Vi blir ombedda att skriva det här inlägget. Av flera läsare faktiskt. Och då faller vi förstås till föga och gör som vi blir tillsagda.

Fastän vi egentligen har slutat med det här att redovisa våra kostnader på resa. För det blir så lätt tråkiga och ”näsvisa” kommentarer av det. Men okej, nu kör vi i alla fall. Om inte annat blir det väl en slags stresstest för att se hur många av trollen som håller i och håller ut på bloggen sedan pandemin ebbat ut.

Vad kostar en tågluff

Vad kostar på en tågluff?

Vilka kostnadsposter är det vi talar om här? På en tågluff kan man dela upp det i följande delkomponenter:

  • Interrailkortet
  • Platsbiljetter
  • Boende
  • Mat
  • Sevärdheter

Vad varje komponent kostar beror förstås på. Vilket Interrailkort man väljer, hur många platsbiljetter man köper, hur dyrt eller billigt man väljer att bo, vad man äter och hur, hur många saker som kostar pengar som man väljer att göra på sin luff. Samt även hur dyra länder man besöker. Priserna varierar rätt kraftigt från land till land ibland. Tyskland och Österrike kändes väldigt lika i pris, men när vi åkte in i Schweiz blev allt direkt 50% dyrare.

Nedanstående är inte våra egna exakta kostnader utan mer generella beräkningar utifrån våra snittkostnader.

Interrailkort

Hur mycket Interrailkortet kostar beror på flera saker. Hur gammal man är, om man vill åka i 1:a eller 2:a klass, hur länge man ska vara borta, hur många resdagar man behöver och/eller hur stor frihet man vill betala för.

Vi köpte kortet 15 resdagar på 2 månader, 2-klass, vuxen. Det kostar ordinariepris 4926 kr. Vi köpte när Europa Runt hade rabatt men om detta ska vara en generell kalkyl så är det ju ordinarie pris som gäller.

Vad kostar en tågluff

Platsbiljetter

Här kan kostnaden variera stort, beroende på om man åker nattåg eller ej och hur många platsbiljetter man vill och/eller måste boka. Vi reste mest i länder som inte kräver platsbiljett och åkte inga nattåg så våra kostnader blev låga. Totalt 625 per person.

Dagtåg. Då se man ju allt.

Hotell

Vi bodde hela tiden på riktiga hotell med egen badrum, inga hostels eller liknande. Vi åkte heller inga nattåg, det blev därför hotell alla nätter vi var borta. Vi valde oftast hotell i det billigare spektrat, men inte alltid. Och hade inget problem med att gå upp en hundralapp eller så för ett lite bättre läge t.ex.

Medelpriser per natt blev 1300 kr för oss. Eftersom vi var ute i 22 nätter och delade på kostnaden på två personer blir det totalt  14300 kr per person.

Vad kostar en tågluff

Mat

Här har man ju möjlighet att påverka jättemycket själv. Vi åt oftast middagen på restaurang. Utom i Alsace där vi var rätt trötta på restauranglivet och istället köpte upp mat till vår lilla lägenhet som vi hade där. Luncherna kunde bli lite allt möjligt. Ibland på restaurang, ibland en matsäck på tåget.

Generellt kostade middagarna oftast 40-50 Euro för två och luncherna 10-30 Euro för två. Totalt blir matkostnaden då 7500 kr per person.

Vad kostar en tågluff

Sevärdheter

När vi är ute och reser vill vi göra och se saker. Hoppar sällan över på grund av kostnaden. Å andra sidan var många av våra aktiviteter vandringar och de är ju gratis. I Hinterglemm i Österrike ingick ett kort med gratis tillgång till alla bussar och linbanor i hotellvistelsen.

Några prisexempel på sevärdheter vi besökte:

  • Borgen Hohenwerfen kostade 150 kr/person
  • Burg Eltz kostade 120 kr/pers
  • Isgrottan Eisriesenwelt 350 kr/pers
  • Turistbanan Brienz Rothornbahn 800 kr för en tur och returbiljett (jag köpte bara en enkel resa)
  • Salzburg card kostar 400 kr för 72 timmar

Totalt tänker vi 1700 kr på sevärdheter per person.

Summa summarum

Då har vi kommit till den kritiska punkten, vad kostar en tågluff per person? Vi summerar ihop det till 29.000 kr per person för en tågluff som varar i 23 dagar. Hepp.

Läs alla inlägg från vår tågluff 2022 här.

Vad kostar en tågluff
Vad kostar en tågluff? – det beror ju på vem man är och hur man reser förstås.

Läs också: Allt du måste veta om tågluff – eller i alla fall det vi lärt oss från vår tågluff

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

14 Comments

  1. Tack för genomgång! Alltid kul att se hur folk räknar, vad som prioriteras och vad allt kostar i slutändan. Tågen var ju grymt prisvärda! Vad hade samma rutt kostat i 1 klass och hade ni fortfarande behövt platsbiljetter då?

    • Gunilla Yourstone

      Första klass är märkbart dyrare, kanske 2000. (Hinner inte kolla nu) man behöver platsbiljett även då.
      Hade ju varit lyxigt så jag sneglade faktiskt lite, lite på det.

  2. Ingmar Kroon

    Absolut rimligt. Det kan bli billigare i vissa länder, typ Portugal. Att resa ensam blir dyrare, eftersom ett dubbelrum inte kostar dubbelt så mycket som ett enkelrum. Jag hamnar numera på samma nivå som ni. Det handlar ju om vuxen-tågluff. Som 20-åring kunde jag klara mig på en bråkdel av kostnaden. Kul då, otänkbart nu.

    • Gunilla Yourstone

      Precis, medelålders resande. När jag var 19 flygluffade jag i 5 veckor i USA för under 20.000 kr inkl resan dit! Men nu vill jag ha en annan standard.

  3. Tack för detta! Självfallet kan en påverka kostnaden, både upp och ner, beroende på egna val. Hoppas ni slipper trista kommentarer, jag är i alla fall glad för informationen.

    • Gunilla Yourstone

      Ja vill man resa billigt kan man ju bo annorlunda och köpa maten på supermarkets. 👍

  4. Martina

    Bra inlägg👏

  5. Doris Fröberg

    Kan konstatera att totalsumman är rätt hög men det är också många dagar. När vi var unga åkte vi runt med greyhoundbuss tre veckor i västra USA och hade i snitt varannan natt på bussen för att spara både tid och pengar. Det skulle vi aldrig orka nu som 60+. På senare år har vi flera gånger lagt 28-30 tusen på en resa som varar 6-7nätter. Vi åker aldrig all inklusive och sällan charter. Då är er resa rätt billig.

  6. Alexandra

    Tack för det här inlägget! Jag har precis börjat kika på tågluff inför nästa vår 😊 kommer dock försöka komma ner I pris för boende en smula. Svår avvägning det där med bekvämlighet kontra pris 😂

    • Gunilla Yourstone

      Det går helt klar att bo billigare än oss om man gör andra val. 👍

  7. Intressant. Jag räknade ihop min och min sons tågluff från förra sommaren, och jag inser att vi landar på nästan samma peng. Nu var hans interrailkort förvisso gratis men å andra sidan flög vi hem från Kroatien så det jämnar ut sig där.

    https://tastelikechicken.se/2022/june/far-son-interrail-2022-kostnader.html

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *