Malta är en av de där platserna på jordklotet där historien är nära och man riktigt kan känna forna tider.

Som en strategisk ö mitt i Medelhavet har ”alla” varit här förstås. Ön har erövrats av i tur och ordning romare, araber, osmaner, korsriddare, fransmän och britter. Till och med att den bibliska aposteln Paulus (St Paul på engelska) led skeppsbrott här och stannade till en period.

Alla som varit här har förstås lämnat avtryck. I språket, i maten, i arkitekturen. Visste du till exempel att det maltesiska språket till 70% är arabiska?

Två perioder av Maltas historia är extra spännande tycker vi. Dels den förhistoriska civilisation som byggde Maltas megalittempel.

Dels korsriddarna som på 1500-talet fick Malta i present.

Megalittemplen

På Malta finns ett antal förhistoriska tempel byggda för ca 5200-5600 år sedan. De klassas som bland de första fristående stenbyggnaderna i historien. Man vet mycket lite om det folk som byggde dem. Att de kom till Malta från Sicilien. Och att de så småningom övergav Malta igen.

De byggde ett antal tempel, man har hittat 7 stycken som alla har status som UNESCO-världsarv. Dessa är Hagar Qim, Mnajdra, Tarxien, Ta’Hagrat, Skorba samt de två templen i Ggantija på Gozo.

Varför byggdes templen? Det kan man förstås bara spekulera i. Templen ligger så till att de erbjuder en bra utsikt och översyn över omgivningarna och havet. I åtminstone Hagar Qim har man byggt templen så att solens första strålar vid vår- och höstdagjämning skiner rakt in genom särskilda fönster i templet. Dessutom har man funnit stenskulpturer i templen som påminner om gravida kvinnor. Att templen används för djuroffer är också fastslaget.

Att byggnaderna är just tempel är det därför ingen tvekan om och man tänker sig att det är någon form av dyrkan av fruktsamhet och eventuellt även solen.

Hagar Qim skyddas av en tältduk

Att besöka templen

UNESCO-värdsarv är dessa alltså idag. Vid Hagar Qim kan man se en intressant film om templen och både här och vid Ggantija på Gozo finns museum i anslutning till templen.

Ett besök där man funderar över människorna som levde här då och hur deras universum kan ha sett ut är en mycket intressant tidsresa.

Sjyst utsikt

Korsriddarna

Under medeltiden var ju Europa och Mellanöstern fullständigt nedlusade av korsriddare. Det vill säga europeiska krigare som slogs mot de ”otrogna” om det heliga landet och den heliga staden Jerusalem. Man ansåg sig ha Guds, inte bara tillstånd, utan uttryckliga uppmaning att döda och lämlästa alla som inte bekände sig till den kristna tron.

Korsriddarna var indelade i olika ordnar, Tempelriddarordern, Tyska ordern och Johanniterorden var de största.

1530 fick korsriddarna i Johanniterorden Malta som gåva av den spanske kungen Karl V. De höll den strategiska ön mitt i Medelhavet för att därifrån kunna strida mot osmanerna och andra muslimer.

På Malta byggde de städer, befästningar, murar och hamnar som än idag står kvar i intakt skick. Att besöka Valletta och ”de tre städerna” är som att kliva rakt in i 1500-talet.

Att tillgodogöra sig tempelriddarna som besökare

En bra plats att besöka om man vill uppleva och lära sig mer om korriddartiden på Malta är huvudstaden Valletta som helhet. Där stadsmuren, den magnifika St.John´s Co-Cathedral som korsriddarna lät bygga,  The Saluting Battery invid Upper Barrakka Gardens, Stormästarens eget grandiosa palats, Grand Master’s Palace, samt även St Elmos fort hör till höjdpunkterna för den korsriddarfrälste besökaren.

Sedan också Three Cities På andra sidan Grand Harbour, med korsriddarnas befästning Fort St Angelo och Inquisitors Palace, där rättegångar mot de som anklagades för träldom och ”okristligt leverne” hölls.

Läs också: 15 saker att se och göra i Valletta – våra bästa tips

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

2 Comments

  1. Vickan

    Det är spännande med historia!

    • Gunilla Yourstone

      Visst är det! Vi älskar när historien blir ”synlig” och lätt att tänka sig in i, så att säga. 😊

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *