Då har vi landat hemma igen efter vår resa till Maldiverna.

Vi har valt att köra lokalö-varianten på denna resa. Det vill säga att bo på mindre hotell på lokala öar i stället för att bo på lyxresort på särskilda resortöar.

Lokalö

Hur har vi haft det?

Jo tackar som frågar, vi har faktiskt haft det alldeles underbart. Maldiverna är lika vackert som vykortsbilderna vill göra gällande. Ingen trängsel någonstans heller. Kort sagt precis så som vi vill ha det på en klassisk tropisk strand-och-havs-resa. Solnedgångarna har fullständigt slagit knut på sig själva för att överträffa den föregående. Det har varit en stående ritual för oss att i lugn och ro och beväpnade med alla våra kameror, bevaka dem alla.

Att snorkla har gått superbra även för Christofer. Han var så pass tveksam innan att det skulle funka, så han packade faktiskt inte ens med sig någon snorklingsutrustning. Väl på plats i havet, med lånad utrustning, kändes dock allt invant och helt naturligt. Även att dyka ner under vattnet och hålla andan gick bara bra.

Går det att resa billigt på Maldiverna?

Men hur har det gått, har vi fått till en billigt budgetsemester, eller hur blev med reseekonomin? Lugn, bara lugn, utförlig rapport kommer runt den saken.

Vi har åtminstone spenderat en förmögenhet på smaskiga fruktdrinkar

Tempo på resan?

Som ni säkert har märkt, har vi varit ganska aktiva på sociala medier under resan. Vi har hållit ett, för oss lugnt tempo med en utflykt på några timmar per dag och i övrigt ganska mycket tid för lugn och ro. Då blir det gott om tid att ladda över och kolla igenom foton och fixa med sånt. Och gott om tid att bara vara förstås.

Vilka öar?

Två olika öar har vi provat, Ukulhas och Bodufolhudhoo. Två helt olika upplevelser som kompletterar varandra blev det, så vi är verkligen glada att vi valde två. Plus att vi besökt resortön Gangehi Island Resort & Spa över dagen. Just den resort som vi hade bokat i december 2018 och skulle ha bott på ett par nätter om inte Christofer fått sin stroke.
Vi kommer att rapportera om alla tre öarna i tur och ordning.

Solbränna?

Jawohl, si, da. Med betoning på bränna då. Så sjukt brända som vi lyckades bli under vår första dag på Maldiverna, ja det var länge sedan faktiskt. Och då smörjde vi oss väl, tyckte vi själva. Men våra ljusa svenska vinterhud rakt in i detta, liksom. Och en heldag på havet plus en sandbanksö utan naturlig skugga på det. Ja det blev helt enkelt för mycket. Vi hade kanske inte bokat det upplägget själva, men hängde på våra franska grannar och delade på kostnaden, därför blev det denna rivstart på resan. Till och med de mörkhyade franska killarna lyckades bränna sig för första gången i sina liv. Det säger väl en del om uv-index?

”30 är det nya 20” sa Christofer sen. Och 50 är det nya 30. För innan har vi kört solskyddsfaktor 30 som grund på våra resor och 20 när vi börjat känna oss lite ”ingådda” på resan. Men nu fick vi svitscha till 50 som standard och 30 som komplement. 20-flaskan har vi inte ens sneglat åt.

Sandbanksö

Bättre än safari?

Vi åkte ju inte till Maldiverna för att jobba på någon solbränna förstås. Vi åkte för att vi ville uppleva Maldivernas fantastiska marina djurliv. Och det har vi fått med råge! Underbara snorklingsutflykter och även djurupplevelser direkt vid stranden i form av stingrockor, hajar och drakfiskar bland annat. Det blir minst ett inlägg om detta också.

– Det här är ju nästan i klass med safari i Afrika tänkte jag andäktigt mer än en gång när jag stod cyklopöga mot öga med mantor, havssköldpaddor med mera.

När börjar rapporteringen?

Jag landar rakt in i ett högt tempo i veckan. Kvällsaktivitet med jobbet måndag, flyg och tåg till Borlänge tisdag morgon och tillbaka i Umeå igen till torsdag lunch. Och sen ner på jobb i Stockholm igen måndag-tisdag veckan efter för säkerhets skull.

Men vi ska försöka skriva och fixa bilder och undervattensfilmer så snabbt och mycket som möjligt. Vi får se vad vi lyckas pressa fram under veckan.

All rapportering från Maldiverna kommer att hamna här.

 

6 Comments

 1. Välkomna hem. Vi kom också igår. Långa köer och lång tid genom alla kontroller på Male flygplats så tur att vi hade gott om tid där. Håller med om att solen verkligen var stark. Vi var knappt ute i solen alls i början, satt i skuggan av parasoll/träd och läste, smörjde oss och hade t-shirt och tights när vi snorklade och ändå tog solen. Ser fram emot att läsa om livet på lokalöarna. Kan bli det nästa gång men min man tror han kommer sakna att ta en öl till maten. Jag tror jag kommer sakna att bara kunna stiga upp från sängen och gå ut och ta ett morgondopp. Vi gillade att sitta i skuggan på vår veranda och läsa och kunna gå i och bada när vi ville, känns lite jobbigt att behöva gå bort till någon bikinibeach för att bada. Men snorklingen är säkert lika fsntastisk och det är nog betydligt billigare.

  • Gunilla Yourstone

   På hemresan hade vi det lugnare med köer. Det blev tvärt om alltså, eftersom ni hade det lugnt vid inresa och vi hade kökaos då. 🙂
   Ölen går ju tyvärr inte att ordna på lokalön, men att bara kunna gå ner till vattnet funkar faktiskt om man väljer rätt boende.

 2. Åh vad det ser härligt ut!
  Ser fram emot att få läsa mer om eran resa 🙂

 3. Jessica

  Väntar med spänning på att läsa mera om er resa och det marina livet! Har varit en drömresa länge!!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *