En tågluff blir ju lätt en kostsam historia hur som haver. Man är borta länge och besöker många olika platser, då blir det svårare att komma ner i kostnad motför om man stannar länge på samma plats. I år märkte vi dessutom av en stor skillnad mot förra året. Inflation och kronans fall var högst märkbara på konstandsläget.
Så hur tågluffar man billigt? Går det ens? Här kommer våra bästa tips.

1. Nattåg

Att åka nattåg är ett smart sätt att spara pengar. Biljetter i sittvagn eller i delad liggvagn blir mycket billigare än att sova på hotell. Vi provade delad liggvagn på vägen hem denna gång och tyckte att vi fick till en god natt sömn trots att vi delade kupé med en finsk småbarnsfamilj.

Nattåg

2. Vandrarhem, lägenhet mm

Hotell i Europa har verkligen blivit dyrt, här kan man tjäna pengar genom att hitta billigare boendeformer. Vandrarhem, hotellrum med delat badrum, sovsal etc. Om man är fler än 2 som reser är hyrd lägenhet oftast ett prisvärt alternativ.
Att bo en bit utanför stadskärnan brukar också vara mer prisvärt. I städer som tex Berlin kan det dessutom medföra ett mervärde att upptäcka en okänd, spännande stadsdel.

För oss har det alltid lönat sig att boka boenden i förväg. Boenden som bokas samma dag blir lätt en dyr affär.

Ett av många hotell vi bott på under tågluffar. Dock inte det billigaste.

3. Rabatter/erbjudanden

Ibland finns det rabatterbjudanden på själva tågluffarkortet. Om man passar på att köpa då kan man spara en slant.

4. Antal dagar på kortet

Färre resdagar kostar mindre. Ibland kan det löna sig att lösa separata biljetter utanför tågluffarkortet vissa dagar när man reser kortare sträckor. För att istället kunna gå ner till ett billigare kort med färre resdagar. Man får räka efter och vara lite klurig.

5. Alternativt tågluffarkort

Känns tågluffen oöverstigligt dyr? Då kan man faktiskt överväga ett annat kort. Tyskland har tex sina tågluffarkort för 49 Euro. Då åker man fritt med regionaltågen i en månad inom Tyskland.

Hur tågluffar man billigt
Regionaltåg i Tyskland

SJ har tågluffarkort inom Sverige. 10 dagar kostar 1995 kr för ungdom och 2995 för vuxen.
Eller tågluffa enbart med Norrtåg i 20 dagar för 499 kronor.

6. Skippa restaurangerna

Att äta på restaurang är dyrt. Har man kokmöjligheter på boendet kan man laga egen mat. Men även om man inte har det brukar det gå fint att hitta och köpa olika typer av helt okej färdigmat att äta på rummet, på tåget eller ute på utflykt.

Järnvägsstationerna är ofta dyrare, så köp din lunchmacka till tåget någon annanstans.

7. Vandring och gratis aktiviteter

Man kan också välja bort de dyraste sevärdheterna och aktiviteterna på sin luff. Vandring är ju tex alltid helt gratis. Stadspromenader och strosande likaså.

I Österrike har flera orter, tex Hinterglemm och Schladming ett sommarkort som boendeturister som övernattar i området får gratis. Där ingår linbanor och bussar.

Prova att googla på gratis aktiviteter och sevärdheter för aktuell stad.

Vandring är gratis!

8. Billiga länder

Det är stor prisskillnad på olika länder i Europa. Schweiz är det i särklass dyraste landet vi har besökt. Vill man ha det så billigt som möjligt ska man definitivt undvika Schweiz. Östeuropa är billigare än väst fortfarande. Tyskland och Österrike har ett bättre kostnadsläge än tex Frankrike och Italien.

Dessutom, i Tyskland och Österrike krävs inga (dyra) platsbiljetter för att åka med tåget. Det är bara att åka med för den som har tågluffarkort.

Hur tågluffar man billigt
Bratislava är billigare än väst

9. Billiga destinationer

Men sedan gör man klokt i att välja ort med omsorg också. Kända turistorter och storstäder är ofta dyra, men en mindre okänd ort har ett mycket bättre kostnadsläge.

I Karlsruhe i Tyskland åt vi middag för två och varsina två hembryggda öl för totalt 38 Euro. Det får man knappt 1 varmrätt för i Schweiz och en motsvarande middag i tex München halkar lätt iväg till 60 Euro.

I Karlsruhe hittade vi även resans billigaste hotell.

Vad vi gjorde i Karlsruhe? Ja det kommer ett helt inlägg om det så småningom.

Hur tågluffar man billigt
Karlsruhe

10. Fylla vattenflaskan

Sen köper du väl inte flaskvatten i Europa hoppas jag. Det är helt onödigt, allt vatten går att dricka. Ta med en bra flaska på luffen och fyll på från hotellrummet, från fontäner på stan och från toan på lunchrestaurangen.

Hur tågluffar man billigt

Läs också: Vad kostar en tågluff egentligen? – vår kalkyl

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

5 Comments

  1. Bra tips! Just det där med att inte alltid äta ute och försöka hitta lite billigare boenden försöker vi också göra.

  2. Klara L

    Hej!

    Jag upplever att kostnaden för tågluff blivit väldigt hög jämfört med när jag var ute sist, 2019. Det beror givetvis delvis på det ekonomiska läget i världen, men det känns väldigt tråkigt eftersom vår förhoppning är att kunna tågluffa fler gånger. Gick igenom er kostnadskalkyl från 2022, såg att ni skrev att ni upplevde stor prisskillnad 2023 när ni va ute. Jag undrar hur stor prisskillnaden var? Om du kan tänka dig dela det?

    • Gunilla Yourstone

      Hej, jag skulle gärna dela om jag hade uppgifterna, men 2023 räknade jag aldrig ihop, så jag vet faktiskt inte. Men kanske 15% dyrare?

  3. Ingmar Kroon

    Jag tycker att punkt 5 är väldigt intressant. Om man driver det ett steg längre är frågan om man ens ska ha interrailkort. Det blir förstås ett jäkla pussel med alla olika kort och biljetter, men för den som orkar finns det nog pengar att spara. Speciellt om man ibland väljer att åka Flixbus som alternativ till tåg.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *