Efter en lång hemresa står jag nu åter på svensk mark. Resan till Filippinerna har varit otroligt intensiv, tänk att vi faktiskt bara hade 6 nätter på plats och ändå hunnit med så mycket.

Manila

13 miljonersstaden Manila med sin kaosartade trafik, Jeepneys och koloniala lämningar. Siargao, platsen som stannar i mitt hjärta. Den oskyldigt gröna ön, men sina livsnjutande surfare, sina stränder, kokosnötter och solnedgångar. Redan i morgon börjar jag berätta om Siargao. Cebu, filippinska övärldens hub, med sin strategiskt belägna flygplats. Men också med egna sevärdheter.

Jeepney

Jag har jobbat, i alla fall, lite utanför min comfort zone, provat både Stand up Padling och surf. Jag har ätit massor av filippinsk mat, med influenser och fusioner både åt Spanien, Italien och andra delar av världen. Och jag har förstås pumpat mina guider på deras bästa okända pärlor från de delar av Filippinerna som vi inte hann med att se denna gång.

Surf!

Eftersom resesällskapet bestod av lika delar reseskribenter och resebyråfolk, har jag även fått tillfälle att hänga med i resebyråfolkets vardag. Men hotell- och resortbesök. Kikat in i sviter och villas för åtskilliga tusenlappar per natt. Privata pooler och club-access. Förstås kommer ett separat resortinlägg senare så att även ni kan hänga med och kolla in lite lyx.

Visste ni att man som säljare på en resebyrå gör sånna här resor och kollar in resmålen och hotellen man säljer ungefär 7-12 gånger per år? Jag visste i alla fall inte. Jag älskar att lära mig nya saker och det har varit så intressant att höra underbara, charmiga Afrosa berätta om hur Indcen-resor skräddarsyr till kunder och gulliga Sabina förklara hur Go Active Travel tänker när det sätter ihop nya träningsresor.

Har jag förresten berättat att vi själva anlitade Indcen-resor för vår bröllopsresa till Seychellerna 2013?


Efter att ha slagit i norrländsk mark igen, hamnade jag förstås mitt i sista julrushen. Även om filippinarna helt klart vet hur man firar jul, stora färgglada dekorationer, julgranar av andra kreativa material än just gran, blinkande lamor i alla dess färger och julsånger har följt oss genom hela resan, så är det ändå först hemma i Sverige man inser att det är mindre än en vecka kvar och att jag knappt har börjar fundera på det här med julklappar ännu. Än mindre fått till det där julbaket.

Men allt det där ordnar sig ju. Jag känner mig layedback som en surfare, happy-go-lucky som en filippino och avslappnad som den allra bästa reseversionen av mig själv.

Foto: Elina Venttola

Gänget. Foto: Mariel Kim

 

6 Comments

 1. Hehe, är det något jag kommer ihåg från mitt besök på Filippinerna för några år sedan så är det maten. Och det var inte direkt till landets fördel, förutom de knapriga fläsksvålen jag köpte av en försäljare på en lokalbuss. De var underbara!

  • Gunilla Yourstone

   Det är det som är fördelen att åka på en arrangerad resa, att man får hjälp att plocka fram det göttigaste i matväg. Så jag har ätit bra på hela resan faktiskt. 🙂

 2. Det där intensiva känner vi ju igen … 😉 Intressant att också resa med resebyråfolk, kanske lite annorlunda!?

  • Gunilla Yourstone

   Ja intensivt, men också roligt. 🙂
   Resebyråfolk har ju en annan ingång. De tänker paketering och vilken grupp säljer jag det här till. Och mycket hotell vi de se. Intressant att höra dem resonera. 🙂

 3. Spännande komponering av folk, skulle gärna åka med resebyråfolk på en sån tripp för att få deras vinkel på det. 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Ja det var definitivt på ett annat sätt än att åka ett helt gäng bloggare. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *