Att resa är ju förstås ett rent nöje, men det som kan göra oss lite lätt trötta ibland är dessa eviga inrikes-transfers mellan Umeå där vi bor och Arlanda. Ett extra ”onödigt” resande, som dessutom kostar extra pengar, bara för att ta sig till startpunkten för sin spännande utland-resa, liksom.
Idag reder vi ut, en gång för alla: Vilka är alternativen och hur ordnar man den smidigaste och bästa inrikestransfern?
Direktflyg till slutdestinationen utan inrikestransfer
Ja vi vet att det finns direktflyg från flera norrländska städer. Detta är mest charterflyg som bara går vissa utvalda avgångar och till några få orter. Men lyckas man pricka in rätt, dvs man vill faktiskt åka till Rhodos, önskar avfärd i maj och dessutom önskar stanna på pricken en vecka, är ju detta ett fenomenal sätt att ta sig fram.
Enstaka andra direkt-flyg finns också (eller har funnits), som t.ex. Umeå-Helsingfors och Skellefteå-London. Se respektive flygplats hemsida för korrekt information.
En genomgående biljett som sitter ihop till slutdestinationen
Dvs. man köper helt enkelt en flygbiljett Umeå-Split.
Mumma. Detta är förstås ett smidigt sätt att flyga!
Men genomgående menar vi att flygresan går via en annan flygplats (vanligen Arlanda) och att biljetten köpts ihop som en biljett.
Det som gäller här är att flygbolaget som sålt biljetten tar ansvar för att du kommer fram till din slutdestination. Om första flyget är försenat, kommer plan nr 2, antingen vänta in dig, eller så ordnar flygbolaget med dig på nästa plan utan kostnad. De ordnar även en övernattning om det skulle behövas.
Så här vill man ju helst resa som norrlänning!
Problemet är bara att dessa biljetter ofta kan bli dyra.
Till att börja med är det inte alla flygbolag som samarbetar. I regel måste flight nr 2 (och 3 om sådan finns) ske med samma bolag som flight nr 1, eller åtminstone tillhöra samma flygallians (som tex. Star Allians).
Och eftersom flight nr 1 alltså är ett inrikesflyg som körs av antingen SAS, Norwegian eller Malmö Aviation, är det alltså deras flighter eller allianser man är hänvisad till.
Utanför dessa allianser kan priset lätt halka upp till smått skrattretande nivåer som nedan t.ex. där Umeå – Colombo (Sri Lanka) kostar 35.000 kr per person.
Men även om biljetten finns inom tex. Star Alliance, kan priset lätt skena iväg till nivåer på runt 4000 kr per person inom Europa. Och det vill man ju inte betala, snål som man är av naturen.
I andra fall finns biljetten till rimligt pris men innehåller övernattningar i Stockholm (eller någon annanstans i världen) på både in och utresa. Något man kanske inte tänkt sig för en resa inom Europa.
Vi brukar alltid prov-söka genomgående-biljett-alternativet. Ibland har man tur och hittar något riktigt bra. Men oftast går man tyvärr bet.
Bil
Att köra ner till Arlanda funkar alltid. Givet att man har körkort och bil då… Priset blir gynnsammare ju fler man är i bilen förstås. Långtidsparkering på Arlanda kostar mellan 750 och 1300 kr för 2 veckor. Bensin tillkommer.
Inrikes-flyg-transfer
Återstår det tröttsamma harvandet med två biljetter. En fin-fin biljett från Arlanda till slutdestinationen och en inrikes-biljett köpt på annat håll. Båda till rätt pris, men med den nackdelen att om det ena är försenat så skiter sig det andra. Big time.
Det tillhör för övrigt standard-snyft-reportaget varje jul i lokalpressen här uppe. Berättelsen om familjen (nya varje gång förstås) som pga. snöoväder missat Thailandsplanet från Arlanda och får ställa in hela semestern.
Här bör man alltså boka med marginaler. Hur långa marginaler får man avgöra från fall till fall. Vilka blir följderna om jag missar mitt plan? Förmodligen mindre för en weekend till Tallinn än för drömresan till Asien över jul och tillika 50-årsdagen?
I det senare fallet bör man faktiskt ha så pass stora marginaler att man kan sätta sig i bilen och köra ner i stället… vilket ofta leder till slutsatsen att en övernattning är nödvändig.
Tåg
Samma problemställningar angående förseningar som för inrikesflyget.
Annars miljövänligt och riktigt billigt om man bokar när lågprisbiljetterna släpps 90 dagar innan avresa. Billigaste enkelbiljetten Umeå – Arlanda kostar i skrivande stund 386 kr.
Övernattning på Arlanda / i Stockholm
Här måste vi först råda norrlänningen att rannsaka sitt kontaktnät. Finns släktingar/barndomsvänner/gamla kollegor eller dylikt i Stockholmsregionen? Ju närmare Arlanda desto bättre. Om så är fallet, är det ju förstklassigt att åka ner redan kvällen innan, övernatta hos släktingen/barndomsvännen/kollegan i lugn och ro för att sen ta sig ut till Arlanda på avresedagen, som vilken civiliserad människa som helst.
Om kontaktnät saknas eller är förbrukat, är en övernattning på Arlanda inte helt fel heller. Kostar mer än tremänningens bäddsoffa, men ligger smidigt till logistiskt på avresedagen och erbjuder en finfin möjlighet att inleda semestern med lite guldkant.
Hotellrum har vi hittat från någonstans 600 kr och uppåt.
Hur gör vi själva?
Själva åker vi nästan alltid tåg till Gävle kvällen innan avresa. Sussar gott hos mamma och pappa i Gävle innan vi på avresedagen tar tåget ner till Arlanda (med lilla pappsen som stand-by-chaufför om tåget skulle krångla).
Välkommen att följa 4000mil.se på Facebook för fler resetips och reseberättelser.
Precis så här är det att bo i Norrland. Vi åker till Florida den 2:a och hade bokat sista flyget från Östersund den första, men fegade ur (finns alltid risk för snöstorm eller dimma) och bokade om till ett tidigare plan så nu kommer vi att tillbringa ett antal timmar på Arlanda på nyårsdagen. Men precis som ni skriver får man göra det till en start på semestern och lite extra guldkant. Däremot är jag inte speciellt förtjust i att övernatta på Arlanda på vägen hem, då hägrar hemmet så snart som möjligt.
Vi åker också den 2:a (till Zanzibar), men tar sista flyget den 1:a ner till Arlanda. Men händer det något så kommer vi att få köra hela natten… 🙂
Hem är segt, håller med. Då vill man bara hem.
Jag som kan tycka att det är nog besvärligt med transfern karlstad – Arlanda 😉 Visst är det fascinerande när man upptäcker att flygbiljetten från hemorten till Stockholm är dyrare än den som kan ta en runt halva jordklotet.
Ja, eller när Arlandaexpress in till Stockholm är dyrare än flygbiljetten Umeå-Arlanda. 🙂
Håller helt med!
Vi bor ju också i Umeå.
Vi åker alltid ner dagen innan , i god tid, och övernattar på Hotell/Arlanda.
Detta när vi gör våra långresor.
Förr i tiden var jag mer våghalsig, åkte alltid från Umeå samma dag, ibland med genomgående biljett.
När vi sedan åker hemåt blir det oftast trista väntetider på Arlanda.
GOD JUL
Titti på hotell snart på väg till Thailand.
Ja det känns ju säkrast att åka ner dagen innan. Vi har tur som har mina föräldrar i Gävle, det gör att det blir lite billigare än att bo på hotell på Arlanda. Dessutom brukar de passa hunden när vi är borta. 🙂
Huden gör för övrigt att vi dessvärre måste åka tåg hem sen också. Segt om man har en långflygning i ryggen.