Vart bor man bäst på en viss plats? En fråga som jag alltid ställer mig när jag researchar och bokar en resa. Det googlas, hängs på booking.com och fixas på ett tag. Innan jag landar.

Karneval på Guadeloupe
Karneval på Guadeloupe
Karneval på Guadeloupe

Att välja boende på Guadepoupe

Guadeloupe består av 2 huvudöar. Tillsammans bildar de formen av en fjäril. Den östra ön, Grand-Terre är platt, har vita sandstränder och fler soltimmar. Den västra ön, Basse-Terre har vild dramatisk natur med berg, vulkaner och mörkare stränder.

Några nätter på varje ö, blir en logisk slutsats. På Basse-Terre hittar jag ett resorthotell. Det blir perfekt för oss att koppla av på. Mellan utforskningen av alla de där bergen. Men Grad-Terre då? Inte lika enkelt. Jag hittar inget hotell jag faller för. Det mesta ser både lite bedagat ut och rätt chartermässigt. Man får inte glömma att Guadepoupe ändå är fransmännens eget upmarket-Gran Canaria.

Dessutom anländer vi i mörker. Efter en 22 timmar lång resa. Hur långt vill vi köra med hyrbilen?

Det slutar med att jag bokar en lägenhet i Pointe-à-Pitre, Guadeloupes huvudstad. Bara några kilometer att köra från flygplatsen och ett bra pris. Havsutsikt också, över hamnen. Taget.

Äventyr på Grand-Terre… och avspärrningar

Första dagen ger vi oss ut på äventyr förstås. Packar in oss i hyrbilen och kör västerut mot Guadeloupes östligaste punkt. En kort liten vandring upp på en dramatisk klippa följer. Passar på att utforska några av de där vita sandstränderna också. Och inviga nya bikinin.

En bra dag. Strax innan solnedgången rullar vi in mot Pointe-à-Pitre igen. GPS’en leder oss samma iväg som första kvällen från flygplatsen. Men så plötsligt är vägen avstängd med stora kravallstaket. Bara så där.

Vi irrar ett tag. Tar omtag från ett annat håll. Nära lägenheten kommer vi, men nu nya kravallstaket. Säkerhetsvakter som inte kan ett ord engelska. Gör bara gester med armarna. ”Vänd, kör runt”. Man vi har ju redan kört runt. FRÅN andra sidan. Solen är på väg ner, snart får vi köra i beckmörker. Min mobil är nere på rött batteri. Hur hittar vi om den laddar ur?

Vi gör ett omtag genom att ta oss upp på motorleden runt stan. Denna gång funkar det och vi når lägenheten precis innan både sol och mobil ger upp för idag.

Karneval

Men varför är det avspärrat? Vi vill veta med ingen kan ju engelska här!
Skulle det, möjligen, möjligen, vi vågar knappt tänka tanken, kunna vara någon form av karneval? Det är ju typ de tiderna, snart februari och allt.

Karneval på Guadeloupe
Karneval på Guadeloupe

Vi ger oss ner mot centrum, några kvarter från vår lägenhet. Och ja vi har gissat rätt. Stor folkfest och massor av folk. Karnevaltåget är inte ett utan flera. Varje grupp går för sig och mellan varje är det några minuters paus.

Dessutom piskarna. Utklädda män som går på rad med gigantiska piskor i händerna. Som de med jämna mellanrum piskar i asfalten med ett ljud som nästan liknar ett pistolskott. Dramatiskt, skrämmande. Farligt! Ingen finns att fråga på ett begripligt språk, men detta är en tydlig markering mot Guadeloupes fruktansvärda förflutna med sockerrörsplantage och slavar, förstår vi. Typ ”nu är det vi som håller i piskan”.

Karnevalen pågår hela kvällen. Tågen blir gladare och gladare, tycks hitta på egna spontana vägar att gå. När vi gått hem till slut dyker de upp på gatan nedanför vår balkong också. Trummande, sjungande, dansande.

Karneval på Guadeloupe
Karneval på Guadeloupe
Karneval på Guadeloupe
Karneval på Guadeloupe

En helt fantastisk upplevelse. Och helt oväntad. Om jag bokat boende någon annanstans hade vi missat den.

Läs också: Nu är vi framme på Guadeloupe efter en lång resa

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

6 Comments

 1. Vilken grej att ”bara” hamna i karneval.

 2. Så himla häftigt , ibland har man tur 👍
  Kul att se bilderna minns Point a Pitre för vi hade koll på en undanskymd strand där med ett helt fantastiskt husrev. Fast vi bodde i St Anne tror jag d hette och så körde vi över till Basse-Terre.
  Är det mycket turister nu ? När vi var så var det typ 20 fransmän och så vi😎. Saker förändras.

  • Gunilla Yourstone

   Ja verkligen tur. Det är absolut turister här, mest fransmän, men inte så att det dominerar ön på något sätt. I Saint Anne dock var det mycket turister. Kryssningsfartygen verkar bussa dit sina passagerare.

 3. Vilken spännande oväntat överraskning. Ha en fortsatt intressant resa🤗

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *