Dolomiterna hade vi hört talas om många gånger som en vacker vandringsdestination. Men hade lite svårt att ta reda på fakta innan tyckte vi. Hur tar man sig dit, var ska man bo och vilka leder ska man vandra? Så nu när vi kommit hem vill vi förstås skriva en perfekt guide till Dolomiterna, så att andra inte ska behöva fundera på samma saker.

Hur tar man sig till Dolomiterna och Val Gardena?

Val Gardena, som är den dal man utgår i från vid vandring i Dolomiterna, ligger en bit ifrån Europas flygplatsstäder. Vilken av dem man än väljer, kommer man att få transportera sig en bit med hyrbil eller tåg och buss. Verona, Venedig, Milano eller Innsbruck är alla alternativ värda att begrunda (och flyg-googla).

Eller så åker man helt enkelt tåg via Köpenhamn, Hamburg och München.

Guide till Dolomiterna

Var ska man bo i Dolomiterna? – bästa läget för vandring

Byn Selva i Val Gardena anses av många som allra bästa utgångspunkten för vandring. Eventuellt kan man tänka sig St. Christina också. Vi bodde själva precis i utkanten av Selva, på Hotel Fanes. Både avskiljt, med utsikt och ändå gångavstånd in till själva byn.

Mängder av boendealternativ i Selva di Val Gardena hittar du här.

Vilka är de bästa vandringarna i Dolomiterna?

Oj, oj, oj, ska ni fråga oss om det. Vi som bara gjort tre ynkliga futtiga vandringar i området. Hela Val Gardena svämmar över av vandringsleder som kan kombineras på 100-tals sätt beroende på hur mycket linbana man vill åka, hur långt man vill gå, var man vill rasta, vilka vyer man vill åt osv.

Men Sassolungo-vandringen måste ändå ligga på var mans lista över maffigaste vandringar. Och Forcella Pana. Vågar vi nästa gå god för utan att ha provat så väldigt många fler?

Sedan kan man gärna fråga sig fram, tycker vi. Vad tycker hotellvärden, folk man möter längs lederna?

Guide till Dolomiterna
Världsklass…

Guide till Dolomiterna

…och världsklass

Hur länge ska man stanna?

Vi stannade 4 nätter och 3 heldagar. Det känns som ett absolut minimum. Sedan känns det också som helt galet att lämna området efter dessa tre dagar. Härifrån har man ju skrämmande nära till Gardasjön, Verona, Venedig mm. Vi formligen rodnade av både skam och harm när vi tvingade köra förbi allt detta och helt enkelt flyga hem efter våra tre dagar. Gör inte om vårt misstag, är vårt råd. Utan “go all in” på norra Italien om du ändå är på plats.

Maten och restaurangerna

Sa vi Val Gardena? Grödnertal menade vi naturligtvis, för så heter orten på tyska. I denna del av Italien är tyska förstaspråk och italienskan andra. Folkdräkter, arkitektur, allt är mer österrikiskt än italienskt. Detta gäller (dessvärre höll vi nästan på att säga) även maten. Det går utmärkt att hitta pasta och pizza på menyerna förstås, men paradrätterna är spätzle, würst, och liknande tysk/österrikisk mat. Och öl förstås. Skummande och lokalt.

Allra bäst äter man på hytterna uppe i bergen. Uteserveringar, sol och utsikt. Lagom trött efter dagens vandring.

Guide till Dolomiterna

Guide till Dolomiterna

Bästa tiden att vandra

Om det är vandring du är ute efter, så är sommar eller tidigt höst den period som gäller. Vi besökte Val Gardena veckan före midsommar och då hade man precis startat upp säsongen. Tidigare i juni kan det fortfarande vara snö på delar av lederna.

Två av våra tre dagar hade vi varma härliga sommartemperaturer, men den tredje dagen kom ett väderomslag och vi fick, fortfarande sol men bara 13 grader mitt på dagen. Naturligtvis kan man ju ha otur och få mulet och regn också.

Kallt en dag…

…men annars varmt och skönt.

Att ta sig runt – vandringslogistik

Dolomiterna är ju ett stort område och många vandringar börjar en bit upp. Dels kan man ofta börja vandringen med en linbana, men bil eller busstransport kan också behövas. Antingen har man hyrbil. Med den begränsningen att man då måste vandra cirkulärt och återkomma till samma ställe i slutet av vandringen. Eller så åker man med Val Gardenas vandringsbussar. Då kan man t.ex. starta i Selva med en linbana och sedan vandra sig bort mot exempelvis Seiser Alm och ta bussen tillbaka från St. Ulrich. Vi körde på hyrbilsalternativet och kan därför inte uttala oss om hur bussarna funkade.

Läs alla våra inlägg om att vandra i Dolomiterna här.

Vill du läsa fler reseguider från oss? Glöm då inte att gilla 4000mil på Facebook.


Italienska turistbyrån och Val Gardena bidrog till denna resa med en hotellvistelse.

4 kommentarer

  1. En flygplats värd att nämna är också Bergamo. Från cph går det direktflyg dit.

  2. Vi bilade ner veckan efter midsommar vi bodde på samma hotell i selva .fem dagar i valgardena med fantastiskt vandring sen fortsatte vi ner till gardasjön där vi tog det lungt o bara njöt av vacker natur o god mat en toppen komination som jag verkligen kan rekombinera

    • Verkligen perfekt kombination och något liknande skulle jag också rekommendera. Att göra som vi var alldeles för kort. Som tur är besökte vi Gardasjön året innan, annars hade vi väl gråtit blod när vi var tvungna att bara köra förbi. 🙂

Lämna en kommentar