Idag är Nederländerna ett litet land i västra Europa med en ovanligt stor fäbless för träskor och ost. Men så har det inte alltid varit. Nederländerna var först ut med industrialismen och det var väderkvarnarna som möjliggjorde detta. Med detta eminenta verktyg kunder bland annat tiden för att bygga ett fartyg kapas till en tiondel.

En logisk följt av industrialiseringen var att man blev en stormakt att räkna med där på 1600-talet. Med handel och kolonier runt om i världen. En av kolonierna var det nutida Indonesien.

Vad är Rijsttafel?

Vad är Rijsttafel?

Som kolonisatörer i Indonesien tog man till sig den inhemska kok-konsten. Så till den milda grad att man rent inte fick nog av den. Rätten Rijsttafel uppfanns raskt. Rijsttafel betyder ”risbord” ordagrant översatt. Och består i en stor mängd indonesiska rätter serverade på en och samma gång. Uppemot 30 rätter är ingen ovanlighet, även om det för all del kan vara ett lite måttligare antal också.

Vad är Rijsttafel?

Max Restaurant i Amsterdam

Under vårt besök i Amsterdam vill vi förstås prova denna nationalrätt. Den restaurang som fått bäst betyg på Tripadvisor, MAX Restaurant, ligger också på gångavstånd från vår husbåt. Perfekta förutsättningar. Men när jag försöker boka har de fullt alla våra dagar i stan. Ajdå.

Men lördagskväll i Amsterdam strosar vi in mot stan i jakt på ett spontant och trevligt ställe att äta på. Vi är tidigt ute, eftersom vi inser att ett spontant bord kommer att bli svårt. I det fina vårvädret och allt.

Och ibland är det som att saker liksom bara vill sig. För plötsligt står vi ju utanför Max. Bara så där. Restaurangen ser tom och öde ut. Jag känner på dörren och den är öppen. Ägaren dyker fram ut kulisserna.
– Har ni bord? Undrar jag. Som ju egentligen vet bättre.

Max, Herenstraat 14 Amsterdam, Jordaan

Nej egentligen inte ju. Men om vi sitter ner nu på en gång, så ska det nog faktiskt gå bra. Och om vi äter färdigt på två timmar?
– Ni har kommit helt rätt, säger ägaren självsäkert. För detta är Amsterdams bästa rijsttafel! Ni ska få se själva.

Så sitter vi, som första sällskap på plats. Snart nog börjar övriga gäster anlända och restaurangen är snart full. Jag, som sitter vänd mot fönstret, får hela kvällen se folk stanna till, läsa menyn, kliva in och bli ivägskickade igen.

Vad är Rijsttafel?
Förrätt

Våra Rijsttafel-rätter

Vi beställer alltså Rijsttafel. Ett paket inklusive förrätt och efterrätt kostar 46 Euro.

Som förrätt serveras Max Javanese chicken satay on a crispy marinated vegetables. Gott. Fast man kan ärligt talat undra lite över behovet att servera en förrätt före en rätt som består av smårätter? Men nu är det en gång så det är uttänkt.

Vad är Rijsttafel?

Sedan följer huvudrätten bestående av 8 smårätter:
Beef rendang slowly cooked with coconut and spices
Giant unshelled shrimps in red curry cream
Balinese chicken curry
Spicy egg plant curry
Oriëntal spiced soy chicken, egg in yellow curry sauce
Vegetables curry in Indonesian coconut sauce
Spicy shrimps crackers, aromatic pandan rice
Gado gado, a fresh vegetables salad with spicy Javanese peanut sauce dressing

Till efterrätt får vi en tallrik med banantarte, mangosorbé, kokosglass och indonesisk kaka.

God mat och mycket att äta, lyder vårt omdöme. Dessutom alltid trevligt med många små rätter snarare än en stor huvudrätt.
Man ska ha lite tur ibland också. Och hamna på bästa stället en lördagskväll utan förbokning.

Läs också: Keukenhof – vår guide till det mest tulpanmaxade besöket

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

2 Comments

  1. Kände inte till konceptet men asiatiska mellanrätter är min favoritmelodi. 🎼 Lägger mao genast till på listan i fall jag åker tillbaka till Amsterdam.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *