Den holländska maten har vi stiftat bekantskap med redan tidigare. Min systers man är ju holländare för sjutton, så vi har, både Alva och jag, avnjutit hans matlagning många gånger. Nutella och hagelslag (strössel!) har väl kanske mest Alva njutit av på frukostmackan. Men indonesiska grytor och holländska pannkakor har vi båda provat.

Nu tycker vi att vi nästan är proffs när vi landar i Amsterdam. Men de klassiska allra mest holländska rätterna måste förstås provas. En efter en.

Bröd, bröd, bröd, friterat, friterat, friterat

Äter en holländare något annat än vitt bröd och friterade saker? Vi är osäkra, för dessa två komponenter väntar oss precis överallt. Hur vi än säger till varandra att nu ska vi äta något rejält och riktigt, så blir det sällan så. Det blir en macka igen. Eller pommes. Ändå är holländarna inte tjocka? Är det för att de cyklar så mycket?

Mat i Amsterdam
Bröd till lunch förstås. Igen.

Pannkakor eller våfflor

Pannkakan och våfflan är en nederländsk nationalrätt. Även om pannkakan är universell som få andra maträtter, så tar man dem här till helt nya nivåer med hjälp av kärlek, omsorg och topping. För här lägger man mer än gärna precis vad som helst som är sockrigt och sliskigt på en pannkaka åt dig.

Vi äter pannkakor flera gånger, men kan särskilt rekommendera The Happy Pig i Jordaan som serverar ihoprullade pannkakor i särskilda avlånga papp-tråg. Vi säger som vi brukar. Gott och nyttigt!

Mat i Amsterdam
Mat i Amsterdam – Pannakaka!

Pommes med majonnäs

Klassisk allroundrätt. Aldrig fel. Serveras allra optimalast i en strut. Eller kanske i en sån där typ frigolit-bytta?

Mat i Amsterdam

Bitterballen

Ökänd på grund av sitt namn. Detta är ”köttmos” som rullas till bollar och friteras. Inte dåligt. Alls. Men heller inte gott va?

Mat i Amsterdam
Blandtallrik med Bitterballen och annat mumsigt. Doppas i … senap?
Vi är glada ändå. Och det är ju huvudsaken.

Kroketter

Oklart hur en krokett skiljer sig från en bitterballe mer än till namnet. För här pratar vi också bollar av köttmos som friteras. Serveras sedan antingen med pommes och majonnäs. Eller i hamburgerbröd. Mera friterat och mera vitt bröd alltså. Tyvärr saknas bildbevis.

Kibbeling

Nu går vi in på det tunga artilleriet och den första nationalrätten som liksom börjar likna en hel, komplett måltid i svenska ögon. Detta är Nederländernas svar på Fish and Chips. Friterad fisk alltså med pommes. Och majonnäs förstås. För vi är ju liksom kvar i Nederländarna.

Mat i Amsterdam

Rijsttafel

Nu börjar det arta sig på riktigt. För nu är vi i det koloniala köket och tassar. Rijsttafel har vi skrivit ett helt eget inlägg om, så förtjusta är vi. Detta är helt enkelt massor av indonesiska smårätter serverade på en och samma gång.

Mat i Amsterdam
Mat i Amsterdam – Rijesttafel

Den holländska osten

Annars då? Jo man ska förstås prova den inhemska osten. Besök en av Amsterdams många ostaffärer. Köp några sorter vällagrade ostar. Ko-, får-, getost. En av varje kanske blir bra. Och så marmelad till det. Och njut av riktigt god ost.

Mat i Amsterdam

Läs också: Amsterdam – kan man få nog av kanaler, broar och husgavlar?

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

12 Comments

  1. Vi var på ett ställe där de serverade pannkaka med matig topping. Typ som en pizza, utan ost. Det var inte alls gott, enligt mig. Jag gillar sött på pannkaka. Bara citroncest och socker var väldigt gott t.ex. Eftersom jag inte äter gluten var jag glad att jag hittade två ställen som gjorde glutenfria pannkakor.

    • Gunilla Yourstone

      Jag gillar också söta pannkakor. Och detta kan de ju i Nederländerna. 👍

      • Pannkakor och belgiska våfflor med absolut allt på är stort i Malmö. Hela fruktsallader och tonvis av choklad, grädde m.m. Fattar inte att det bär sig med alla dessa Notelle Hus, Nutello Rolls, Lemon Garden och allt vad de heter i var och varannat kvarter.
        Saknar däremot riktigt bra belgiska pommes med majonnäs. Det är den perfekta kombinationen.

        • Gunilla Yourstone

          Det är ungdomarna som är kunder där. 🙂 De verkar ha ett annat sockersug än en själv. 🙂

  2. Men alltså åh så hungrig jag blev nu, haha! Så himla mycket gott 🙂

  3. Vi har varit på restaurang Moeders, som enligt uppgift serverar traditionell, holländsk mat. Kul inredning, men maten? Njae…. Finns så många andra ställen att välja på.

  4. Albert Allema

    Haha, jättekul att läsa nåt sånt inlägg som nederländare. 😉
    Varför blir en nederländare inte tjock av vit bröd och friterad mat? Som så ofta när man äter nationell mat i en turistiskt område, är det inte representativt för vardaglig mat.
    Bröd äter man mycket, det är sant, men faktiskt är det vanligare att äta brun bröd eller fullkornsbröd än vit bröd. (Fast jag tror vit blir vanligare trots att det anses som mindre frisk). Men vit bröd ser bättre ut om man vill sälja det i ett turistområde ;).
    Friterad äter man vanligtvis en gång i veckan. Det är en tradition hos många nederländare att äta strips på lördag kväll, antingen hemmafriterad, antingen köpt från en snackbar. Om man äter strips så äter man vanligtvis också ’snacks’. Den vanligaste är frikandel (saknar jag i inlägget) och därefter kroket. (Skillnaden mellan bitterbal och kroket skulle jag säga är formen: bitterbal är en boll, kroket en lång cilinder). Om man besöker en ’cafetaria’ eller ’snackbar’ som det finns hundratals eller tusentals i Nederländerna kan man välja från tiotals olika ’snacks’. Jag skulle verkligen rekommendera att besöka en snackbar om man besöker Nederländerna för att ha en nederländsk upplevelse och äta billigt (runt 5 euro per person kan man äta sig mätt).

    En matkategori som helt saknas men verkligen anses som nederländsk, iaf av många nederländare själv (fast det kommer ursprungligen från nån annanstans) är ’stamppot’. Jag förstår det i detta fall, för det är en mindre lämplig kategori för att sälja till turister. Dessutom brukar man äta oftare stamppot under vintern. Stamppot är potatis och grönsaker som innan servering blandas ihop. Vanligtvis har en stamppot en typ av grönsaker. Vanliga typer är till exempel sydcikoria, grönkol, surkål och morötter+lök (heter hutspot). Det kan ha olika tillägg för att anpassa smaken som Creme Fraiche, senap osv. Dessutom brukar det serveras med kött, antingen med bacon i mindre bitar blandad genom potatis och grönsak (särskilt vanligt i stamppot sydcikoria) antingen med en stor korv (rookworst) serverad separat (dws ovanpå stamppotten).

    Hur som helst, stamppot eller ej, så består måltiden för många nederländare vanligtvis av potatis, sky (från köttet) grönsak (1, varje dag en annan) och en köttbit. Yngre nederländare äter allt oftare rätter inspirerad av andra länder som pasta och ris, men för många äldre brukar det vara potatis, grönsak och köttbit varje dag.

    • Gunilla Yourstone

      Ah, du är tillbaka! Tänkte nog att du var från Nederländerna. 🙂

      Friterat en gång i veckan är rätt mycket enligt min måttstock, men bra att ni inte äter det veckans alla dagar.
      Formen som skillnad mellan bitterballen och kroketten, jag ar inne på den funderingen själv också. Om det var så det var.
      Stamppot har jag helt missat, det har min svåger aldrig bjudit mig på. 🙂

  5. Mmmm… nu får jag lite längtan till Holland, där jag bodde 84-88 🙂 (Appingedam, Delfzijl i norra Holland, Groningen närmaste större stad).
    Patat oorlog är en favorit (oorlog betyder krig), o kriget är väl mellan majonnäsen och jordnötssåsen (pindasaus)… mmm… poffertjes (små lite tjockare plättar) med florsocker o smält smör.. de där krokett o bitterballen föll mig aldrig i smaken, men däremot frikandel.. nästan som ett mellanting mellan köttbulle o korv… o ”vla” vanilj och/eller choklad-kräm/sås älskar jag.. o pepermuntjes..
    Stampot, potatis med stompade grönsaker..
    Får bli ett återbesök nån gång…och frukost med hagelslag :-).

    • Gunilla Yourstone

      Haha, du verkar vara i en minoritet som uppskattar den holländska maten. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *