Karibien eller Sydostasien? Vilken destination är bäst för vinterresan?
De flesta svenskar åker nog oftare till Sydostasien än till Karibien på vintersemester. Faktorer som pris och lättillgänglighet är avgörande. Karibien har mer fått en aura av lyx och exklusivitet över sig. Mer för de riktigt rika. Men stämmer det? Vi har provat båda regionerna och försöker oss på en jämförelse i detta inlägg. Men först en definition. Vad menar vi med Karibien respektive Sydostasien? Vilka länder räknar vi in?

Karibien

Till Karibien räknas alla de öar som ligger söder om Florida, norr om Sydamerika och öster om Centralamerika. Eftersom nästan varenda kobbe här är ett eget land, räknar i inte upp alla här, konstaterar bara att de är ett gäng. I resebyråsammanhang räknar man ibland in Centralamerika i Karibien. Destinationer som tex Mexiko Panama och Costa Rica.

Karibien eller Sydostasien
Kuba

Så ser inte den geografiska definitionen ut, och vi tänker också att dessa destinationer skiljer sig rätt ordentligt åt på en rad av de kriterier vi har nedan. Så vi räknar alltså inte in dessa utan bara det riktiga Karibien, nämligen öarna.

Guadeloupe

Sydostasien

Till Sydostasien räknar vi Thailand, Kambodja, Malaysia, Filippinerna, Laos, Indonesien, Vietnam, Burma och Singapore.

Karibien eller Sydostasien
Kambodja

Vart vi har varit?

Vart har vi då varit? Vilka platser ligger till grund för vår utvärdering?

Jo vi har helt klart varit mer i Sydostasien än i Karibien. Thailand, Kambodja, Malaysia, Filippinerna, Indonesien, Burma och Singapore i Sydostasien. Bara Vietnam och Laos saknas på listan.

Karibien eller Sydostasien
Burma

I Karibien har vi varit på Bahamas, Kuba, Guadeloupe, Dominica och Martinuque. Länder och öar med inbördes väldigt olika karaktär. Bahamas, Kuba och Dominica tex är alla ytterligheter av den karibiska kulturen. Men ändå rätt lika på vissa sätt.

Dominica

Okej, då har vi rätt ut allt och är redo att köra ingång jämförelsen.

Karibien eller Sydostasien?

Prisläge

Ja men ska vi börja här? För stämmer det, vill man ju veta? Är Karibien verkligen så där dyrt?

Ja, blir det korta svaret. Karibien kan aldrig bli en riktigt billig semester. Mer sannolikt då en rätt dyr. Flygen dit är dyrare. Riktigt billiga boendealternativ, såna som Sydostasien är helt smockfullt av, är sällsynt. Även om det för all det kan finns billiga alternativ här också. Vissa karibiska destinationer verkar liksom helt vikta för lyxturism. Hela öar dit det bara går privatflyg och med lyxresorter. St Vincent och Grenadinerna är en sådan plats tex.

Karibien eller Sydostasien
Matrinique

Mat, inträden tex kliver på många plaster upp på Europeiska eller amerikanska nivåer. Dock är skillnaden mellan olika länder stor. I Kuba och på Dominica kan man äta rätt billigt, men fortfarande inte Asien-nivå.

I Sydostasien har priserna stigit med åren. Även här är de dyrare lyxigare alternativen många. Men man kan fortfarande hitta billiga boenden för någon hundralapp och mat för ett par tior.

Karibien-Sydostasien 0-1

Kambodja, riktigt billigt när vi var där.

Mat och restauranger

Maten i Sydostasien är nästan alltid fantastisk. Det är väl Filippinerna möjligen då som i vår bok sticker ut liten genom att maten där genomgående är sämre och mindre smakrik. Men annars kan vi faktiskt tänka oss en resa till Sydostasien bara för matens skull. Vi skulle kunna tillbringa en vecka i tex Bangkok bara för att äta och sedan åka hem igen.

Restauranger finns av alla typer i Sydostasien. Billigt och dyrt. Hål i väggen, matmarknader, strandserveringar. Allt kort sagt.

SÅ god mat i Thailand

Medan detta med restauranger faktiskt är lite, lite tråkigt i Karibien. Hål i väggen i alla ära, det gillar vi och det finns i Karibien. Men ibland vill man njutäta också. Sitta på en härlig uteservering mot kvällssolen. Och det finns inte här alls på samma sätt som i Sydostasien.

Maten i sig då i Karibien? Annorlunda, kul att prova, ja visst. Men ingen kulinarisk upplevelse, som i Sydostasien.

Karibien-Sydostasien 0-1

Karibien – maten är funkis men inte storartad

Att ta sig dit

Vi har resan varit inne på det. Att resa till Karibien är tyvärr ofta lite besvärligare än att resa till Sydostasien. Väldigt få direktflyg, det är bara med charterbolagen man kan få till det. Relativt ofta 2 byten från Arlanda. Först ett i Europa. Sedan ett i en karibisk hubb som tex Barbados.

När det är byte i Paris eller London, är det väldigt vanligt att man även tvingas byta flygplats. Mellan tex Charles de Gaulle och Orly i Paris. Detta testade vi faktiskt själva på hemväg från Martinique och det var ju ett litet äventyr om man säger så. Särskilt som direkttåget mellan flygplatserna var inställt dagen till ära.

Läs också: Att byta flygplats i Paris – på väg till eller från Karibien

Karibien eller Sydostasien
Martinique

Flygbiljetterna till Karibien landar ofta prismässigt på en rätt rejäl slant. 10.000 om man har tyr. Men 15.000 kr är mer realistiskt.

Till Sydostasien är det båda billigare och enklare att resa. Direktflyg från Stockholm till åtminstone Bangkok. Priserna har gått upp rejält men det går fortfarande att komma under 10.000 per person.

Karibien-Sydostasien 0-1

Karibien eller Sydostasien
Filippinerna

Säkerhet

Här finn stora skillnader inom regionerna. Sydostasien är på de flesta platser mycket säkert. Ingen kommer att råna dig. Undantaget är Filippinerna där kriminaliteten där mycket hög i städerna.

Bangkok – säkert

I Karibien är variationen också mycket stor. Kuba och Dominica är tex mycket säkra destinationer, medan Trinidad och Dominikanska republiken har mycket hög kriminalitet. Vi har tyvärr även läst att St Lucia fått ökande problem.

Karibien-Sydostasien 0-0, får det nog sluta på. Ingen vinnare och ingen förlorare.

Karibien eller Sydostasien
Kuba – också säkert

Gringo trail och scams

Hm, för om risken att bli rånad eller misshandlas är mycket liten i många delar av Sydoasien, så är risken för att råka ut för ett scam desto större. Mer regel än undantag att folk kommer att försöka lura upp dig, få dig att betala för mycket etc.

Läs också: 5 scams du bör känna till innan du reser till Sydostasien

Du kommer också alltid att var en av många, många turister. Avståndet till lokalbefolkningen är många gånger stor, det är snitslad Gringotrail helt enkelt mellan de stora sevärdheterna.

Karibien eller Sydostasien
Scamsen lurar överallt i Kambodja

Vi har inte upplevt detta alls på samma sätt i Karibien. Möjligen på Kuba då att mycket är en kuliss. Men tex på Guadeloupe, där fick man de sköna känslan av att lokalbefolkningen inte brydde sig så mycket. De levde sina liv som vanligt. Och vill vi äta på deras restauranger så är vi välkomna. Men det är inte så att någon skulle orka försöka lura upp oss på priset eller så. Så viktiga är vi helt enkelt inte. Och det är en rätt skön känsla.

Karibien-Sydostasien 1-0

På Guadeloupe skulle ingen orka lura dig

Stränder

Sydostasien har alla typer av stränder. Galet vackra, skräpiga, överbefolkade. Det är upp till en själv vart man tar sig.

Karibien eller Sydostasien
Fantastiska ständer på Koh Rong, Kambodja

Samma gäller Karibien. Allt finns, det gäller bara att läsa på och välja rätt, så kan man få den strand man alltid drömt om. Eller bli besviken.

Karibien-Sydostasien 1-1

Karibien eller Sydostasien
Underbara stränder på Guadeloupe i Karibien

Sevärdheter

I Sydostasien finns Angkor Wat, Bagan i Burma, Risterrasser på Bali och Filippinerna, fantastiska jättestäder som Bangkok, Singapore och Kuala Lumpur. Och så vidare. Hur mycket som helt att se helt enkelt.

Karibien eller Sydostasien
Angkor Wat

I Karibien kan det finnas något gammalt överväxt fort om man har tur. Ett romdestilleri kanske. That´s it. Så mycket sevärdheter har man helt enkelt inte, tyvärr.

Karibien-Sydostasien 0-1

Fast vulkaniska varma bad hittar vi på Guadeloupe

Party

Sydostasien har väl inte mycket till party-tradition? Religiösa fester och riter, javisst. Blommor och precessioner. Men party?
Det party som finns är ofta skapat av och för västerländska turister. Full moon party på Koh Phangang. Makabert är väl bara förnamnet på en svinig fest som gör våld på lokalbefolkningens egna livsstil och traditioner.

Drinkarna i Sydostasien är mer för turister

I Karibien däremot. Där har vi en befolkning som vet hur man festar. Karnevalen som med alla sina förfester varar i över en månad är en galen, vild tillställning med kostymer, musik, dans, glädje i sånt överflöd att man bara vill gråta av lycka. Att man liksom får vara med på ett hörn och se och uppleva. Helt klart en av livet stora upplevelser och värt sin Karibienresa i sig självt.

Karibien-Sydostasien 1-0

Karibien eller Sydostasien
Karneval!

Demokratiindex

Är det viktigt? Om landet man besöker är en demokrati eller diktatur? För oss börjar det bli mer och mer viktigt. Nu när demokratin som koncept är mer och mer hotat världen över. Om det är viktigt för dig kan bara du avgöra.

Karibien eller Sydostasien
Burma – en av världens hårdaste diktaturer

Många av länderna i Sydostasien är rätt ruttna vad gäller demokrati och mänskliga rättigheter. Meda många länder i Karibien är stabila demokratier. Även om undantag finns, tex Kuba.

Karibien-Sydostasien 1-0

Dominica är en demokrati

Slutresultat

Så vad blir slutresultatet?
Sydostasien vinner kampen med 5-4. Sydostasien är och förblir den mer attraktiva destinationen ändå. Där prisnivå, tillgänglighet och mat spelar en stor roll. Men Karibien är en intressant uppstickare och alternativ. Som omväxling. Framför allt för sin karneval och för sin samhällsordning med demokrati.

Filippinerna

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

2 Comments

 1. Filippinerna då! Det hör väll också till Sydostasien?! Där hittar man festen! Otrolig lätt att hitta egna resvägar och inte fastna i ”Gringo trail”. Folket älskar karaoke, 80% är katoliker, de är sociala och trevliga och det är inte ovanligt att barerna är blandade med turister och filippinnare. Landet är ganska lätt att resa i men man måste utrusta sig med både tid och tålamod. Filippinerna är väldigt tryggt för turister och ett resmål på stadig uppgång och många är vi som inte kan få nog av landet. Har för mig att ni inre varit dit
  ännu? Men landet bör ändå nämnas när man pratar Sydostasien. Har ni funderat på att resa dit?

  • Gunilla Yourstone

   Ser nu att Filippinerna fallit bort på uppräkningen av länder i början. Men jag hade hela tiden med det i tankarna. Finns två bilder från Filippinerna och landet nämns under säkerhet och mat.
   Jag var där december 2019 på en pressresa. Kort och intensivt, men gav ändå en inblick i landet. Det skiljer sig ju en del från resten av Sydostasien i och med att landet är kristet. Tyvärr fick vi inte testa på något party eller karneval. Hade varit spännande. 😊

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *