Nu har vi landat hemma igen efter vår resa med mina ungdomar till Nordirland. En intensiv resa, som det oftast brukas för oss, där vi har hunnit mycket.

Stora upplevelser

Pubbesök på kvällarna med vår beskärda del av Guiness och pinfärsk fish and chips direkt från Nordatlanen. Massor av härlig utmanande hyrbilskörning på fel sida vägen och åt fel håll i rondeller. Samt förstås stora mängder irländsk natur.

Vi kunde efteråt konstatera att detta var en resa där upplevelserna blev större och större för varje dag, ju längre norrut vi tog oss på den irländska ön. Vi får se vilken ordning vi rapporterar här på bloggen? Ska vi börja med Dublin eller med den mycket mäktiga sista dagsutflykten tro?

Jag fattade i alla fall beslutet innan avresa att lämna datorn hemma denna gång. På de senaste resorna har det blivit så att jag mer och mer skrivit just-in-time under själva resorna. Det kan vara roligt att skriva direkt när man är som mest inspirerad och ”hög” på upplevelserna. Men också rätt stressande och uttröttande att få in skrivtid på kvällarna efter intensiva dagar. Så denna resa var skrivfri och ägnades istället åt 100% umgänge med min familj.

Brexit

Att vara utan gratis roaming i Nordirland, var stökigt och en ständig källa till frustration. När vi senast var i Storbritannien, förra våren köpte vi e-tjänsten Semestervecka av Telia. Men nu hade hela familjen precis bytt till Tele2 dagen före avresa, på grund av en mycket bra erbjudande på min nya iPhone14 och vi lyckade inte hitta något motsvarande hos dem.

Ett passfritt Europa?

Visste ni förresten att Schengen inte innefattar hela EU? Schengen är ju EU`s passfria område och vi har alltid trott att det omfattade hela EU (plus några länder till då). Men riktigt så enkelt är det inte.

Det visade sig nämligen på denna resa att Irland som ju är med i EU, inte är medlemmar av Schengen och därmed behövs pass när man reser dit. Vi hade alla med oss våra pass, det har vi alltid när vi reser, och vi skulle ju dessutom vidare till Nordirland denna gång, så inga problem så. Men vi blev förvånade när vi hamnade i en F-gate på Arlanda, bakom ”pass-ridån” så att säga. På hemväg var det även passkontroll in i Sverige och sedan en säkerhetskontroll för att återinträda på terminal 5. Lite stökigare än övriga EU alltså.

I efterhand googlade vi och Schengen är EU minus Irland, Bulgarien, Rumänien och Cypern. Och plus Island, Norge, Schweiz och Lichtenstein. Alltid lär man sig något nytt.

Förseningar och bagagestrul

Men hur gick själva dit- och hemresan undrar ju ni spänt. Förseningar? Borttappat bagage?

Mja, hyfsat ändå. Ditresan och halva hemresan med SAS gick helt klanderfritt. Sista flighten upp till Umeå blev en dryg timme försenad, men det kan man ju ta när man inte har några anslutningar att passa.

Väl på plats uppe i Umeå kom Alva och Eddies väska ut helt smashad. Jag skickade dem till reklamationsdisken medan vi andra väntade in väska 2. (vi reste med 2 väskor på 5 personer denna gång)

Plötsligt stoppade bagagebandet. En kille kom ut och sa att bandet var trasigt och att de skulle byta band. Efter en paus kommer så alla resterade väskor på det nya bandet. Utom vår. Hm. Fast i SAS-appen står det att väskan är lastad? Konstigt.

Vi släntar bort till reklamationsdisken igen.

– Min väska kom inte, säger jag. Fast appen säger att den är lastad på planet.
– Ja, jag kan ju inte veta vad det beror på! Säger tjejen. Fyll i den här blanketten!
– Jag menade inte att du ska veta vad som hänt, svarar jag. Men jag ville bara tala om att det står ”lastad”. Utifall att det kan vara så att den är kvarglömd på baksidan av bandet. Ni hade ju en del strul där bak. Skulle kunna vara värt att kolla en extra gång?

Motvilligt ringer tjejen till bagagegänget. Och jodå. De har ju en väska kvar när de kollar. En svart med orange adresslapp.

Så där sparade jag in en taxitransport för någon. Vem som nu betalar när det blir fel. Och vi fick med oss våra tandborstar hem också. I stället för utkörda nästa dag. Enkelt och praktiskt för alla inblandade.

Taxistrul

Så nu när mycket av flygstrulet tycks ha börjat lägga sig äntligen borde ju allt vara fine and dandy? Resandet blir åter lugnt och rofyllt?

Mja, för nu har en ny trend uppstått. Våra bokade flygtaxis har slutat komma. Först när jag åkte ner till Stockholm innan Toscana för att prata på en branschmässa. Den bokade flygtaxin dök aldrig upp. Christofer som, som tur var, var hemma, fick kasta sig in i vår egna bil och köra mig.

Sedan nu på väg till Dublin. Samma. Ingen taxi, utan vi fick stuva in oss i den egna bilen och långtidsparkera ute på flyget. Tur att det inte var så lång resa ändå. Kostnaden blev inte jättemycket dyrare jämfört med taxi.

Båda taxi-bilarna var alltså bokade och bekräftade i god tid innan och med uppgift om att de skulle köra till flyget. Vad mer kan man göra liksom och hur ska vi ta oss till flyget i framtiden om taxi har slutat att fungera?

Nåväl, som tur är ska vi inte flyga alls på länge nu. Och bilen har vi i garaget och tåget utanför dörren.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

12 Comments

 1. Elisabeth

  Tack för den passnyheten! Det hade jag ingen aning om (att Irland inte deltar i Schengen), och efter att ha bott ett antal år ”på kontinenten” är nationellt ID-kort det enda jag normalt tar med mig vid Europaresor, eftersom vi vant oss med att det räcker.

 2. Blir intressant att höra om Nordirland, då det är kvar på vår bucket list. Irland har vi varit till flera gånger och älskar det landet och människorna.
  Att bagage glöms att lastas på bagagebandet på Umeå flygplats har också hänt oss. Ingen väska kommer, gör reklamation, åker hem. Sen helt plötsligt, någon timme senare, SMS att väskan finns att hämta på flygplatsen. Trots att inga nya plan landat från Arlanda. Så den fanns där hela tiden.
  Strul med flygtaxi i Umeå har det ju varit i flera år. Om du hade haft VK… så har det nyligen varit flera artiklar om irritationen hos taxiförarna och taxibolaget, och några förare strejkade ett tag. Vi har haft så mycket problem med dem att vi inte längre vågar boka flygtaxi utan använder flygplatsparkeringen vid kortare resor eller blivit skjutsade av våra fantastiska grannar.

  • Gunilla Yourstone

   Vi reser så mycket att vi inte riktigt känner att vi kan utnyttja omgivningen till skjuts. Inte till blomvattning heller, vi reser ju båda mycket i jobbet också. 😅

 3. UllaStina

  Tack för upplysningen ang Irland! Har visserligen alltid med passet men hade varit snopet att bli stoppad
  Reser en hel del men inte lika mycket som ni. Har aldrig haft några problem med flygtaxi i Umeå. Förbokar alltid dagen innan, både för ut- och hemresa

  • Gunilla Yourstone

   Vi får hoppas att taxi börjar funka igen till hösten. Annars får vi väl börja åka flygbuss.

   • Även taxi på Arlanda verkar si och så. Fick för ett tag sedan åka ut mitt i natten då makens och några av hans kollegors förbokade taxi ej dök upp. Även en vännina fick för nån månad sen ett sms vid landning från taxibolaget att de tyvärr inte hade någon taxi tillgänglig, trots att de förbokat. Tur att det är på hemväg, det löser sig ju även om det tar längre tid och man vill hem så fort som möjligt. Värre om man ska till Arlanda och har ett flyg att passa och ingen egen bil att tillgå.

    • Gunilla Yourstone

     Struligt när det inte fungerar. Jag tänker att ett taxibolag inte borde ta en bokning om man inte vet att man kommer att klara att leverera.

 4. Taxistrul i Umeå låter inte bra alls.
  Vad händer??
  Alltid orolig inför våra resor.
  Några dagar går ju att parkera med egen bil, vilket vi gjort, men inte när vi är borta på långresor.

  • Gunilla Yourstone

   Ja det känns rätt kaosartat.
   Ta inte emot en beställning om ni inte kan leverera, tänker man ju. Men så jobbar inte taxi.

 5. Susanne

  Finns det mer att läsa om Irland någonstans i bloggen? 💚

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *