk och foton på celebra gäster. Tänk Tito och Helmut Kohl.

Att Aperolen kostar 7,5 Euro styck känns inte som ett problem.

Guide till Bled Guide till Bled Guide till Bled Guide till BledGuide till Bled

Att ta sig till Bled

Man flyger till Ljubljanas internationella flygplats. Denna flygplats ligger mitt emellan Ljubljana och Bled, endast en dryg halvtimme med bil från Bled. Till Bled går också tåg.

Guide till Bled

Bästa tiden att resa till Bled – klimatguide

Att döma av alla maffiga foton vi ser från Bled, verkar alla årstider vara lika vackra. Höstfärger, snö på vintern och naturligtvis grönt och fint på sommaren. Sommaren är förstås bäst för den som vill bada i sjön och njuta av uteserveringarna. Dock kommer många turister under denna tid. Övriga året bör det vara betydligt lugnare. Under vintern går det även att åka skidor i området.

Även under sommarens mesta högsäsong får man räkna med moln och regn. Bled verkar ha något av ett varannan-dags-väder, där regn och sol avlöser varandra på ett ganska oförutsägbart sätt. Väderprognoserna ändrades ideligen under vår vistelse och blev ändå till slut bortdribblade av den krassa verkligheten.

Guide till Bled

Läs alla inlägg från Slovenien här.

Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook och Instagram för mer reseinspiration.

 

 

11 Comments

 1. Onekligen väldigt pittoreskt och fotogeniskt.

  • Gunilla Yourstone

   Verkligen! Hela sjön omges liksom av ett smått magiskt grönt sken. 🙂

 2. Så otroligt vackert! Detta står så högt upp på min önskelista just nu. Kollar flygpriserna till Ljubljana flera gånger varje dag. I väntan på att hitta något bra har jag just promenerat runt hela sjön med den gula gubben i Google Maps 🙂

  • Gunilla Yourstone

   🙂 Google Maps är ju ett enkelt och prisvärt sätt att resa!

  • Du behöver inte flyga just till Ljubijana. Jag är halv kroat och har bostad i Kroatien. Vi besökte Bled förra året. Kroatien är nära.Går bussar osv från Pula. Tog 4 timmar med buss från Pula till Bled. Ryan air flyger billigt till Rijeka. (Har kostat mig 700kr tur och retur) från Rijeka till bled tar det ca 2 timmar om man hyr egen bil. Kolla flyg till Rijeka är ett tips om man vill komma billigare undan.

   • Alexander Jausovec Magnell

    Ännu bättre alternativ är flyg till Zagreb med Ryan air och buss från Zagreb till Ljubljana.

 3. Åh så många fina tips och det där är ju verkligen en plats man borde se <3

 4. Eva Hellner

  Som du skrev kan Bled kännas som en turistfälla. Vi nöjde oss med ett dagsbesök i de vackra omgivningarna och åkte vidare till Lake Bohinj och bodde i Ribcev Laz. Därifrån gjorde vi härliga utflykter, hyrde moutainbikes, paddlade och vandrade. Oförglömliga dagar!

  • Gunilla Yourstone

   Ja Bled kan verkligen vara en turistfälla också. Bäst är att undvika själva staden Bled. Härligt att ni trivdes vid Lake Bohinj.

 5. Pingback: Slovenien - En dagsutflykt till Lake Bled -

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *