Nu har vi suttit still här hemma i Umeå i ett halvår. Det var lördagen den 26:e september förra året som vi anlände till Umeå järnvägsstation klockan 13:10. Promenerade den 100 metrarna till vårt hem, lyfte in och packade upp våra väskor. Efter att ha vandrat Skåneleden på Österlen i 5 dagar.

Sedan dess har vi suttit här. Jobbat hemifrån, promenerat, beställt hem mat från Coop, lagat vegetariska middagar, sett på Homeland och Tunna blå linjen, byggt på husbilen. Åkt till stugan 6 mil bort då och då. En gång tagit oss ända er till Övik några timmar för att besöka Isgrottan.

Har jag någonsin varit så länge i Umeå, sedan jag flyttade hit för 18 år sedan? Nej, förmodligen inte. Jag har inte levt mitt liv på det sättet. Aldrig suttit fast, varit nöjd, dragit mig för att åka. Utan alltid på väg, alltid tagit chansen, alltid haft idéer och uppslag, någon eller något som ska besökas.

Planer för våren

Planer och idéer har vi nu också förstås.

Gävle och Bergslagen

Imorgon åker vi faktiskt ner till Gävle och min pappa. Pappa har fått spruta 2 av vaccinet för 2 veckor sedan och är därmed nu immun. Vi kommer att vara hos honom i hans radhus i en vecka. Jag kommer att jobba därifrån de fyra arbetsdagar som är innan påsk och vi kommer att hjälpa honom med en del saker som behöver fixas.

Vi har också planer på att ge oss ut på ett par utflykter tillsammans.

Alltså, man måste ju fnissa lite åt sig själv. Att man kan känns sig så exalterad över en sån enkel sak som att man kommer på att man ska åka till Norberg i Västmanland för en dag. Norberg som jag ju varit till typ tusen gånger i min barndom, eftersom vi på den tiden hade släktingar där.
Nu är perspektiven förskjutna och Norberg känns som en ofattbar lyx.

Norberg

Öland

Vi har nämnt Öland förut. Vår förhoppning är fortfarande att ta oss ner till Öland i maj för vandring och naturupplevelser.

Öland

Kinnekulle

Sedan alla vackra bilder på sociala medier förra våren har jag drömt om att vandra på Kinnekulleleden när Ramslöken blommar. Detta hoppas vi kunna få till i år.

Ramslök

Planer för sommaren

Alla diffusa drömmar och förhoppningar om Europa i sommar är nedlagda nu. Det känns rätt tydligt att det inte kommer att vara läge. Men vi har lite andra planer.

Haparanda

Jag har börjar planera för en kortresa, typ weekend, till Haparanda i sommar. Den har potential att innehålla både världsarv, nationalparker och svenska ytterpunkter. Kort sagt allt vi vurmar för här i livet.

Haparanda skärgård. Foto: Lst Anna Berhan

Hälsingland och Dalarna

Runt midsommar blir det Dalarna. Vi ska ta med pappa, som ju är född och uppväxt i Dalarna, på en riktig landskapsroadtrip. Han ska, så mas han är, till exempel för första gången besöka Fulufjället och Njupeskär.

Njupeskär, Fulufjällets nationalpark. Foto: Tomas Franklin

Efter vårt korta stopp i Hälsingland förra sommaren, är vi sugna på mer av detta vackra landskap. Vi kommer vi att stanna till och uppleva mer på vägen till och från Dalarna.

Mjältön

I sommar måste det väl ändå vara dags? Att frakta ner kajakerna till Höga kusten och paddla över till Sveriges högsta ö, Mjältön. Kanske för en övernattning.

Hemlig födelsedagsresa

Förstås, en hemlig födelsedagsresa är ju planerad av Christofer. Jag har fått datum, men mer än så vet inte jag, förstås.

Padjelanta

Sist på sommaren, i slutet av augusti när alla andra återvänt till civilisationen och vardagen, då är det dags för oss att åka till fjälls och genomföra årets fjällvandring. Padjelanta tänker vi oss denna gång.

foto: Mikael Svensson/Johnér

 

8 Comments

 1. Härligt med lite planer ändå! Våra planer är lite luddiga än så länge, men vi kommer rulla med husbilen i alla fall. Ministart i påsk. Fint att ni kan besöka din pappa! Och spännande med födelsedagsresan!!!

  • Gunilla Yourstone

   Det är ju nästan ingen ide att vara för tydlig i sina planer än, för man vet ju inte vart saker och ting tar vägen nu för tiden.
   Ja underbart att pappa är igenom och färdigvaccinerad.

 2. Härligt att ni kan besöka din pappa nu! Och det låter som härliga planer för våren och sommaren. Jag körde lite Google Street View i Norberg häromdagen, varför minns jag inte ens nu, men skrev genast upp det på min lista över platser att besöka för det verkade finnas många fina gamla hus där och jag är svag för sådana miljöer. 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Jag tror att jag har underskattat orten Norberg. Har ju mest bara besökt min faster där, men har insett nu att det finns en massa intressant där.

 3. Vi kan bara rekommendera Kinnekulle i månadsskiftet maj – juni. Då brukar Munkängarna vara täckta av blommande ramslök, guckuskon blomma vid Hjälmesäter och Österplana hed vara full med orkidéer. För ett 10-tal år sedan gick jag Kinnekulle leden med full packning och tältade i en kohage, inför en fjällvandring, för att se hur det var att bära tung ryggsäck. Så vackert!

  • Gunilla Yourstone

   Ja det verkar helt underbart! 🙂
   Tyvärr har vi ju rätt långt till Kinnekulle, vi får se om det går att ta på hemväg från Öland eller om vi kan ta en separat tur ner.

 4. Det blir en fin vår- och resesommar för er!

  • Gunilla Yourstone

   Ja Sverige är inte så tokigt, jag skulle kunna vänja mig vid att bara resa i Sverige om man bara slapp vintern! 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *