På fredag kväll har någon lagt ut en häftig bild i en av mina vandringsgrupper på Facebook. Isgrottan. Finns strax utanför Övik, visar det sig. SMHI-appen visar strålande sol hela helgen. Så ringer Alva och frågar om hon och några klasskompisar kan se Mello hos oss.

Tre oberoende och parallella händelser som får oss att packa och åka ut till vår stuga i Järnäsklubb över helgen. Klubben måste skottas fram. Förstås. Och eldas upp och varm. Mello ser vi, Christofer och jag, på min padda. Fast vi ser inte klart, för det känns rätt avslaget i publiklös tappning. På söndag morgon gnistar solen i snön. Havet är fortfarande öppet en bit ut, men vi se skoteråkare och skidåkare ge sig ut på isen i solen. Upptäcker några siluetter mitt på isen en bra bit ut, riktar nyfiket kikaren åt deras håll. Och det är 3 dovhjortar som står där ute. Vad har de på havet att göra, undrar man ju?

Isgrottan

Vårt besök i Isgrottan

Men sen är det Övik och Isgrottan som gäller. Sundåsens Handelsträdgård i Sund/Domsjö söder i Övik är riktmärket. Sedan ska resten lösa sig av sig självt har Facebook och Google lovat. Om man bara fortsätter längs den vägen.

Jodå, Högakustenleden går här också.

1 timme att köra drygt, här har jag varit många gånger, men inte på 15 år nu. Fabriken i fokus, dominerar samhället. Nu Holmen AB. Då MoDo. Som fick ge namn åt ett hockeylag också. Fabriken och hockeyn. De två nav som hela samhället kretsar kring.

Vid den stängda handelsträdgården har någon skottat fram en parkeringsplats. Tar 20 kr i avgift. En skottad väg leder in bakom bommen. En skylt ”Isgrottan” visar vägen in på en stig. Vi är många på väg idag. Ett lämmeltåg av 3-generationsfamiljer som Corona-umgås. Pulkor, täckjackor, matsäckar, vedtravar ska med. Skotrarna hörs runt om oss i skogen.


Vi går svagt uppåt i 1,5 kilometer kanske. Sen är den där. En liten kö utanför. Så här i virustider och allt. Man gör bäst i att gå in ett sällskap i taget.

Isgrottan
Isgrottan  Isgrottan


Och ut, åker man enklast kana på rumpan. Better safe than sorry.


Hur har Isgrottan uppstått?

Isen utanför Isgrottan består av svallis. Svallis bildas på vintern när vatten rinner fram och fryser i flera lager.
Vid minusgrader i luften under vintertid kan det fortfarande vara plusgrader i marken och vatten kan då rinna ut i omgivningen och frysa där till is. På sommaren brukar detta läckvatten dunsta bort eller absorberas av marken. Svallisen bildar ofta flera skikt och blir vågig eftersom vattnet som tränger fram ur marken flödar och fryser ojämnt. Både vattenflödet och lufttemperaturen varierar under dygnet.

Isgrottan Isgrottan
Isgrottan
Isgrottan

Är det alltid så här mycket folk?

Jag känner att frågan hänger i luften och kräver ett svar. Frågar en lokalbo på plats.

– Det har väl blivit extra nu med pandemin, svarar man mig. När alla vill ut och umgås. Och så är ju skyltarna nyuppsatta. Förr måste man själv veta var man skulle gå.

Jaha, det som ante oss. Nu återstår bara att klättra upp på berget ovanför Isgrottan. Och blicka ut över Domsjö, Övik och fabriken. Fabriken och hockeyn. Hockeyn och fabriken. De två som allt kretsar kring.

Övik anas där borta
Fabriken

Så hittar du till Isgrottan

Ställ in GSP:en eller Google Maps på Sundåsens Handelsträdgård. Väl där fortsätter du med bilen längs samma väg tills en bom och en vägskylt säger stopp. Sedan är det skyltat.

1,3 km är det att gå cirka.

Själva Isgrottan ligger 50 meter till vänster om stigen, en bit upp på berget, men syns bra från stigen.Läs också: Skeppsmalen och Skagsudde – Höga kustens norra utpost

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och Bloglovin.

 

6 Comments

 1. Wow vilken cool grotta! Love it!

 2. Marianne

  Häftigt ställe !

  • Gunilla Yourstone

   Ja men verkligen! En rolig utflykt. 🙂
   Tur vi hann också för nu är vi Västerbottningar belagda med reseförbud.

 3. Isgrottan är ju urläcker!
  Med reservation för att verka lite bakom flötet, men det är inget som man kan besöka på sommaren?
  Eller, bevaras den under sommaren och fryser på igen på vintern? Eller är det bara under vintersäsongen?

  • Gunilla Yourstone

   Nej det är bara på vintern som det är en isgrotta på denna plats. Den bildas på nytt varje år när det fryser.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *