Ja, idag fyller alltså Alva 18 år. På Håkan-dagen efter morfar Håkan.

18 år är ju stort, för då är man myndig och i någon mån kan väl föräldrauppdraget anses avslutat. Även om 99,9% av dagens ungdomar går i gymnasiet till 19 år och föräldrar-barn-roller då kvarstår relativt oförändrade i ett år till, så är myndig ändå myndig. Det man inte har lärt dem av allmänbildning, allmänt folkvett och hyfs, man kan inte räkna med att de tillgodogör sig senare heller. Typ.

Alva kyrka på Gotland

Alva har ju varit, i likhet med precis alla andra barn, ett förunderligt, enastående och alldeles unikt barn. Det är ju så de är skapade.

Som spädbarn aldrig grinig, kinkig eller besvärlig. Sov på beställning och gärna många timmar i taget. Till skillnad från alla andra spädbarn jag träffat, skrek hon inte när hon väl vaknade, utan låg bara där och studerade himmel, tak, eller insidan på sig vagn med stora ljusblå ögon tills hon blev upplockad.

Hon behövde aldrig underhållas, utan satt eller låg snällt på en filt och dolade på med det som fanns för handen. Rev aldrig i skåp och lådor i köket, så någon barnsäkring behövdes aldrig. Åt alltid allt som serverades.

Ett enkelt barn med andra ord. Som det var enkelt att känna sig som en bra mamma till.

Som skolbarn kreativ, skapande och konstnärlig. Struntade i den där tweenie-grejen, utan var barn länge, länge. Lekte hund, klädde ut sig och showade. Skrev böcker och lade upp dockteater på Youtube.

Genom åren har hon fortsatt just som en kombination av detta. Godhjärtad, omtänksam, påhittig, smart, intellektuell, litterär, studiebegåvad. Mån om andra och alltid vänlig. Samt lite lagom disträ.

Vi har gillat samma saker Alva och jag. Djur, natur och friluftsliv, böcker och läsning. Att resa till spännande platser ihop. Aldrig all-inclusive med gratis glass och vattenland. Hellre då papegojor i Brasilien, gamla fort runt Gardasjön och gorillor i Uganda.

Med packhäst i Jorm
Papegojor i Brasilien
Schimpans-spaning i Uganda
High Tea i Dubai
Likadana Odd Molly-toppar i Venedig

Hade saker varit som de en gång var, hade vi åkt till New York tillsammans just precis nu. Nu får det vänta tills världen blir sig lik igen. Om hon vill resa med mig fortfarande. När världen till slut är sig lik.

Grattis Alva!

 

4 Comments

  1. Stort GRATTIS till ALVA på födelsedagen.

    • Gunilla Yourstone

      Tack hälsar Alva som på väg iväg till överraskningskalas med vännerna. 🙂

  2. Marianne

    Grattis till dottern, så fin och så lika sin mor !

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *