Ikväll bär det av igen. Vi åker till först Victoriafallen och sedan Kruger-parken i Sydafrika.

Vi bokade denna resa på tåget ner till ett resebloggar-event i Stockholm i juni förra året. En pang-biljett från Umeå via Stockholm och Addis Abeba i Etiopien. Etiopian Airlines flyger. Endast 5500 kr/person och bra tider.  Ett halvår senare kom mejlet om ändrade flygtider. Nu skulle planet från Addis Abeba till Victoria Falls först ner till Gaborone i Botswana, innan det vänder uppåt igen till Victoria Falls i Zimbabwe. 3,5 timmar extra tar den lilla svängen.

Nåväl känn lugnet, sånt händer.

Botswana – men nej vi ska bara se flygplatsen

Igår kom ett mejl om att flygresan nu kostar 400 kr mer per person p.g.a. den nya flygskatten. Inbetalas till ett konto. Etiopian Airlines tillhanda senast 1 dygn innan avresa. Fast hinner pengarna komma fram för oss, ganska tight om tiden? Alternativt betala vid incheckning. Hoppas vi kan göra det i Umeå då, så vi slipper stressa runt på Arlanda med det, kort transittid som vi nu har?
Nåväl, vi känner lugnet, sånt här händer ju. Och flyget behöver ju helt klart beskattas hårdare.

Man har ju hört att ”Victoriafallen det är dyrt det”. Måste ha varit förr i tiden, tänker jag kaxigt, när jag hittar biljetterna enligt ovan. Och sedan ett hotell med gångavstånd till fallen för 500 kr/natt. Säger till Christofer, lugnande några veckor innan att nu tillkommer ju nästan inga kostnader. Alla flyg och alla boenden är betalda. Och i Kruger ingår ju allt.

Sen börjar vi räkna fickpengar till Victoriafallen. Victoriafallen ligger ju på gränsen mellan Zimbabwe och Zambia. Båda länderna har varsin park med varsitt inträde som ska betalas. Inte så billigt heller. Inträdet gäller bara för en gång. Går man ut och vill in igen, får man betala igen.

Sedan kostar visumen också till respektive land. Inte så billigt heller, faktiskt. Vi vill ju både se fallen från Zambiasidan också och sedan ska vi flyga vidare från Livingstone i Zambia på måndag. (det var det flyget jag hittade direkt till Kruger) Tusenlappar. Sen vill man ju göra lite aktiviteter också. Sunset cruise? Helikopter över fallen? När man nu ändå är där, once in a lifetime?

Och så ska vi äta, som vanligt. Och åka taxi till och från flygplatser.
Allt måste betalas cash med pengar som måste medföras från Sverige. Zimbabwe har ju cash-brist, remember?

Det slutar med att Christofer tar ut 1000 USD. För 2 dygn. Victoriafallen ÄR dyrt!

 

 

6 Comments

 1. Jag åkte dit med Rosa Bussarna för två år sedan, 5 veckor genom zambia, zimbabwe, malawi, kenya och tanzania (+ 24 h i etiopien på lyxhotell som bonus pga inställt flyg). 50 papp betalade jag för den resan, inklusive flyg, allt boende (mestadels på bussen), mat och fickpengar och en svindyr luftballongsfärd över masai mara (det var min once in i lifetime). Jag minns inte alls att vic falls va dyrt, men inträdet ingick kanske i resan. Jag gjorde en lejonvandring där som jag läste på jättemycket om innan jag bestämde mig, men nu i efterhand både är glad för stt jag gjorde, klappa lejon va ju wow, men också har ångest för…man vet ju aldrig. Hur bra än parkerna säger att dom är så är det svårt att veta vad som egentligen sker med lejonen.

  • Gunilla Yourstone

   Mja, kanske bäst att undvika alla parker där man ska klappa djur som, om de själva fick välja aldrig skulle tillåta det? Människan är ju lejonets värsta fiende.

 2. Margareta

  Dyrt men häftigt! Har vänner som är där NU och har delat bilder med fantastiska vyer över fallen! Oerhört mäktigt!
  Rekommenderar helikopterturen…
  Finns också på ”listan” 😊 Men just hemkommen från Tibet och Everest Base Camp ska jag väl inte klaga..
  Enjoy!

  • Gunilla Yourstone

   Åh nu längtar vi ännu mer! 🙂
   Tibet och Everest Base Camp känns verkligen inte fel det heller! 🙂

 3. Helikoptertur om man har råd. Sunset Cruise absolut. Stilla och vackert. Jag kan fortfarande känna dofterna…

  • Gunilla Yourstone

   Jo vi har bokat helikopterturen nu…
   Låter härligt med Sunset Cruise och dofterna! 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *